Neushoorntje geboren op Eerste Paasdag in Burgers’ Zoo

Zondag 4 april 2021 is er een op het oog kerngezond breedlipneushoorntje geboren in Koninklijke Burgers’ Zoo. Het mannetje is alweer het vierde jong van deze ervaren moeder en kwam om 7:44 uur op Eerste Paasdag ter wereld. Het Arnhemse dierenpark is bijzonder succesvol met de fok van breedlipneushoorns en staat al enkele jaren in de Europese top vijf op dit gebied.

 

 

Ervaren moeder

Het 17-jarige neushoornvrouwtje dat zondag 4 april 2021 om 7:44 uur haar jong ter wereld bracht, is inmiddels een ervaren moeder. Dit mannetje was alweer haar vierde jong. De geboorte verliep dan ook voorspoedig. Bij de geboorte weegt een jonge breedlipneushoorn gemiddeld vijftig à zestig kilo. De eerste levensdagen groeit het jong bovendien erg hard: per dag neemt zijn lichaamsgewicht met 1,5 à 2 kilo toe.

 

From Sweden with love

De 17-jarige moeder reisde in 2013 vanuit het Zweedse Kolmarden naar Arnhem. In Zweden stond dit toen nog jonge vrouwtje nog samen met haar moeder, wat hoogstwaarschijnlijk verklaart dat ze nog geen cyclus ontwikkelde. Dit gegeven zien biologen namelijk vaker bij breedlipneushoorns, de enige neushoornsoort die in het wild kleine sociale groepjes bestaande uit aan elkaar verwante vrouwtjes en hun jongen vormt, in het geval dat er zich een dominant vrouwtje in het groepje bevindt. Er kan dan sprake zijn van sociale hormonale onderdrukking.

 

Burgers’ Zoo: Europese top vijf qua fokresultaten

Burgers’ Zoo staat al enkele jaren stevig in de top vijf van Europa qua succesvolle fokresultaten met breedlipneushoorns. Serengeti-Park Hodenhagen (Duitsland), Knowsley Safari Park (Engeland), ZSL Whipsnade Zoo (Engeland) en Safaripark Beekse Bergen complementeren het kwintet. Jaarlijks worden er in alle 84 dierenparken in Europa met breedlipneushoorns slechts tussen de tien en vijftien dieren in totaal geboren.