Dreamworld Australia sluit achtbaan Buzzsaw

Het Australische pretpark Dreamworld gaat afscheid nemen van haar achtbaan Buzzsaw, die opende in 2011. Het park doet dit naar eigen zeggen omwille van de toekomstige plannen van het park. In die plannen zit de opening van de nieuwe achtbaan Steel Taipan.

 

Later dit jaar zal het Australische pretpark Dreamworld haar spectaculairste achtbaan openen. De nieuwe achtbaan wordt gebouwd door Mack Rides en is gebaseerd op de Mega Coaster Blue Fire uit het Duitse Europa-Park. Steel Taipan zal een snelheid van 105 km/u bereiken en 1200 meter lang worden. Doorheen het parcours zal je vier inversies kunnen ontdekken: een looping, een Twisted Horseshoe Roll en een In-Line Twist.

Maar wat deze achtbaan echt anders maakt dan Blue Fire is het feit dat je niet in één keer gelanceerd zal worden. Het treintje zal via een schuifsysteem naar de lanceerstrook gebracht worden en driemaal gelanceerd worden. De eerste maal voorwaarts, de tweede maal achterwaarts, waarbij je een hoge spike op gaat, om vervolgens opnieuw voorwaarts gelanceerd te worden en het volledige parcours af te leggen. Alsof dat nog niet speciaal genoeg is, zal op elke trein het laatste bakje kunnen ronddraaien.

 

 

Sluiting Buzzsaw

Door de opening van de nieuwe achtbaan Steel Taipan en andere toekomstige plannen van het park, neemt men op 31 augustus afscheid van de achtbaan Buzzsaw. Deze baan is van het type SkyLoop, gebouwd door Maurer Rides. Buzzsaw werd geopend in 2011 en nam de passagiers mee op een verticale lifthill, waarna een eerder simpel parcours volgde. De achtbaan heeft een hoogte van 46,2 meter, een lengte van 150 meter en bereikt een snelheid van 105 km/u. Op het hoogste punt van de baan zit een zogenaamde Sky Loop inversie.

 

Tower of Terror II

Eerder werd om dezelfde reden ook al de achtbaan Tower of Terror II afgebroken. Dit was de 6de snelste en 4de hoogste achtbaan ter wereld en werd gebouwd in 1997 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan behaalde een snelheid van 160,9 km/u en was 115 meter hoog. Tijdens het parcours van 376,4 meter werden bezoekers op een verticale spike gelanceerd.

 

Dat het park voor de sluiting van beide achtbanen de reden geeft dat ze moeten wijken voor de bouw van Steel Taipan is opmerkelijk. Steel Taipan wordt namelijk op een andere locatie in het park gebouwd. De werkelijke reden is dat Dreamworld zware financiële problemen heeft en de operationele kosten probeert te drukken.

 

Bron en foto: Dreamworld, The Theme Park Social Network