Top 10 snelste spinning coasters ter wereld

Ben jij iemand waarvoor het nooit hard genoeg gaat? Ben jij iemand die nooit misselijk wordt? Dan is deze top 10 iets voor jou. Wij zochten uit welke de snelste achtbanen zijn met draaiende karretjes en brachten ze samen in deze top 10.

 

In deze top 10 staan alle achtbanen met karretjes die rond hun verticale as draaien, zowel de bakjes die vrij ronddraaien als de achtbanen met bakjes die elektrisch worden aangedreven. Er zijn geen zogenaamde 4D-coasters opgenomen in deze lijst want deze draaien rond de horizontale as en hebben een totaal andere beleving.

 

#12-8: Now You See Me: High Roller, Dwervelwind, Twist & Half Pipe (70 km/u)

Twist in Le Pal, Dwervelwind in Toverland, Half Pipe in Elitch Gardens, Half Pipe in Chimelong Paradise en Now You See Me: High Roller in Motiongate hebben allemaal dezelfde snelheid en delen daarom samen een 8ste plaats.

 

Half Pipe – Elitch Gardens:

Half Pipe in het Amerikaanse pretpark Elitch Gardens werd gebouwd in 2004 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De spinning coaster behaalt door middel van een LSM lancering een snelheid van 70 km/u en is 30 meter hoog. Half Pipe is een shuttle coaster met een tracklengte van 70 meter dat verschillende malen voorwaarts en achterwaarts wordt afgelegd. Tijdens de rit zijn er krachten tot 4,5 G te voelen.

 

Half Pipe – Chimelong Paradise:

Half Pipe in het Chinese pretpark Chimelong Paradise werd gebouwd in 2006 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De spinning coaster behaalt door middel van een LSM lancering een snelheid van 70 km/u en is 30 meter hoog. Half Pipe is een shuttle coaster met een tracklengte van 70 meter dat verschillende malen voorwaarts en achterwaarts wordt afgelegd. Tijdens de rit zijn er krachten tot 4,5 G te voelen.

 

Twist – Le Pal:

Twist werd gebouwd in 2011 door de Duitse fabrikant Mack Rides in het Franse pretpark Le Pal. De spinning coaster behaalt een snelheid van 70 km/u, is 22 meter hoog. De rollercoaster heeft een lengte van 470 meter.

 

Dwervelwind – Toverland:

Dwervelwind in het Nederlandse pretpark Toverland werd gebouwd in 2012 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides. De spinning coaster is bijna gelijk aan Twist, maar de achtbaan is 2 meter minder hoog en 30 meter langer. De snelheid van 70 km/u is wel dezelfde. De achtbaan heeft muziek tijdens de rit, want er zitten muziekboxen in de achtbaankarretjes.

 

Now You See Me: High Roller – Motiongate:

Now You See Me: High Roller in het Arabische pretpark Motiongate wordt gebouwd door de Duitse fabrikant Maurer Rides en moet in 2021 geopend worden. De spinning coaster bereikt een snelheid van 70 km/u en is 17,8 meter hoog. De rit van 519 meter bevat een Non Inverting Loop.

 

#7-6: Euro-Mir – Europa-Park & Höllenblitz – Renoldi (80 km/u)

Euro-Mir in Europa-Park en Höllenblitz van Renoldi behalen elks de zelfde snelheid en delen daarom samen de 6de plaats.

 

Höllenblitz – Renoldi:

Höllenblitz van de Duitse exploitant Renoldi werd oorspronkelijk gebouwd in 1992 door het bedrijf Stein en nadat het bedrijf failliet ging vervolledigde Renoldi de bouwwerkzaamheden zelf. De achtbaan draaide haar rondjes toen nog onder de naam Magic Mountain en later onder de naam Star World. In 2007 verbouwd de Duitse fabrikant Gerstlauer de achtbaan naar het huidige Höllenblitz die we vandaag de dag kennen. Höllenblitz bereikt een snelheid van 80 km/u en is daarmee de snelste indoor spinning coaster ter wereld en de snelste transportabele indoor achtbaan ter wereld. De achtbaan is 18 meter hoog en 860 meter lang. Höllenblitz bevat naast de liftheuvel ook een subtiele bandenlancering. In 2017 was de achtbaan terug te vinden in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater. In 2019, 2020 en 2021 staat deze in het Duitse pret- en dierenpark Serengeti Park als Safari Blitz.

 

Euro-Mir – Europa-Park:

Euro-Mir in het Duitse pretpark Europa-Park werd gebouwd in 1997 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides. De achtbaan heeft een hoogte van 28 meter en was daarmee 20 jaar lang de hoogste spinning coaster ter wereld met een volledig rond circuit. Euro-Mir behaalt een snelheid van 80 km/u en heeft een lengte van 980 meter. De bezoekers gaan in maar liefst 9 treinen via een spiraallift tot de top van de achtbaan. Hierna volgt een panoramisch achtbaangedeelte waar de track rond verschillende hoge gebouwen loopt.

