Sfeerverslag: Efteling -26 juni 2021

Het was eind juni toen ik samen met mijn vrouw naar Nederland trok om één van mijn favoriete pretparken te gaan bezoeken. We hebben het hier natuurlijk over het populairste pretpark van de Benelux en dat is de Efteling. Mijn moeder en broer waren ook van de partij dus het beloofde een toffe dag te worden.

 

Iets na 9h kwamen we al aan op de parking van de Efteling. Op de parking was er al heel wat volk aanwezig dus verwachtten we dat het een drukke dag zou gaan worden. We gingen direct door naar de ingang waar het volk in 2 werd gesplitst. Uiteraard was dit 1 van de maatregelen die het park neemt om de Corona-pandemie te bestrijden. Mondmaskers daarentegen zijn niet meer nodig wanneer je een Nederlands pretpark bezoekt, iets waar wij alleen maar blij mee zijn.

Onze tickets werden gescand en zo wandelen we door het huis van de 5 zintuigen richting het park. Het enige wat we nu moesten doen was wachten tot de poorten open gingen richting de attracties van het park.

De eerste attractie voor vandaag was De Vliegende Hollander. Dit is een prachtige waterachtbaan met een darkride gedeelte. Heel hard vergelijkbaar met de Supersplash in Plopsaland alleen is deze hier wat beter en met meer detail uitgewerkt. Wij begonnen onze dag hier omdat er hier heel snel een lange wachtrij kan staan. Zelfs nu waren we bij de eerste binnen en moesten we toch nog een kwartier wachten. Het station is stelt een Nederlandse haven voor in de 17de eeuw. Deze attractie staat natuurlijk in het teken van de gelijknamige saga. Een kapitein die ondanks het verbod op varen toch ging gaan varen en zo een vloek over zich heen riep. Het schip zou volgens de saga nog steeds ergens rond dobberen op zee, van de kapitein en de bemanning is nog steeds geen spoor.

Wanneer de rit start vaar je uit de haven en kom je langs allerlei schepen. Maar wat verder komen we in een dikke mist terecht, net zoals in het verhaal zijn we nu vervloekt. En plots, uit het niets doemt het spookschip “De Vliegende Hollander” op. We varen binnen in dit schip en krijgen we de optakeling naar boven. Onderweg stop je nog even om te kijken naar een projectie van de kapitein van het schip. Even later gaan we toch verder naar boven en duiken we terug naar beneden. Nu zitten we in het korte achtbaan gedeelte van deze attractie en deze eindigt in het water. Een hele toffe attractie dus, maar je wordt wel niet echt nat.

De Vliegende Hollander is onderdeel van het gebied Ruigrijk. In dit gebied vindt je zoals de naam al doet vermoeden de ruige attracties. Zo vind je in de rechterhoek van het gebied de Python. Deze ondertussen gerenoveerde Vekoma is een ware klassieker in het parkaanbod. Het baanverloop is vrij simpel, je vertrekt via een optakeling naar een hoogte van 29 meter. Eenmaal boven neem je een grote u-bocht en daarna volgt de eerste drop. In volle vaart ga je door 2 loopings. De rit wordt vervolgd met 2 kurkentrekkers, waarna de rit eindigt met een opwaartse helix. Toen deze achtbaan in 1981 openging was dit een topper van formaat. En ook vandaag was de Python populair want we mochten al direct 20 minuten wachten. Deze wachtrij werd zelfs steeds langer naarmate de dag vorderde.

Nu werd het tijd voor Joris & De Draak. Een duellerende houten achtbaan die opgebouwd is rond de legende met dezelfde naam. Dit hoor je ook meermaals in de wachtrij waar er steevast dezelfde tekst uit de speakers wordt geschreeuwd. “Drakenridders onversaagd, luistert naar wat de koning vraagt.” Zo krijg je een complete smeekbede te horen van een radeloze koning in de middeleeuwen die iedere dag 1 van zijn onderdanen moest sturen om de honger van een draak te stillen. Tot op een dag de naam van zijn dochter uit de loting pot werd getrokken. Gelukkig kwam er een toen een jongeman, genaamd Joris naar voren die riep dat hij de draak zou verslaan. Iets wat hij later met een listige streek ook deed. Dit verhaal is volledig uitgewerkt in deze houten achtbaan, waar je kan kiezen tussen water en vuur. Wij kozen na een wachtrij van een uur voor Vuur. Niet omdat deze betere is maar gewoon omdat de wachtrij daar iets vlotter vooruit ging. De rit ervaring zelf was zoals gewoonlijk super. Deze 2 achtbanen zijn echt geweldig en hebben superleuk ritverloop met allerlei scherpe bochten en heuveltjes die op volle snelheid genomen worden. Uiteindelijk won onze trein de rit en kwamen de vlaggen in ons station naar beneden.

