In Ouwehands Dierenpark werd een olifant geboren

Op 16 augustus is in Ouwehands Dierenpark een olifantje geboren. Afrikaanse olifant  Duna beviel na een draagtijd van ruim 20 maanden van een gezonde mannetjes olifant. Moeder en kalf maken het beide goed.

 

 

Voorspoedige bevalling

Het olifantje is in de nacht van 16 augustus om 1:10 geboren in het buitenverblijf van de Afrikaanse olifanten. Duna was tijdens de bevalling in het bijzijn van haar vriendin Tembo. De eerste dertig minuten waren even spannend, maar uiteindelijk ging het olifantje zelf staan. 

 

De gemiddelde draagtijd van een olifant duurt 22- 23 maanden, waarmee de  geboorte iets eerder kwam dan verwacht. Desalniettemin is het kleine Afrikaanse olifantje kerngezond en heeft het al een aantal keer gedronken, gepoept en geplast. 

 

 Kraambezoek

Bezoekers van Ouwehands Dierenpark kunnen het kleine olifantje direct bewonderen. Moeder en kalf zijn op dit moment beide buiten en van grote afstand te zien. Ze kunnen er elk moment voor kiezen om naar binnen te gaan. Om de rust te bewaren is de bezoekersruimte van het binnenverblijf de komende dagen nog gesloten.

 

De natuur roept

In mei 2019 kwam olifantenbul Tusker vanuit een dierentuin in Duitsland naar Rhenen om voor nageslacht te zorgen. Na een periode van wennen en aftasten kon hij het goed vinden met olifant Duna, met als resultaat een succesvolle paring in november 2019. De komst van Tusker is onderdeel van een internationaal fokprogramma met als doel het genetisch gezond houden van deze groep (populatie) bedreigde diersoort in dierentuinen. Deze Rhenense olifanten zijn ambassadeurs voor hun wilde soortgenoten; zelf ervaren hoe groots en fascinerend deze dieren zijn draagt bij aan het bewustzijn van de kwetsbaarheid van deze dieren. Olifanten in Afrika hebben het moeilijk. De aantallen wilde olifanten gaan achteruit, omdat de olifanten worden gedood voor hun slagtanden, of omdat zij de gewassen van de lokale bevolking betreden. Om de wilde Afrikaanse olifanten te helpen, werkt Ouwehand Zoo Foundation samen  met Big Life Foundation (BLF) die ervoor zorgt dat de olifanten en hun leefgebied worden beschermd tegen stroperij en verwoesting.