Gardaland onthult vernieuwde Shaman

Het Italiaanse Gardaland heeft tijdens de wintermaanden niet stilgezeten. Net zoals enkele jaren geleden bij de achtbaan Python in de Efteling gebeurde, heeft de Vekoma-achtbaan Shaman een grondige renovatie ondergaan. Ook werden de supports beschilderd met kleurrijke totempalen.

 

Het Italiaanse pretpark Gardaland, gelegen aan het Gardameer, heeft ondanks de coronacrisis deze winter toch blijven inzetten op het onderhoud van haar attracties. Naast het vervangen van baandelen op de waterattractie Colorado Boat, heeft het park ook een groot deel van de lay-out van hun Vekoma-achtbaan Shaman vervangen. Eind 2020 doken foto’s op uit het park waarop te zien was dat grote stukken van de baan werden verwijderd. Later kwam Gardaland naar buiten met het nieuws dat het overgrote deel van de lay-out wordt vervangen door nieuwe, moderne baandelen. Hetzelfde is in 2018 gebeurd bij de Python in de Efteling.

Nu deelt Gardaland zelf de eerste foto’s van de vernieuwde Shaman op sociale media: “De rit is vloeiender, spannender en minder schokkerig dan voorheen”. De nieuwe baandelen hebben een iets andere vorm dan de oude baan. Dit komt doordat de huidige normen veel strenger zijn en men een ontwerp wilde creëren dat duurzamer zou zijn. Of Gardaland ook de volledige lay-out, met uitzondering van de lift, de remmen en het station, heeft vervangen (wat wél bij de Python gebeurde) is nog niet bekend. Hoogstwaarschijnlijk is dit wel het geval. Ook zijn de supports van de achtbaan getransformeerd tot kleurrijke totempalen.

Python

De achtbanen Shaman in Gardaland en Python in de Efteling zijn identieke klonen van het “Double Loop Corkscrew”-model van de Nederlandse achtbaanfabrikant Vekoma. De studies die de Efteling een aantal jaren geleden liet uitvoeren voor de renovatie van de Pyhton, konden dus één-op-één over worden overgenomen voor Gardaland. Daarnaast heeft de keuze voor een retrack van Shaman ook dezelfde reden als bij de Python. Zo heeft Shaman zowaar dezelfde legendarische status voor Italianen, als de Python voor Nederlanders (en Belgen) heeft. Shaman opende in 1985, heeft een hoogte van 30 meter en behaalt een topsnelheid van 70 km/u. Tijdens de 700 meter lange track gaan inzittenden vier keer over de kop. Wanneer het park dit seizoen opent is momenteel nog onbekend.

 

Bron en foto’s: Gardaland