 

#5: Time Traveler – Silver Dollar City (81 km/u)

Time Traveler in het Amerikaanse pretpark Silver Dollar City werd gebouwd in 2018 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De spinning coaster duikt meteen na het uitrijden van het station loodrecht naar beneden in een first drop van 90 graden waar het een snelheid van 81 km/u behaalt. Hierna volgen nog twee lanceringen, eentje van 0 km/u tot 75,6 km/u in 3 seconden en eentje van 48,3 km/u tot 72,4 km/u in 3,5 seconden. Tijdens de rit van 920,5 meter gaan de bezoekers door 3 inversies, dit was bij opening een wereldrecord. In totaal is de achtbaan 30,5 meter hoog en tijdens de rit van bijna 2 minuten kruist de track zichzelf 14 keer. Time Traveler was bij opening de snelste spinning coaster ter wereld met een volledig rond circuit en verbrak daarmee het 21 jaar oude record van Euro-Mir in Europa-Park.

 

#4: Skate – Mellat Amusement Park (85 km/u)

Skate in het Iraanse pretpark Mellat Amusement Park werd gebouwd in 2011 door de Iraanse fabrikant Iran Park. De shuttle coaster behaalt een snelheid van 85 km/u op de drop van 36 meter. De spinning coaster valt het best te vergelijken met een gigantische butterfly attractie, maar dan met draaiende karretjes. Skate werd bij opening de snelste spinning coaster ter wereld en brak zo het 14 jaar oude wereldrecord.

 

#3: Surfrider – Atallah Happy Land Park (90 km/u)

Surfrider in het Saoedische pretpark Atallah Happy Land Park werd gebouwd in 2012 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De spinning coaster wordt gelanceerd tot een snelheid van 90 km/u en een hoogte van 40 meter. De shuttle coaster legt het parcours van 100 meter zowel voorwaarts als achterwaarts af. Surfrider was bij opening de snelste gelanceerde spinning coaster ter wereld.

 

#2: The Ride to Happiness by Tomorrowland – Plopsaland De Panne (90 km/u)

The Ride to Happiness by Tomorrowland in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne werd gebouwd in 2021 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De Extreme Spinning Coaster bereikt door middel van 2 LSM lanceringen een snelheid van 90 km/u en werd bij opening de snelste spinning coaster ter wereld. De achtbaan is 33 meter hoog en 920 meter lang. Op het parcours zijn 5 inversies, een wereldrecord!

 

#1: Steel Taipan – Dreamworld (105 km/u)

Steel Taipan in het Australische pretpark Dreamworld werd gebouwd in 2021 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan zal door middel van LSM triple launch een snelheid van 105 km/u behalen waardoor het meteen de snelste spinning coaster ter wereld wordt. De achtbaan is 39 meter hoog en 1200 meter lang. Tijdens de rit zullen de bezoekers 4 keer overkop gaan terwijl er krachten tot 3,8 G te voelen zijn. Enkel het laatste karretje van elke trein zal kunnen draaien.

 

 

Toekomst:

In deze top 10 komen we heel wat onbekendere landen tegen in de pretparkwereld, zoals Iran en Saudi-Arabië. Ook vinden we heel wat shuttle coasters terug die al dan niet gelanceerd worden. Dit jaar is een belangrijk jaar voor de spinning coasters. Niet alleen komen er 3 nieuwe achtbanen bij in de top 10, het wereldrecord zal dit jaar twee keer verbroken worden.

De eerste nieuwkomer is Now You See Me: High Roller in het Arabische pretpark Motiongate. The Ride to Happiness by Tomorrowland in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne pakte bij opening zelf het wereldrecord van snelste spinning coaster ter wereld en later dit jaar opent nog Steel Taipan in het Australische pretpark Dreamworld die op haar beurt het record nogmaals zal verbreken.

Vorig jaar verdween er ook een achtbaan uit de top 10. Dit was namelijk Half Pipe in het Finse pretpark Särkänniemi Amusement Park. De achtbaan verdwijnt wel niet helemaal want deze werd ondertussen te koop aangeboden en zal waarschijnlijk in de nabije toekomst opnieuw opduiken in een ander pretpark.

Voorts verwachten we in de toekomst nog vele nieuwkomers door de komst van de Extreme Spinning Coaster van Mack Rides, denk maar aan Time Traveler in Silver Dollar City en The Ride to Happiness in Plopsaland De Panne. Maar nu ook de gewone launch coasters van Mack Rides uitgerust kunnen worden met een draaiend karretje, zoals Steel Taipan in Dreamworld, kunnen er op die manier ook nog heel wat achtbanen bij komen op korte tijd.

 

Verleden:

Maar de snelste spinning coaster ooit gebouwd staat niet eens in deze top 10. Die eer was weggelegd voor Big Air die gebouwd werd in 2010 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Taiwanese pretpark E-DA Theme Park. De achtbaan bestaat nog steeds, maar sinds 2011 draaien de karretjes van de rollercoaster niet meer. Big Air bereikt tijdens de first drop een snelheid van 108 km/u. De shuttle coaster is 63,8 meter hoog en heeft een lengte van 165 meter.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2021 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.