Pretparkgroepen: Karls Tourismus

In deze reeks over pretparkgroepen gaan we dieper in op de grote organisaties die verschillende pretparken uitbaten. We leggen uit wie ze zijn, welke parken ze beheren, we lichten de belangrijkste investeringen uit en hoe de parken evolueren. In dit artikel bespreken we de Duitse aardbeifabrikant Karls Tourismus die heel wat parken bezit in Noordoost-Duitsland.

 

Wie is Karls Tourismus?

Karls Tourismus is een Duitse teler van aardbeien en producent van aanverwante producten. Het bedrijf werd opgericht in 1921 en heeft heel wat Karls Erlebnis-Dorf-parken in haar bezit. Het familiebedrijf werd opgericht door Karl Dahl, de grootvader van de huidige bedrijfsvoerder Robert Dahl.

Het thema van deze parken richt zich op het boerderijleven rondom een aardbeienboerderij. De parken bestaan grotendeels uit eet- en winkelgelegenheden, samen met enkele attracties, speeltuinen en dierenverblijven. Een kenmerk van de groep zijn de gigantische collecties aan koffiepotten die in de parken terug te vinden zijn.

 

Huidige portefeuille:

De Karls Tourismus groep heeft momenteel vijf vestigingen met een pretpark in handen, daarnaast heeft het ook nog een winkel-restaurant zonder pretpark, een landhuis en verschillende overnachtingsmogelijkheden. Allen gelegen in het noordoosten van Duitsland.

Pretparken: De vijf bestaande pretparken zijn Karls Erlebnis-Dorf Rövershagen, Karls Erlebnis-Dorf Zirkow, Karls Erlebnis-Dorf Warnsdorf, Karls Erlebnis-Dorf Elstal en Karls Erlebnis-Dorf Koserow. Daarnaast is er nog een zesde pretpark in aanbouw met Karls Erlebnis-Dorf Döbeln dat in 2022 moet openen.

Restaurant: Pier7 Warnemünde.

Landhuis: Rittergut Von Barby.

 

Parkencollectie in de loop der jaren:

1993: Karls Tourismus opent haar eerste vestiging met Karls Erlebnis-Dorf Rövershagen in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren.

2012: Na bijna twintig jaar wordt een tweede vestiging geopend met Karls Erlebnis-Dorf Zirkow die eveneens komt te liggen in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren.

2014: Het aantal vestigingen wordt dit jaar verdubbeld met de opening van Karls Erlebnis-Dorf Warnsdorf in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein en de opening van Karls Erlebnis-Dorf Elstal in de Duitse deelstaat Brandenburg, nabij de hoofdstad Berlijn.

2016: De derde vestiging in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren wordt geopend met Karls Erlebnis-Dorf Koserow.

2018: Het landhuis Rittergut Von Barby wordt geopend.

2022: De zesde vesting van de groep staat op de planning met Karls Erlebnis-Dorf Döbeln die komt te liggen in de Duitse deelstaat Saksen, dicht bij de Tsjechische grens. Het wordt het eerste Karls-park dat niet in het noorden van het land gelegen is.

 

Beleid en investeringen:

Zoals je kon lezen is Karls Tourismus een lokale speler in Noordoost-Duitsland. De groep heeft haar basis in de aardbeiteelt en richt zich sinds kort op de vrijetijdssector. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste kenmerken en investeringen van de groep.

 

Oorsprong:

Het begon allemaal in 1921 met een eerste boerderij in de buurt van Rostock die gebouwd werd door Karl Dahl, de grootvader van de huidige bedrijfsleider Robert Dahl. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde de familie Dahl naar Warnsdorf in de buurt van Lübeck waar Karl’s zoon Harl-Heinz verder ging met een nieuwe boerderij. De familie die zich ondertussen had gespecialiseerd in het telen van aardbeien ging een samenwerking aan met het Duitse fruitverwerkingsbedrijf Schwartauer Werke.

Maar in 1989 veranderde Schwartauer Werke van strategie en ging het voornamelijk haar fruit halen in Oost-Europa waar de aardbeien goedkoper waren. Om toch verder te kunnen gaan met de teelt van aardbeien begon Karl-Heinz zijn aardbeien zelf te verkopen, rechtstreeks aan de klanten. Dit gebeurde via 15 verschillende aardbeienbootjes in Lübeck die in het teken stonden van het tennistoernooi in Wimbledon.

De zoon van Karl-Heinz, Robert, opende in 1993 een nieuwe aardbeienboerderij in Rövershagen nabij de B105, een belangrijke toeristische route naar de Oostzee. Er werd een winkel geopend waar er naast aardbeien ook al snel koffie en gebak verkocht werd. Maar ook worsten en andere streekproducten konden er verkregen worden.

Op die manier groeide de winkel uit tot de grootste boerderijwinkel van Duitsland die in 2001 werd omgedoopt tot Karls Erlebnis-Dorf Rövershagen, vernoemd naar zijn grootvader en sticker van het familiebedrijf. In 2014 trok Karls Erlebnis-Dorf Rövershagen 1,2 miljoen bezoekers.

