Top 10 langste hybride achtbanen ter wereld

Het was de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction die in 2011 de hybride achtbaan op de kaart zette met tal van projecten waarbij oude houten achtbanen omgevormd werden naar moderne hybride achtbanen met houten draagconstructie en stalen track. Maar dit type achtbaan bestond al veel langer zonder echt op te vallen. Daarom besloten we om uit te zoeken wat de langste hybride achtbanen ter wereld zijn en goten ze samen in deze top 10.

 

In deze top 10 nemen we enkel de stalen hybride achtbanen op. Dit wil zeggen achtbanen met een houten draagconstructie en stalen track. De achtbanen met een stalen draagconstructie en houten track hebben we buiten beschouwing gelaten.

 

#10: Wicked Cyclone – Six Flags New England (1011,9 m)

Wicked Cyclone in het Amerikaanse pretpark Six Flags New England werd gebouwd in 2014 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan ontstond uit de oude houten achtbaan Cyclone die gebouwd werd in 1983 door de Amerikaanse ontwerper William Cobb.

De lengte werd aangepast van 1097,3 meter naar 1011,9 meter en een ritje op de achtbaan duurt een kleine 2 minuten. De snelheid van 72,4 km/u werd opgetrokken naar 88,5 km/u en de hoogte ging van 34,1 meter naar 33,2 meter. De drop van 54° werd steiler gemaakt tot 78° en er werden 3 inversies toegevoegd aan het parcours.

 

#9: Twisted Timbers – Kings Dominion (1024,4 m)

Twisted Timbers in het Amerikaanse pretpark Kings Dominion werd gebouwd in 2018 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan ontstond uit de oude houten achtbaan Hurler die gebouwd werd in 1994 door de Amerikaanse fabrikant International Coasters.

Het parcours van 962,3 meter werd aangepast naar 1024,4 meter en een ritje duurt een kleine twee minuten. De hoogte van 25,3 meter werd aangepast naar 33,8 meter terwijl de snelheid van 80,5 km/u naar 86,9 km/u veranderde. Daarnaast werden er 3 inversies en een Over-Banked Curve toegevoegd.

 

#8: Untamed – Walibi Holland (1085 m)

Untamed in het Nederlandse pretpark Walibi Holland werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. Untamed ontstond uit de voormalige oude houten achtbaan Robin Hood die gebouwd werd in 2000 door de Nederlandse fabrikant Vekoma.

De lengte van 1035 meter werd aangepast naar 1085 meter waardoor een ritje 1 minuut en 46 seconden duurt. De snelheid van 80 km/u werd opgetrokken naar een snelheid van 92,0 km/u terwijl de hoogte van 32 meter veranderde naar 36,5 meter. Er werden verschillende elementen toegevoegd waaronder 5 inversies en 14 airtime-momenten. De first drop kreeg een hoek van 80°, veel steiler dan de originele drop.

 

#7: Gemini – Cedar Point (1199,4 m)

Gemini in het Amerikaanse pretpark Cedar Point werd gebouwd in 1978 door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics. Het is een duellerende achtbaan die bij opening zowel de snelste, hoogste als langste duellerende achtbaan ter wereld was. Beide tracks zijn 1199,4 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 20 seconden. De achtbanen hebben een snelheid van 96,6 km/u en zijn 38,2 meter hoog met een drop van 55°.

 

#6: Iron Gwazi – Busch Gardens Tampa (1242,1 m)

Iron Gwazi in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Tampa werd gebouwd in 2021 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan ontstond uit de oude duellerende houten achtbaan Gwazi die gebouwd werd in 1999 door de Amerikaanse fabrikant Great Coasters International.

Beide tracks van elk 1069,2 meter werden vervangen door 1 parcours van 1242,1 meter dat een rit duur van 1 minuut en 50 seconden oplevert. De achtbanen behaalde vroeger een snelheid van 82,1 km/u, dit werd drastisch opgetrokken tot 122,3 km/u. De hoogte van 32,1 meter werd bijna verdubbeld naar 62,8 meter. Er werden 2 inversies in het parcours gezet, 12 airtime-momenten en de drop werd 91° gemaakt.

 

#5: New Texas Giant – Six Flags Over Texas (1280,2 m)

New Texas Giant in het Amerikaanse pretpark Six Flags Over Texas werd gebouwd in 2011 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan ontstond uit de oude houten achtbaan Texas Giant die in 1990 gebouwd werd door de Amerikaanse fabrikant Dinn Corporation.

