Uitzonderlijke geboorte in Pairi Daiza: het park verwelkomt baby walrus

De teams van Pairi Daiza zijn blij om de geboorte aan te kondigen van een prachtige mannelijke walrus. Deze kleine walrus werd op natuurlijke wijze verwekt en geboren in het kader van een internationaal kweekprogramma voor deze diersoort. Het jong en moeder Tania stellen het allebei heel goed.

 

Het was in de ochtend van 22 mei dat de dierenverzorgers van Pairi Daiza dit prachtige geschenk van Tania ontdekten. Tania is een walrus van 17 jaar oud die afkomstig is van ‘Aquarium Oceanogràfic of the City of Arts and Sciences of Valencia’ (Spanje). We hebben de baby walrus nog niet op de weegschaal kunnen zetten, maar Tim Bouts (Dierenarts van Pairi Daiza) schat dat hij een zestigtal kilo moet wegen.

 

 

Tim Bouts, dierenarts van Pairi Daiza: “De baby drinkt goed en Tania, die voor de eerste keer moeder werd, blijkt heel zorgzaam. Momenteel grijpen we nog niet in. We laten de natuur haar gang gaan, maar blijven uiteraard extreem waakzaam omdat de geboorte van een walrus in een dierenpark een zeldzaam fenomeen is. Het is vandaag een belangrijke dag voor dit samenwerkingsproject tussen dierenparken.”

 

De bezoekers zullen de kleine walrus over enkele weken kunnen bewonderen in het buitenbassin. Voorlopig blijft de baby nog met zijn mama backstage.

 

Eric Domb, voorzitter en stichter van Pairi Daiza: “Het is een grote dag voor dit samenwerkingsprogramma tussen dierenparken. De geboorte van dit dier, dat in de natuur met uitsterven bedreigd is, is het resultaat van een alliantie tussen de mannen en vrouwen uit drie verschillende dierentuinen. Iedereen zou op zijn eigen niveau dit soort concrete acties voor de biodiversiteit moeten ondernemen.”

Een internationale samenwerking voor deze met uitsterven bedreigde diersoort

Eind 2019 reisde Tania vanuit ‘L’Oceanogràfic’ in Valencia (Spanje) naar Tierpark und Tropen- Aquarium Hagenbeck (Hamburg, Duitsland) om er te paren met Odin, het enige mannetje in Europa dat in staat is om zich voort te planten. In december 2020 werden de eerste tekenen van een zwangerschap opgemerkt. De drie parken die deel uitmaken van dit kweekprogramma besloten daarop dat het tijd was voor Tania om naar Pairi Daiza te verhuizen, naar een verblijf dat aangepast is aan een baby walrus.

Wanneer Tania vanuit Hamburg arriveerde woog ze 1.230 kg. Begin mei was dat al meer dan

1.500 kg. Haar verzorgers en de dierenarts van Pairi Daiza volgden haar van dichtbij op om ervoor te zorgen dat het einde van haar zwangerschap zonder problemen kon verlopen.

 

Deze geboorte is fantastisch nieuws voor deze diersoort. Walrussen staan geklasseerd als “kwetsbaar” volgens de IUCN (International Union for the Conservation of Nature). Ze zijn het slachtoffer van de jacht, overbevissing en hebben te lijden onder de effecten van de opwarming van het klimaat. Hun populaties kennen hierdoor een dalende trend.

 

Eduardo Nogués, algemeen directeur van het Aquarium Oceanogràfic of the City of Arts and Sciences of Valencia: “Voor Oceanogràfic en de mensen die tot nu toe voor Tania hebben gezorgd, is dit een prachtig moment en een voldoening om te zien dat het kweekprogramma dat we allemaal hebben opgestart nog steeds een succes is.”

 

Dr. Michael Flügger, dierenarts Tierpark und Tropen-Aquarium Hagenbeck: “De geboorte van deze mannelijke walrus in Pairi Daiza is het resultaat van het langdurige fokprogramma voor walrussen. De dierentuinen van Valencia, Pairi Daiza en Hamburg werken samen in dit project. We zijn trots dat ons mannetje Odin (het enige mannetje in Europa dat zich voortplant) opnieuw vader is geworden. ”

 

Dierenparken spelen een cruciale rol in de bescherming van bedreigde diersoorten. Dankzij kweekprogramma’s behouden ze een gezond genetisch kapitaal van walrussen en hierdoor vermindert het risico op totale uitsterving. Walrussen in dierenparken zijn daarenboven ambassadeurs voor hun soortgenoten in de vrije natuur. Hun aanwezigheid in dierenparken helpt om bezoekers bewust te maken van het belang van het behoud van biodiversiteit.

 

Samen met het jong dat op 22 mei geboren werd, het jonge mannetje Thor en de vrouwtjes Ninotska en Petrushka (die ook van het Aquarium Oceanogràfic of the City of Arts and Sciences of Valencia komen), leven er in Pairi Daiza nu 5 walrussen. Misschien zijn dat er binnenkort wel meer. Ninotska en Petrushka volgen namelijk hetzelfde parcours als Tania. Ze komen uit Valencia en zijn tijdelijk naar Hamburg verhuisd om er te paren met het mannetje Odin.