Uitgetest: Plopsaqua Landen-Hannuit

Op 9 juni 2021 was het zo ver. Eindelijk mocht het gloednieuwe waterpark van de Plopsa Group volledig geopend worden voor de bezoekers. Natuurlijk gingen wij van Themeparkfreaks langs om het tweede Plopsaqua waterpark te gaan uittesten.

 

Het was in 2015 dat het eerste Plopsa-waterpark opende met Plopsaqua De Panne. Dit waterpark heeft een grootte van 4000 m² en was een investering van 16 miljoen euro. Het volledige waterpark is gethematiseerd naar een besneeuwd berglandschap en staat in het teken van Wickie de Viking. Het waterpark is een samenwerking tussen de Plopsa Group en de gemeente De Panne die jaarlijks 750.000 euro bijdraagt waarvoor in ruil inwoners van de gemeente goedkoop kunnen zwemmen.

Ook voor Plopsaqua Landen-Hannuit werd een gelijkaardige samenwerking opgezet. Het belangrijkste verschil is dat dit park een kwart groter is met een oppervlakte van 4800 m² en was een investering van 22,5 miljoen euro. De gemeentes Landen (Vlaanderen) en Hannuit (Wallonië) dragen de eerste 25 jaar elks 480.000 euro per jaar bij. Deze keer is het zwembad in een totaal ander jasje gestopt. Het grootste gedeelte is gethematiseerd naar Maya de Bij, maar er is ook een Bumba zone voor de allerkleinsten. Daarnaast is er ook een ruim buitengedeelte met ligstoelen dat we niet terugvinden in De Panne.

Algemene indruk:

Meteen bij het binnenkomen merk je dat Plopsaqua Landen-Hannuit een pak ruimer is dan Plopsaqua De Panne. Dit is wel een grote verbetering omdat het waterpark in De Panne best wel klein is. Ook het golfslagbad geeft een ruimer gevoel en het 25-meter sportbad is er niet tussen gepropt zoals dat in De Panne wel het geval is. Daarnaast is er ook nog een kleiner sportbad voor kinderen, wat ook een mooie aanvulling is op het grote sportbad. Net zoals in De Panne is hier ook een eetgelegenheid terug te vinden waar o.a. hamburgers en frisdrank te verkrijgen is.

Glijbanen:

Hetgeen waar de meeste bezoekers naar uitkijken zijn natuurlijk de glijbanen. Er zijn 3 grote glijbanen die vrij gelijkaardig zijn aan deze van De Panne die allen gebouwd zijn door de Duitse fabrikant Wiegand.

De spectaculairste is de Sky Drop, dit is een glijbaan met valluik, net zoals we ook in De Panne terugvinden. Beide exemplaren zijn 19 meter hoog en hebben een doorzichtig stukje. De Sky Drop van Landen-Hannuit is echter veel langer. Na de drop glijd je nog een best lang stuk door, veel langer dan de meeste andere gelijkaardige glijbanen met valluik.

De tweede hoogste glijbaan is De Glijdende Banden en zoals u al kan raden is deze uitgerust met banden. Ook een dergelijke glijbaan vinden we terug in De Panne al heeft ook deze glijbaan een opmerkelijk langer parcours. Je kan kiezen om met een enkele band af te dalen of met een dubbele band voor twee personen.

De laatste glijbaan is een gewone bodyslide. Hier kan je wel echter zelf kiezen welke muziek je wilt horen tijdens het glijden. Deze glijbaan noemt de Disco Slide en is dus vrij gelijkaardig als deze van De Panne die eveneens deze naam draagt. Beide waterparken hebben dus een gelijkaardig aanbod aan glijbanen. Een beetje een gemiste kans om toch minstens een andere type glijbaan te installeren zoals een trechter glijbaan bijvoorbeeld, maar voor de gemiddelde bezoeker zal dit niet erg zijn aangezien beide waterparken meer dan 2 uur rijden uit elkaar liggen.

Wat wel een klein minpuntje is, is dat de glijbanentoren helemaal verstopt zit aan de andere kant van het sportbad. Je dient dus uit de gethematiseerde zone te komen, om de glijbanentoren te bereiken. Gelukkig komen de glijbanen wel allemaal terug uit aan de trappen waardoor je gemakkelijk een aantal keren na elkaar kan glijden. Dit is dus wel een leuk pluspunt omdat in sommige zwembaden je helemaal ergens anders uitkomt.

Wildwaterbaan:

De wildwaterbaan is een soort snelstromende rivier en altijd een populaire attractie bij waterparken die het aanbieden. Je kan je er heerlijk laten in mee glijden met de stroom en wachten doe je er zelden of nooit. Daarnaast is het een attractie type die zowel heel veel plezier biedt voor jong als oud.

De wildwaterbaan van Plopsaqua Landen-Hannuit is een stuk langer dan deze van De Panne, een groot voordeel dus! Het eerst deel van de wildwaterbaan verloopt binnen, het tweede gedeelte verloopt buiten, maar je eindigt het avontuur wel binnen.

Helaas is de wildwaterbaan niet goed uitgedacht. Het eerste stuk gaat veel te traag, hier moet je jezelf regelmatig vooruithelpen omdat je anders compleet stilvalt. Het middengedeelte heeft een leuk ritme en hier vaar je aangenaam – zoals het zou moeten zijn – door het parcours. Bij de allerlaatste meters ga je echter veel te snel en wordt de wildwaterbaan gevaarlijk wild. Je moet echt opletten om je geen pijn te doen omdat het best wel heftig wordt. Op het einde is er zelfs een personeelslid geplaatst die klaarstaat om zwemmers uit het water te helpen omdat er zoveel stroming is.

