“Iedereen onderzoeker” deze zomer in Technopolis

Deze zomer schudden Technopolis en Scivil, het kenniscentrum voor citizen science in Vlaanderen, de onderzoeker in je wakker in “Iedereen onderzoeker”. In deze gloednieuwe tijdelijke expo, die tot september in Technopolis staat, kan je kennismaken met 15 inspirerende onderzoeksprojecten die hun succes te danken hebben aan de bijdrage van heel wat enthousiaste niet-wetenschappers. De expo, net als heel wat van de onderzoeksprojecten, is geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar. Naast “Zeekracht” is “Iedereen onderzoeker” de tweede nieuwe expo in Technopolis deze zomer.

 

In iederéén schuilt een onderzoeker. Dat is de boodschap van de nieuwe expo “Iedereen onderzoeker” van Scivil, het kenniscentrum voor citizen science in Vlaanderen, die nog tot september in de zone STEK in Technopolis staat. Centraal staan 15 inspirerende onderzoeksprojecten die uit de doeken gedaan worden via een reeks infoborden, vitrinekasten en video’s. Via deze projecten, die hun succes te danken hebben aan de bijdrage van heel wat niet-wetenschappers, hopen Technopolis en Scivil heel wat kinderen vanaf 8 jaar, jongeren en volwassenen ervan te overtuigen om zelf deel te nemen aan een of meerdere van deze (of andere) projecten.

 

Krijg je plots ook zin om ook naar de sterren te luisteren? Kriebelt het om de kleur van spinnen te onderzoeken? Wil je ontdekken welke dieren en planten er in je tuin leven? Of kan je niet wachten om de waterkwaliteit in je buurt te meten? In “Iedereen onderzoeker” wijzen we je – samen met Scivil – graag de weg. En nee, daarvoor hoef je niet wat langer op de schoolbanken te zitten (of ernaar terug te keren). De tijd dat wetenschap exclusief was voorbestemd voor Einsteins met een hele muur vol diploma’s is gelukkig lang verleden tijd. Eén voor allen en allen voor één. Dat is niet alleen de slogan van de musketiers. Ook de wetenschap is er voor iedereen en iedereen kan er ook voor de wetenschap zijn. Ester Blockx, Marketing & Sales Director Technopolis

 

Een leuke blikvanger in “Iedereen onderzoeker” zijn de twee WeWatt-fietsen waar bezoekers – als ze hun oplader bij hebben – de batterij van hun telefoon al fietsend kunnen opladen. Zo hebben ze geen enkele reden om niet meteen online in te schrijven voor een van de onderzoeksprojecten. Als aanvulling op de expo worden in de loop van augustus ook nog enkele inspirerende workshops voorzien in Technopolis.
 
De opening van “Iedereen onderzoeker” in Technopolis valt niet toevallig samen met de start van de jaarlijkse Grote Vlindertelling van Natuurpunt, één van de meest bekende onderzoeksprojecten die steunt op de bijdrage van “burgers”. Via de expo hopen Technopolis en Scivil dat ook dit jaar heel wat niet-wetenschappers bijdragen aan de bescherming en het onderzoek van vlinders door vóór 25 juli één keer gedurende vijf minuten vlinders in hun eigen tuin te tellen.

Wie tot slot zelf ideeën heeft voor bestaande of nieuwe onderzoeksprojecten of nog meer wil weten over burgerwetenschap, kan terecht bij Scivil. Het kenniscentrum voor burgerwetenschap in Vlaanderen helpt graag zowel wetenschappers als niet-wetenschappers met al hun vragen over onderzoek.

 

Iedereen onderzoeker” is niet de enige nieuwe expo in Technopolis deze zomer. Sinds 1 juli kunnen bezoekers ook terecht in “Zeekracht“, een gloednieuwe expo waar je als het ware in de toekomst van de zeeën en havens duikt. Tegelijk loopt nog steeds de TikTok Tour “TikTok BOOM!“, een leuke en speelse tour doorheen Technopolis.