 

Aardbeien:

Alle Karls-pretparken draaien logischerwijs dan ook rond aardbijen. Naast de gewone verkoop van aardbeien vind je er ook ontzettend veel bereide producten die gemaakt zijn uit aardbeien. In de vestigingen worden ook verse aardbeiproducten klaargemaakt en kan je zien hoe dit allemaal gebeurt. Er zijn ook verschillende attracties gethematiseerd naar deze lekkernijen en je kan de producten ook proeven in het restaurant of bij de verschillende eetkraampjes. Wie houdt van aardbeien moet hier zeker eens geweest zijn!

 

Winkel en restaurant:

Elke vesting heeft een winkel en restaurant waar allerlei verschillende producten gekocht en genuttigd kunnen worden. Naast de gewone verkoop van aardbeien vind je er ook ontzettend veel bereide producten die gemaakt zijn uit aardbeien. Dit gaat dan van aardbeienconfituur, tot aardbeisiroop, fruitsap, likeur, snoepjes, ijs, koekjes, honing, jenever, glühwein, hondenkoekjes, lippenzalf, parfum, zeep, mosterd, brood, chocolade en alle andere aardbeiproducten die je maar kan bedenken.

Verder worden er ook andere boerderijproducten verkocht zoals worst, gewone mosterd, Berlijnse mosterdsaus, snoep, verschillende kruiden, broden, honing, koffiekopjes, douchegel, popcorn, houten lepels, knuffels, kledij, augurken, chocolade, uienworst, komkommers en een heleboel andere producten.

Er is ook een zelfbedieningsrestaurant waar je uitgebreid kan eten van allerlei verschillende soorten gerechten. Daarnaast zijn er tal van snacks te verkrijgen in het park waardoor je nooit met honger buiten zal stappen.

 

Achtbanen:

Tot voor kort had nog geen enkele internationale achtbaanfanaat gehoord van de Karls-groep, op enkele Duitsers na natuurlijk. Dit veranderde allemaal in 2017 toen de Karls-groep haar eerste achtbaan aankondigde met K2 in Karls Erlebnis-Dorf Elstal. Deze achtbaan zou niet zomaar een achtbaan worden, het werd meteen aangekondigd als een grote familiecoaster met uitgebreide thematisering. Uiteindelijk opende de achtbaan met een jaar vertraging in 2018.

In 2019 opende Karls Erlebnis-Dorf Rövershagen niet één, maar wel twee achtbanen tegelijkertijd. In 2020 opende zowel Karls Erlebnis-Dorf Zirkow alsook Karls Erlebnis-Dorf Koserow een rollercoaster. Voor 2022 staan er twee nieuwe exemplaren op de planning met een tweede achtbaan voor Karls Erlebnis-Dorf Elstal en ook het nieuwe pretpark Karls Erlebnis-Dorf Döbeln zal geopend worden met een achtbaan.

 

Koffiepottencollectie:

De Karls-parken hebben ook een indrukwekkende verzameling aan koffiepotten in hun parken staan. In 2012 pakte de Karls groep het wereldrecord en kwam het met haar 27.390 koffiepotten in het Guinness World Records-boek terecht. Sindsdien is de collectie meer dan verdubbeld naar 55.269 in 2020. Al deze koffiepotten staan uitgestald in de verschillende vestigingen van de groep en er komen er nog elke dag bij.

 

Lokale speler:

Karls Tourismus is een zeer lokale speler en bezit enkel vestigen in Duitsland, en dat zelfs enkel in het noordoosten van het land. Hierdoor is het voor Belgen en Nederlanders best ver rijden om een van deze parken te bezoeken. Ook de verkoop van hun eigen zelfgemaakte aardbeien en andere producten toont aan dat de groep verankerd zit in de streek.

 

Overnachtingsmogelijkheden:

In 2017 werd de eerste overnachtingsmogelijkheid aangeboden met de opening van een avonturendorp bij de vestiging in Rövershagen. Het gaat om 18 vakantiebungalows die de Lieblingslauben worden genoemd. Sommige van deze bungalows hebben zelfs een eigen sauna.

In 2018 werd naast het bungalowdorp het upcycling hotel Alles Paletti geopend. Upcycling wilt zeggen dat het hotel gemaakt is van allerlei recyclagematerialen. Het biedt 50 kamers aan waar telkens maximaal 5 personen in kunnen slapen en ze bevatten ook een sauna.

In 2021 moet er ook overnacht kunnen worden bij de vestiging in Elstal. Daar zullen, aan de hand van verschillende huisjes, 2.000 bedden gecreëerd worden.

 

Gezellige sfeer:

De Karls Erlebnis-Dorf-pretparken kenmerken zich allen door de bijzondere gezellige sfeer die de parken uitstralen. De parken zijn knus, gezellig druk, mooi aangekleed en je kan er lekker eten. Kinderen kunnen zich amuseren op de verschillende attracties die zowel binnen als buiten terug te vinden zijn.

 

 

Bronnen: Karls Tourismus, Wikipedia, rcdb