Pretparkgroepen: Chimelong Group

In deze reeks over pretparkgroepen gaan we dieper in op de grote organisaties die verschillende pretparken uitbaten. We leggen uit wie ze zijn, welke parken ze beheren, we lichten de belangrijkste investeringen uit en hoe de parken evolueren. In dit artikel bespreken we de Chinese pretparkgroep Chimelong Group die een aantal indrukwekkende pretparken uitbaat.

 

Wie is Chimelong Group?

Chimelong Group is een Chinese groep die werd opgericht in 1989. De groep richt zich op drie sectoren zijnde restaurants, hotels en themaparken. Een van de paradepaardjes is het grootste wild-themapark van heel Azië. Alle vestigingen van de themaparken zijn gelegen in China.

De themaparken van de groep zijn verdeeld over slechts 2 resorts, maar in totaal zijn er wel 6 themaparken, 3 belevingen en 9 hotels. De themaparken zijn onder andere pretparken, een waterpark, een safaripark, vogelpark en maritiem park. De belevingen zijn onder andere een internationaal circus en een theater.

Op vlak van bezoekersaantallen is de Chimelong Group op dit moment de 6de grootste pretparkgroep ter wereld. Het bedrijf mocht 37,0 miljoen bezoekers ontvangen in al haar parken in 2019. Daarmee is het de derde grootste pretparkgroep van Azië. In dit artikel gaan we het voornamelijk hebben over de themaparken die de groep heeft.

 

Parken portefeuille:

Alle themaparken en hotels van de groep zijn verdeeld over 2 bestaande resorts en nog 1 resort in aanbouw die allen gelegen zijn in de provincie Guangdong. Het Guangzhou Chimelong Resort is gelegen in de stad Guangzhou. Het Zhuhai Chimelong Resort is daarentegen gelegen in de stad Zhuhai. Het Qingyuan Chimelong Resort is het derde resort dat nog in aanbouw is en komt te liggen in de stad Qingyuan.

 

Guangzhou Chimelong Resort:

Themaparken: Chimelong Paradise (pretpark), Chimelong Water Park (waterpark), Chimelong Wildlife World (safaripark) en Chimelong Birds Park (vogelpark).

Belevingen: Chimelong International Circus (circus).

Hotels: Chimelong Hotel, Chimelong Panda Hotel, Chimelong Xiangjiang Hotel en Panyu Xiangjiang Hotel.

 

Zhuhai Chimelong Resort:

Themaparken: Chimelong Ocean Kingdom (pretpark & aquarium) en Chimelong Marine Science Park (maritiem park).

Belevingen: Chimelong Theatre (theater), Chimelong Hengqin International Circus City (circus).

Hotels: Chimelong Hengqin Bay Hotel, Chimelong Penguin Hotel, Chimelong Circus Hotel, Chimelong Ying Hai Hotel and Apartments en Chimelong Ocean Science Hotel.

 

Parkencollectie in de loop der jaren:

1997: In 1997 komt de Chimelong Group voor het eerst in de themaparkenbranche terecht. De groep opent haar eerst park met Chimelong Wildlife World in het Guangzhou Chimelong Resort. Het gaat om een safaripark met zeldzame dieren van over heel de wereld. Onder andere witte tijgers en reuzen panda’s zijn er te bewonderen. Het is het grootste dierenpark van heel Azië.

2000: Drie jaar na het eerste themapark wordt het resort uitgebreid met het Chimelong International Circus. In dit circus doen niet alleen acrobaten kunstjes maar ook heel wat dieren zoals olifanten, giraffen, witte tijgers en flamingo’s.

2004: Chimelong Birds Park is een gigantisch natuurreservaat voor allerlei vogels. Ook de grootste krokodillenpopulatie van China is er terug te vinden. Het is momenteel het grootste waterrijke ecologische park in China. Het heeft tevens de meeste wetlandvogels en de meest complete verzameling aan reptielsoorten in China.

2006: Met Chimelong Paradise opent het eerste echte pretpark van de groep. Blikvanger is de 10 Inversion Roller Coaster gebouwd door Intamin, een Motorbike Launch Coaster van Vekoma en een Half Pipe van Intamin. Later wordt er onder andere nog een B&M Dive Coaster toegevoegd en een Sky Rocket II van Premier Rides.

2007: Chimelong Water Park wordt als vijfde park van het Guangzhou Chimelong Resort geopend. Het is al sinds 2013 onafgebroken het best bezochte waterpark ter wereld en het bevat heel wat spectaculaire glijbanen zoals de allereerste Slide Wheel glijbaan, een bizarre draaiende glijbaan.

