Eerste trackdelen worden gemaakt voor nieuwe achtbanen Tayto Park

Op de Instagram pagina van Vekoma werd onlangs de eerste foto gepost van achtbaantrack die momenteel gemaakt wordt voor het Ierse pretpark Tayto Park. Dit park zal in 2022 na heel wat problemen bij het verkrijgen van een vergunning eindelijk twee Vekoma-achtbanen openen. Dit worden een Suspended Thrill coaster en een Family Boomerang die in elkaar verweven worden.

 

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voor Tayto Park om eindelijk aan een bouwvergunning te raken voor de bouw van twee nieuwe achtbanen. Sinds 2018 is het Ierse park al bezig met plannen aanpassen, maar uiteindelijk kwam er dan toch groen licht in maart 2021. Bij de Nederlandse fabrikant Vekoma worden momenteel de eerste trackdelen al vervaardigd. Opvallend is de hashtag “kalypso” die het bedrijf bij de foto’s plaatste, zou dit de naam kunnen zijn van een van de achtbanen?

 

Twee achtbanen

De grootste achtbaan van de twee wordt een zogenaamd STC oftewel een Suspended Thrill Coaster. Dit type achtbaan biedt een familievriendelijke rit aan maar toch met de nodige thrill, zodat iedereen hiervan kan genieten. De trein hangt hierbij onderaan de track. De baan wordt 31 meter hoog, 748 meter lang en zal een snelheid bereiken van 100 km/u. Een vergelijkbare baan opende in Tripsdrill met Hals-über-Kopf.

 

De tweede achtbaan wordt een Family Boomerang Coaster. Bij dit type  achtbanen leggen de bezoekers eerst het parcours voorwaarts af, om daarna achterwaarts terug naar het station te rijden. Een vergelijkbare baan en project opende in Tripsdrill met Volldampf. Het exemplaar van Tayto park zal 24,2 meter hoog worden, 221 meter lang en een snelheid behalen van 75 km/u voorwaarts en 60 km/u achterwaarts.

 

Kostenplaatje

Het park investeert maar liefst 15 miljoen euro in de bouw van dit project. Om uiteindelijk een bouwvergunning te krijgen moest het park nog eens anderhalf miljoen ophoesten, die gebruikt worden voor geluid reducerende maatregelen. Deze waren nodig om aan de bouw te mogen beginnen.

 

Bron en foto: Vekoma, Tayto Park