Genoeg achtbaan geweld, tijd voor een verfrissing op deze warme dag. Wij gingen verkoeling gaan zoeken in Pirana. Deze rapid river, waar ooit eens een kano slalom wedstrijd doorging, is een toffe attractie die op warme dagen veel volk naar zich trekt. Ook vandaag, want weeral mochten we een uur wachten. Het was voor ons het wachten waard, zeker wanneer je toch een paar keer goed geraakt wordt door het water. Wat ook tof is aan deze rapid, is het feit dat de boten elkaar kunnen inhalen. Toch iets wat je niet vaak ziet. De korte verfrissing deed deugd en we maakten ons klaar voor de volgende attractie.

Even verderop liggen de 2 achtbanen Max & Moritz. Dit is de vervanger van de legendarische Bob. Een slechte vervanger als je het mij vraagt maar wel een goede attractie op zich. Max & Moritz is een powered coaster van Mack, net zoals De Draak in Plopsaland of de Bob Express in Bobbejaanland. Niet mijn meest favoriete achtbaantype al is deze wel heel fijn afgewerkt. Wat de wachttijd hier betreft hadden we meer geluk want na een kwartier konden we er al op. Tijdens de toffe maar simpele achtbaanrit kunnen we genieten van een tof deuntje. Iets wat de rit alleen maar versterkt.

Eten deden we in Frau Boltes Küche, waar je terecht kan voor enkele gefrituurde snacks en gerechten met kip. Het restaurant staat tevens ook in het thema van de 2 kwajongens Max & Moritz.

Om ons eten eventjes rustig te verteren gingen we verder naar de darkride Fata Morgana. In deze darkride wordt je meegenomen in de sprookjes van Duizend-en-één-nacht. Zo vaar je langs allerlei scènes met animatronics en prachtige decors. Deze decors stellen een verboden Arabische stad voor. Zo kom je terecht in de arme wijk van de stad maar ook heb je een korte passage door de stadsgevangenis. Het blijft een prachtige darkride.

De volgende attractie die we deden ligt aan de andere kant van het park. Vogelrok is een toffe indoor achtbaan die net zoals Fata Morgana in het teken van Duizend-en-één-nacht staat. Waar er bij Fata Morgana maar 15 minuten wachttijd stond, was dat hier 45 minuten. De achtbaan zelf rijdt in een donkere hal waar er af en toe wordt er een vogel opgelicht.

Naast Vogelrok ligt er ook nog een leuke darkride en dat is natuurlijk Carnaval Festival. Deze darkride staat volledig in het teken van 2 hoofdpersonages, Jokie & Jet genaamd. Zij nemen je mee op een reis rond de wereld. De gehele rit mag je genieten van een tof deuntje die door de jaren heen een echte oorwurm is geworden. Ook hier stonden we toch weeral een kleine 45 minuten te wachten. Gelukkig maakt de rit dit meer dan goed, het blijft een top darkride die je zeker moet gedaan hebben.

Aangezien mijn broer en ik zeker de Dive Coaster, Baron 1898, eens wilden doen gingen we terug naar ruigrijk. Mijn vrouw ging samen met mijn moeder naar Symbolica, het Paleis der Fantasie. Doordat wij bijna anderhalf moesten wachten voor Baron 1898, deden ze hierna ook nog eens Max & Moritz.

 

Wij daarentegen konden genieten van een overheerlijke rit op Baron 1898. Het plezier begint al in de wachtrij met een kleine voorshow waar de Witte Wieven je waarschuwen de mijn niet te betreden. Uiteraard hebben wij daar geen gehoor aan gegeven en nemen we wat later plaats op de voorste rij. Het station is prachtig afgewerkt met allerlei tandwielen en andere zaken. Uiteindelijk gaan we via een snelle optakeling naar boven en blijven we, alvorens naar beneden te vallen, een paar seconden hangen. Wanneer we dan toch loodrecht naar beneden vallen, duiken we in een diepe put naar beneden door de witte rook heen. Er volgen nog 2 inversies en een grote helix. Een top achtbaan als je het mij vraagt!

Ondertussen hadden we bijna alles gedaan, er restte ons alleen nog de attracties in het Marerijk. De eerste die we deden was Droomvlucht, een oude klassieke darkride met hangende gondels die kunnen draaien. Zo kun je genieten van de wereld van de Elfjes en andere mythische wezens.

Onze laatste echte attractie werd dan Villa Volta. Villa Volta is een madhouse of draaiend huis, die het verhaal vertelt van Hugo van den Loonsche Duynen. Hij was 1 van de bokkenrijders, tot hij tijdens een overval werd vervloekt. Die vervloeking kan je zelf meemaken in deze toffe madhouse. Gelukkig was het al na 18 uur en hoefden we niet lang meer te wachten om nog attracties te kunnen doen. Droomvlucht was amper10 minuten aanschuiven en ook hier was dat het geval.

We sloten onze mooie dag af in het Sprookjesbos waar ik nog even de tijd nam om foto’s te nemen.

Helaas komen aan alle mooie sprookjes een einde en ook hier was dat het geval. We hadden genoten van een tof dagje Efteling!