Tivoli World op rand van faillissement door ruziënde eigenaars

Het Spaanse pretpark Tivoli World, gelegen aan de Costa Del Sol, heeft het faillissement aangevraagd. Dit is een gevolg van een slepende ruzie tussen de vorige en nieuwe eigenaars van het park die momenteel beslecht wordt in de rechtbank.

 

Tivoli World is gelegen in Malaga in de Spaanse regio Andalusië bij de Costa Del Sol. Het pretpark opende de deuren in 1972 en heeft 3 achtbanen in huis. Maar het gaat niet goed met Tivoli World, het park heeft afgelopen zomer het faillissement aangevraagd en is inmiddels onder toezicht geplaatst door de rechtbank.

De rechtbank van Malaga bekijkt of een doorstart van Tivoli World economisch haalbaar is, de studie zal enkele maanden in beslag nemen. De problemen zijn het gevolg van een jarenlange ruzie tussen de oude en nieuwe eigenaren van het park die momenteel via het gerecht verloopt.

 

Nooit geld ontvangen voor de verkoop:

De voortdurende strijd tussen de vastgoedgroep Tremon en de International Company of Parks and Attractions (Cipasa) dat eigendom is van Cordoban Rafael Gomez, heeft de voortgang van het park tienjaar lang tegengehouden. Dit heeft ook een direct gevolg gehad voor de verslechtering van de staat van een groot aantal attracties.

Geen van beide partijen wil namelijk investeren in de attracties door de lopende ruzie. Gomez die het park verwierf in 2004, verkocht het in 2007 aan Tremon via zijn bedrijf Arenal 2000 als onderdeel van een grotere vastgoeddeal. Maar Gomez beweert dat hij het geld voor het pretpark nooit heeft ontvangen.

Afgelopen zomer bleef het attractiepark voorlopig geopend, al bleven wel ongeveer 20% van de attracties gesloten. De bezoekersaantallen van het afgelopen jaar waren ‘acceptabel’.

 

Steun van de gemeente:

Begin dit jaar heeft de gemeente Benalmádena, waar het park gelegen is, bekendgemaakt het park te willen steunen en de gemeente zal proberen het pretpark te redden van de sloophamer. De gemeente wil er voor pleiten dat de gronden van het park voorbestemd moeten blijven voor het pretpark.

Ondertussen zijn de schulden van Termon opgelopen tot 11 miljoen euro, maar burgemeester van Benalmádena, Victor Navas, is hoopvol dat er een oplossing gevonden kan worden. “Tivoli World is een belangrijke toeristische plek voor Andalusië en we hebben er het volste vertrouwen in dat het park economisch rendabel zal zijn in de toekomst”.

Navas heeft hulp gezocht bij de Universiteit van Malaga (UMA) om het park te beschermen, die door de centrale ligging al veel belangstelling gehad heeft van vastgoedbedrijven. De gemeente en de UMA zullen nu een dossier voorbereiden om in te dienen bij de Junta de Andalucia om het hoogste beschermingsniveau van het park aan te vragen om herclassificatie van de gronden voor stedelijk gebruik te voorkomen. Daarnaast zal er ook gevraagd worden om het pretpark op te nemen in het Andaluseian Territory Plan (POTA) om ervoor te zorgen dat het iconische pretpark en haar attracties nog jarenlang deel zullen blijven uitmaken van de skyline van Benalmádena.

 

Bron: The Olive Press

Foto: Themeparkfreaks (Matthieu Sayoen)