2014: De groep opent haar tweede resort dat de naam Zhuhai Chimelong Resort krijgt. Het resort opent meteen met twee belangrijke aantrekkingskrachten. Chimelong Ocean Kingdom is een gigantisch pretpark dat in het teken staat van het leven in de zee. Blikvangers zijn onder andere een B&M Wing Coaster, een Mack Rides Water Coaster en een Mack Rides SuperSplash met indrukwekkende thematisering. Het park bevat ook het grootste aquarium ter wereld. Naast het pretpark wordt ook het Chimelong Hengqin International Circus City geopend waar naast acrobatische acts met mensen ook paarden een belangrijke rol spelen.

2019: Dit jaar wordt het jongste resort aangevuld met een nieuw theater. Het Chimelong Theater is een zeer groot indoor theater.

2021: Ondanks de coronacrisis opent in het tweede resort het Chimelong Marine Science Park. Dit zeedierenpark bevat onder andere 22 Tursiops dolfijnen, 44 witte dolfijnen, 1 zwarte zwaardwalvis, 5 witte Chinese dolfijnen, 9 orka’s, 10 wit gestreepte dolfijnen, 7 slanke dolfijnen en nog meer dan 1000 andere zeedieren.

2022: Het derde resort van de groep moet openen voor het publiek. Het gaat om het Qingyuan Chimelong Resort.

 

Kenmerken, beleid en investeringen:

Zoals je kon lezen heeft de Chimelong Group slechts twee basis resorts (en een derde in aanbouw), maar die elks heel wat bezoekers over de vloer krijgen. De resort bevatten meerdere parken en zijn telkens in China gelegen. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de groep, het beleid en het investeringsmodel.

 

Weinig locaties, grote resorts:

Terwijl andere grote pretparkgroepen een heel gamma aan pretparken hebben, vaak verspreid over meerdere locaties en verschillende landen, focust de Chimelong Group zich slechts op twee (binnenkort 3) resorts die dan nog beide in dezelfde provincie in China gevestigd zijn. Maar elke resort heeft wel meerdere parken, waardoor er erg veel te beleven valt. De resorts zijn ook voorzien van meerdere hotels.

 

Druk bezochte resorts:

De Chimelong Group ontvangt de meeste bezoekers per resorts dan eender welk andere pretparkgroep ter wereld. Met 37 miljoen bezoekers per jaar verspreid over slechts 2 resorts, ontvangen zij zo per locatie meer bezoekers dan bijvoorbeeld de Walt Disney Company met haar 155 miljoen bezoekers verspreid over 6 resorts.

 

Divers aanbod per resort:

Elk resort heeft een breed scala aan themaparken en dit telkens in verschillende genres. We vinden dus geen meerdere pretparken of waterparken terug zoals andere grote resorts vaak wel zijn opgebouwd. Beide resort hebben een pretpark, maar daarnaast zijn er ook een waterpark, een safaripark, vogelpark, maritiem park, internationaal circus en een theaterpark terug te vinden. Een divers aanbod dat ook telkens andere doelgroepen aanspreekt.

 

Grote uitbreidingen:

Elk resort heeft al meerdere grote uitbreidingen achter de rug. Zo werden er telkens verschillende extra parken geopend per resort, maar ook worden de bestaande parken op regelmatige basis uitgebreid met allerhande vernieuwingen. Het staat dus nooit stil in de parken van de groep.

 

Kwaliteit:

De Chimelong Group werkt voor het grote attracties vaak samen met internationale bekende fabrikanten. Intamin bouwde een 10 Inversion Roller Coaster en een Half Pipe achtbaan. Bolliger & Mabillard bouwde een Dive Coaster en een Wing Coaster. Vekoma mocht een Motorbike Coaster bouwen en Premier Rides een Sky Rocket II. Mack Rides werd dan weer ingezet voor een Water Coaster en een SuperSplash. Wiegand bouwde dan weer de allereerste draaiende glijbaan ter wereld.

 

Indrukwekkende thematisering:

In Chimelong Ocean Kingdom staat bijvoorbeeld een 20 meter hoog standbeeld van een pijlstaartrog de bezoekers op te wachten. Maar ook de SuperSplash is indrukwekkend gethematiseerd. Bij de drop van de rollercoaster staan twee kolossale walrussen met enorme slagtanden. In het Qingyuan Chimelong Resort komt dan weer een 30 meter hoog standbeeld dat verschillende dieren zal bevatten en een 88 meter hoog Giraffen Kasteel dat het hoogste gebouw in een pretpark ter wereld moet worden.

 

Dieren staan centraal:

Elk resort heeft grote dierenparken, maar ook zeedieren spelen een grote rol. De parken bieden ontzettend veel verschillende diersoorten aan en zijn ook heel erg groot. Met Chimelong Wildlife World hebben ze bijvoorbeeld het grootste dierenpark van heel Azië in handen. Chimelong Ocean Kingdom bevat dan weer het grootste aquarium ter wereld.

 

 

Bronnen: Wikipedia, rcdb, Google