Splinternieuw bonoboverblijf Ouwehands Dierenpark bijna afgewerkt

Na lang wachten is het eindelijk zover. Ouwehands Dierenpark zet de laatste puntjes op de ‘i’ van het splinternieuwe bonoboverblijf dat uiteindelijk ruimte gaat bieden aan wel twintig mensapen. De opening van het verblijf stond in 2020 op de agenda maar door de coronacrisis en tijdelijke sluitingen van het park het project vertraging op. Nu zijn de deuren van het verblijf ‘Salonga’ geopend voor de bonobo’s.

 

Enorme binnenruimte

Het verblijf ‘Salonga, rijk van de bonobo’s’ betreft een gebied van wel 3700 m². De bonobo houdt niet van kou en nattigheid. Daarom krijgen de dieren ruime binnenverblijven. Het 450m² grote binnenverblijf staat vol met klimtoestellen. De bezoeker kijkt via grote ramen de diepte van het binnenverblijf in óf staat oog in oog met een bonobo. 

 

Speels buitengebied

Het buitengebied wordt omringd door metershoge rotsen. Bij mooi weer zijn de bonobo’s vaak buiten te vinden tussen de bomen, rotsblokken, klimtoestellen en waterstroompjes. Het buitenverblijf heeft een oppervlakte van 3300m², exclusief de gracht. De 7 meter brede gracht dient als natuurlijke afscheiding tussen de mensapen en bezoekers. Bonobo’s kunnen namelijk niet zwemmen.

 

Observeren en leren

Educatie is voor Ouwehands Dierenpark belangrijk dus rondom het verblijf kunnen de bezoekers in de schoenen stappen van een gedragsonderzoeker en de mensapen observeren in het binnenverblijf, buitenverblijf of van achter een enorme panoramawand. Hier leert men meer over deze bijzondere mensaap die wel heel erg op ons mensen lijkt want ons DNA komt voor maar liefst 98,6% overeen.

 

Nu al te bewonderen

Nu het verblijf klaar is heeft de eerste groep bonobo’s afgelopen weekend zijn intrek genomen in ‘Salonga’. Er volgt daarop altijd een korte quarantaineperiode. Vanaf vandaag krijgt de groep, afkomstig uit Wuppertal Zoo, toegang tot het binnenverblijf en kunnen bezoekers de eerste glimp opvangen van de bonobo’s. Er zullen vanaf deze zomer twee groepen bonobo’s, die uit Wuppertal Zoo en uit La Vallée des Singes, te zien zijn in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Bezoekers zullen met regelmaat verrast worden door het wonderlijke gedrag van deze mensaap.