Het parcours van 1499,6 meter werd aangepast naar 1280,2 meter goed voor een rit van 3 minuten. De snelheid van 99,8 km/u werd opgetrokken naar 104,6 km/u terwijl de hoogte van 43,6 meter naar 46,6 meter veranderde. De drop van 53° werd aangepast naar 79°. De rollercoaster bevat geen inversies maar wel een Over-Banked Curve van 95°.

 

#4: Zadra – Energylandia (1316 m)

Zadra in het Poolse pretpark Energylandia werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. Het was de allereerste hybride achtbaan van de fabrikant die ze van de grond opbouwde. Op het parcours van 1316 meter dat een rit oplevert van 1 minuut en 50 seconden, gaan de inzittenden 3 keer overkop. De rollercoaster heeft een snelheid van 121 km/u en een hoogte van 62,8 meter.

 

#3: Twisted Colossus – Six Flags Magic Mountain (1521 m)

Twisted Colossus in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain werd gebouwd in 2015 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. Deze achtbaan heeft een Quasi Möbius lay-out wat wil zeggen dat deze bestaat uit twee tracks die tegen elkaar in duel gaan maar waar het einde van de eerste track verbonden is aan het begin van de tweede track zonder dat er een tweede instapstation is, waardoor er een lange rit ontstaat. Hierdoor race je de eerste helft van de rit tegen de trein die voor je vertrok en race je in de tweede helft van de rit tegen de trein die achter je vertrok.

Twisted Colossus ontstond uit de voormalige oude dubbele houten achtbaan Colossus die in 1978 gebouwd werd door Amerikaanse bedrijf International Amusement Devices. De lengte veranderde van twee keer 1318,3 meter naar één lang parcours van 1521 meter. Een rit duurt 1 minuut en 50 seconden. Hiermee werd het bij opening de langste hybride achtbaan ter wereld. De snelheid van 99,8 km/u werd aangepast naar 91,7 km/u. De hoogte van 38,1 meter werd aangepast naar 36,9 meter. Er werden tot slot 2 inversies en een High Five element toegevoegd aan het parcours.

 

#2: Hakugei – Nagashima Spa Land (1530 m)

Hakugei in het Japanse pretpark Nagashima Spa Land werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan ontstond uit de oude houten achtbaan White Cyclone die gebouwd werd in 1994 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides.

Het parcours van 1700 meter werd aangepast naar een lengte van 1530 meter wat een rit oplevert van 2 minuten. De snelheid van 102 km/u werd opgedreven naar 107 km/u terwijl de hoogte van 42,4 meter naar 55 meter veranderde. De first drop heeft een helling van 80°, in het parcours zitten 3 inversies en er zijn krachten tot 4 G te voelen.

 

#1: Steel Vengeance – Cedar Point (1749,6 m)

Steel Vengeance in het Amerikaanse pretpark Cedar Point werd gebouwd in 2018 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan ontstond uit de oude houten achtbaan Mean Streak die gebouwd werd in 1991 door de Amerikaanse fabrikant de Dinn Corporation.

Het parcours van 1654,1 meter werd aangepast naar 1749,6 meter, goed voor een rit van 2 minuten en 30 seconden. De snelheid van de achtbaan werd opgedreven van 104,6 km/u naar 119,1 km/u en de hoogte van 49,1 meter werd aangepast naar 62,5 meter. De drop van 52° werd aangepast naar 90° en er werden 4 inversies toegevoegd aan het parcours. Hiermee werd Steel Vengeance bij opening in een klap de snelste, hoogste, langste en steilste hybride achtbaan ter wereld die ook nog eens de meeste inversies had.

 

Toekomst:

Ondanks dat de hybride achtbaan pas echt wereldwijde bekendheid kreeg in 2011 met de opening van de eerste achtbaan gebouwd door Rocky Mountain Construction, bestonden de hybride achtbanen al veel langer daarvoor. Dat bewijst bijvoorbeeld Gemini in Cedar Point, trouwens het enige pretpark in deze top 10 die er tweemaal in voorkomt.

Maar liefst 8 van de achtbanen in deze top 10 werden gebouwd in het vorige decennium wat aantoont dat we hier met een erg jonge top 10 zitten. Dit jaar kregen we met de opening van Iron Gwazi in Busch Gardens Tampa een nieuwkomer in de lijst. Momenteel zijn er nog geen grote nieuwe hybride achtbanen aangekondigd, maar het lijkt een kwestie van tijd voor deze top 10 volledig door elkaar geschud zal worden.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2021 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.