Top 10 hoogste hybride achtbanen ter wereld

Het was de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction die in 2011 de hybride achtbaan op de kaart zette met tal van projecten waarbij oude houten achtbanen omgevormd werden naar moderne hybride achtbanen met houten draagconstructie en stalen track. Maar dit type achtbaan bestond al veel langer zonder echt op te vallen. Daarom besloten we om uit te zoeken wat de hoogste hybride achtbanen ter wereld zijn en goten ze samen in deze top 10.

 

In deze top 10 nemen we enkel de stalen hybride achtbanen op. Dit wil zeggen achtbanen met een houten draagconstructie en stalen track. De achtbanen met een stalen draagconstructie en houten track hebben we buiten beschouwing gelaten.

 

#10: Twisted Timbers – Kings Dominion (33,8 m)

Twisted Timbers in het Amerikaanse pretpark Kings Dominion werd gebouwd in 2018 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan ontstond uit de oude houten achtbaan Hurler die gebouwd werd in 1994 door de Amerikaanse fabrikant International Coasters.

De hoogte van 25,3 meter werd aangepast naar 33,8 meter terwijl de snelheid van 80,5 km/u naar 86,9 km/u veranderde. Het parcours van 962,3 meter werd aangepast naar 1024,4 meter, daarnaast werden er 3 inversies en een Over-Banked Curve toegevoegd.

 

#9: Untamed – Walibi Holland (36,5 m)

Untamed in het Nederlandse pretpark Walibi Holland werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. Untamed ontstond uit de voormalige oude houten achtbaan Robin Hood die gebouwd werd in 2000 door de Nederlandse fabrikant Vekoma.

De hoogte van 32 meter veranderde naar 36,5 meter met een drop van 35,4 meter terwijl de snelheid van 80 km/u werd opgetrokken naar een snelheid van 92,0 km/u. De lengte van 1035 meter werd aangepast naar 1085 meter en er werden verschillende elementen toegevoegd waaronder 5 inversies en 14 airtime-momenten. De first drop kreeg een hoek van 80°, veel steiler dan de originele drop.

 

#8: Twisted Colossus – Six Flags Magic Mountain (36,9 m)

Twisted Colossus in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain werd gebouwd in 2015 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. Deze achtbaan heeft een Quasi Möbius lay-out wat wil zeggen dat deze bestaat uit twee tracks die tegen elkaar in duel gaan maar waar het einde van de eerste track verbonden is aan het begin van de tweede track zonder dat er een tweede instapstation is, waardoor er een lange rit ontstaat. Hierdoor race je de eerste helft van de rit tegen de trein die voor je vertrok en race je in de tweede helft van de rit tegen de trein die achter je vertrok.

Twisted Colossus ontstond uit de voormalige oude dubbele houten achtbaan Colossus die in 1978 gebouwd werd door Amerikaanse bedrijf International Amusement Devices. De hoogte van 38,1 meter met een drop van 35,1 meter werd aangepast naar een hoogte van 36,9 meter met een drop van 39 meter. De snelheid van 99,8 km/u werd aangepast naar 91,7 km/u. De lengte veranderde van twee keer 1318,3 meter naar één lang parcours van 1521 meter en er werden tot slot 2 inversies en een High Five element toegevoegd aan het parcours.

 

#7: Gemini – Cedar Point (38,2 m)

Gemini in het Amerikaanse pretpark Cedar Point werd gebouwd in 1978 door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics. Het is een duellerende achtbaan die bij opening zowel de snelste, hoogste alsook langste duellerende achtbaan ter wereld was. De achtbanen zijn 38,2 meter hoog met een drop van 36 meter en hebben een snelheid van 96,6 km/u. Beide tracks zijn 1199,4 meter lang en hebben een drop van 55°.

 

#6: New Texas Giant – Six Flags Over Texas (46,6 m)

New Texas Giant in het Amerikaanse pretpark Six Flags Over Texas werd gebouwd in 2011 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan ontstond uit de oude houten achtbaan Texas Giant die in 1990 gebouwd werd door de Amerikaanse fabrikant Dinn Corporation.

De hoogte van 43,6 meter met een drop van 41,8 meter veranderde naar een hoogte van 46,6 meter met een drop van 44,8 meter. De snelheid van 99,8 km/u werd opgetrokken naar 104,6 km/u. Het parcours van 1499,6 meter werd aangepast naar 1280,2 meter en de drop van 53° werd aangepast naar 79°. De rollercoaster bevat geen inversies maar wel een Over-Banked Curve van 95°.

 

#5: Iron Rattler – Six Flags Fiesta Texas (54,6 m)

Iron Rattler in het Amerikaanse pretpark Six Flags Fiesta Texas werd in 2013 gebouwd als allereerste achtbaan van de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan werd omgevormd van de oude houten achtbaan Rattler die gebouwd werd in 1992 door het Amerikaanse bedrijf de Roller Coaster Corporation of America.