Eigenlijk heeft de wildwaterbaan op het einde te veel hoogteverschil en dit hoogteverschil is net wat in het begin ontbreekt, dus hier lijkt wel een klein designfoutje te zijn gebeurd. Gelukkig hebben we de waterbaan verschillende keren uitgetest en hebben we ook een goede tip voor de waterratten. In het begin kan je perfect op je buik of je rug glijden, maar je moet gewoon zorgen dat je op het laatste gedeelte op je poep met je benen vooruit glijd, dan kom je veel beter door het laatste gedeelte zonder dat het te heftig wordt.

Wat wel een groot pluspunt is aan de wildwaterbaan is dat deze twee verschillende parcours heeft. Het begin is voor beide parcoursen hetzelfde. Maar net voor het normale parcours naar buiten stroomt, is er ook een aftakking waarbij de wildwaterbaan volledig indoor blijft lopen. Dit is een kortere baan, maar deze gaat iets steiler en sneller. Ook hier is de tip dat je best niet op je buik of rug glijdt, maar op je poep met de benen vooruit. Er zijn namelijk een aantal heuveltjes die zeer leuk zijn wanneer je er over glijd in zithouding, maar best raar zijn wanneer je er over je buik of rug overheen gaat. De twee verschillende parcours geven dus een hele andere ervaring en verhogen ook de herhalingswaarde van de wildwaterbaan.

Buitengedeelte:

Het buitengedeelte is zeer verschillend met het eerste zwembad. In De Panne is dit vrij klein en beperkt tot enkel een buitenbad. In Landen-Hannuit is er een veel grotere buitenzone. Dit bevat een buitenbad waar je rechtstreeks van in het binnenbad naar toe kan zwemmen.

Daarnaast bevat het ook een waterspeeltuin met nog enkele kleinere glijbanen. Ondanks dat het om bescheiden glijbaantjes gaat, is de grootste van deze drie buitenglijbanen toch nog best leuk! Verder zijn er ook enorm veel ligstoelen en tafels voorzien waarop ouders kunnen rusten en zonnen. Ook is er een groene heuvel gemaakt rondom deze buitenzone waardoor je de staat en de rest van de buitenwereld niet kunt zien. Dit zorgt er voor dat je in de Plopsa-sfeer blijft. Deze buitenzone is dus echt een zeer grote verbetering ten opzichte van het originele zwembad.

Kindergedeelte:

Naast de buitenspeeltuin is er ook een binnenspeeltuin voorzien. Ook hier kan je enkele kleine glijbanen terugvinden. De beide speeltuinen zijn ook voorzien van heel wat watereffecten en emmers die af en toe een heleboel water naar beneden kieperen.

Verder is er ook Bumba’s Peuterbad. Dit is het enige gedeelte van het waterpark dat volledig in het teken staat van Bumba en is gericht op de allerkleinsten. Nergens is er diep water zodat alles veilig blijft en er zijn ook twee grote bewegende schermen voorzien waar Bumba en zijn vriendjes op te zien zijn.

Ontspanning:

Ook aan ontspanning werd gedacht. Naast de ligstoelen buiten zijn er binnen ook verschillende mogelijkheden. Zo zijn er de jacuzzi’s, ditmaal zijn er 3 geïnstalleerd in plaats van 2, wat de capaciteit met de helft verhoogd. De jacuzzi’s zijn terug te vinden vlak bij de ingang van de wildwaterbaan en zijn net zoals in De Panne gratis te gebruiken.

Een andere ontspanningsmogelijkheid is De Zweethut. Dit is een sauna die je niet zelf kan bedienen maar wel gratis is. Wat ons opviel was dat de temperatuur – in tegenstelling tot in De Panne – nooit echt heel warm wordt. Hier vonden we het dus zeer jammer dat we niet nog wat extra water er konden bij gieten om de temperatuur de hoogte in te jagen. Het was ook de eerste keer in mijn leven dat ik het de volledige 15 minuten volhield in een sauna (en dit met gemak). We zien de temperatuur van De Zweethut dus graag wat hoger ingesteld worden! We moeten wel zeggen dat we hier helemaal op het einde van de dag in gingen, en mogelijks was dat de reden waarom de hoogste temperaturen niet meer gehaald werden.

 

Parking:

Plopsaqua Landen-Hannuit ligt compleet afgelegen ver weg van het stedelijk centrum. Opmerkelijk is dan ook dat bezoekers dienen te betalen voor de parking. Straffer nog, de parking kost maar liefst 10 euro. Deze prijs is echt wel compleet van de pot gerukt. Het gaat hier immers over een waterpark en geen pretpark waar bezoekers een volledige dag verblijven. We hopen alvast dat Plopsa deze prijzen zal aanpassen. Drie euro lijkt ons een veel redelijkere prijs te zijn voor een paar uurtjes te parkeren.

 

Eindoordeel:

Plopsaqua Landen-Hannuit is duidelijk een pak groter en ruimer dan het origineel zwembad. Dit voelt aangenaam aan en is een mooie vooruitgang! De meeste glijbanen zijn best lang, wat voor extra veel plezier zorgt. De wildwaterbaan is in het begin iets te sloom en op het einde iets te wild, maar biedt wel een gevarieerd parcours aan met twee verschillende mogelijkheden.

De thematisering is mooi gedaan en het is fijn dat er voor een compleet ander thema gekozen werd dan in De Panne. Ook het sportgedeelte met een 25-meter sportbad en het oefenbad komt veel meer tot haar recht en is veel ruimer. Hetzelfde kan gezegd worden van het buitengedeelte dat veel groter is. Ondanks dat Plopsaqua Landen-Hannuit nog enkele aandachtspunten heeft, is het dus duidelijk een doorontwikkelde versie van het waterpark in De Panne met veel zaken die verbeterd zijn.