De hoogte van 54,8 meter met een drop van 37,8 meter veranderde naar een hoogte van 54,6 meter met een drop van 52,1 meter. De snelheid van 104,6 km/u werd aangepast naar 112,7 km/u en het parcours van 1548,4 meter werd aangepast naar 995,5 meter. Verder werd een inversie en 4 Over-Banked-Curves toegevoegd aan de achtbaan terwijl de first drop van 61,4° aangepast werd naar 81°.

 

#4: Hakugei – Nagashima Spa Land (55 m)

Hakugei in het Japanse pretpark Nagashima Spa Land werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan ontstond uit de oude houten achtbaan White Cyclone die gebouwd werd in 1994 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides.

De hoogte van 42,4 meter met een drop van 39,3 meter veranderde naar 55 meter hoog terwijl de snelheid van 102 km/u werd opgedreven naar 107 km/u. Het parcours van 1700 meter werd aangepast naar een lengte van 1530 meter en er werden 3 inversies toegevoegd op het parcours. De first drop heeft een helling van 80° en er zijn krachten tot 4 G te voelen.

 

#3: Steel Vengeance – Cedar Point (62,5 m)

Steel Vengeance in het Amerikaanse pretpark Cedar Point werd gebouwd in 2018 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan ontstond uit de oude houten achtbaan Mean Streak die gebouwd werd in 1991 door de Amerikaanse fabrikant de Dinn Corporation.

De hoogte van 49,1 meter met een drop van 47,2 meter werd aangepast naar een hoogte van 62,5 meter met een drop van 61 meter. De snelheid van de achtbaan werd opgedreven van 104,6 km/u naar 119,1 km/u. Het parcours van 1654,1 meter werd aangepast naar 1749,6 meter en er werden 4 inversies toegevoegd aan het parcours. De drop van 52° werd aangepast naar 90°. Hiermee werd Steel Vengeance in een klap de snelste, hoogste, langste en steilste hybride achtbaan ter wereld die ook nog eens de meeste inversies had.

 

#2-1: Zadra – Energylandia & Iron Gwazi – Busch Gardens Tampa (62,8 m)

Zadra in Energylandia en Iron Gwazi in Busch Gardens Tampa zijn beiden even hoog en delen daarom samen de eerste plaats.

 

Zadra – Energylandia:

Zadra in het Poolse pretpark Energylandia werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. Het was de allereerste hybride achtbaan van de fabrikant die ze van grond opbouwde. De rollercoaster heeft een hoogte van 62,8 meter en een snelheid van 121 km/u. Daarmee werd het bij opening meteen de snelste en hoogste hybride achtbaan wereldwijd. Op het parcours van 1316 meter zijn 3 inversies terug te vinden.

 

Iron Gwazi – Busch Gardens Tampa:

Iron Gwazi in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Tampa werd gebouwd in 2021 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan ontstond uit de oude duellerende houten achtbaan Gwazi die gebouwd werd in 1999 door de Amerikaanse fabrikant Great Coasters International.

De hoogte van 32,1 meter met een drop van 28 meter werd verdubbeld naar een hoogte van 62,8 meter met een even hoge drop. De achtbanen behaalde vroeger een snelheid van 82,1 km/u, dit werd opgetrokken tot 122,3 km/u. Daarentegen werden beide tracks van elk 1069,2 meter vervangen door 1 parcours van 1242,1 meter. Er werden 2 inversies in het parcours gezet, 12 airtime-momenten en de drop werd 91° gemaakt. Hiermee werd de achtbaan meteen de snelste, steilste en de hybride achtbaan met de diepste drop in de wereld.

 

Toekomst:

Ondanks dat de hybride achtbaan pas echt wereldwijde bekendheid kreeg in 2011 met de opening van de eerste achtbaan gebouwd door Rocky Mountain Construction, bestonden de hybride achtbanen al veel langer daarvoor. Dat bewijst bijvoorbeeld Gemini in Cedar Point, trouwens het enige pretpark in deze top 10 die er tweemaal in voorkomt.

Maar liefst 8 van de achtbanen in deze top 10 werden gebouwd in het vorige decennium wat aantoont dat we hier met een erg jonge top 10 zitten. Dit jaar kregen we met de opening van Iron Gwazi in Busch Gardens Tampa een nieuwe nummer 1. Momenteel zijn er nog geen grote nieuwe hybride achtbanen aangekondigd, maar het lijkt een kwestie van tijd voor deze top 10 volledig door elkaar geschud zal worden.

 

Deze lijst is opgesteld in 2021 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.