Goed nieuws: Belgisch reisverbod sneuvelt op 19 april

Al maandenlang mogen Belgen het land niet meer verlaten voor niet-essentiële reizen. Hiervoor tikte de Europese Unie België al meerdere malen op de vingers en nu is het einde van het reisverbod in zicht. De dag na de paasvakantie zal het verbod worden opgegeven, al zullen er wel voorwaarden blijven gelden.

 

Belgen zullen alvast sneller dan vorig jaar pret kunnen gaan beleven in de buitenlandse attractieparken. Terwijl vorig jaar de grenzen pas geopend werden op maandag 15 juni zal het dit jaar gebeuren op maandag 19 april, de dag na de paasvakantie. Het verbod was omstreden omdat het tegen het vrij verkeer van goederen en mensen binnen de Schengenzone van Europa botsten. De Europese Unie had België daarom ook al meerdere malen op de vingers getikt.

Voor alle duidelijkheid gaat het enkel om reizen binnen Europa. Belgen zullen vanaf 19 april nog steeds niet overzees mogen en daarnaast zal reizen sterk afgeraden blijven. Dat bevestigt het nieuwe ministeriële besluit met de coronamaatregelen dat onlangs gepubliceerd werd. Daarnaast zullen ook nog steeds personen buiten de EU, niet naar België mogen reizen. Tot slot zullen personen die uit een rode zone terugkeren van het buitenland en daar meer dan 48-uur hebben verbleven, in quarantaine moeten en zich verplicht laten testen.

 

Bron: De Standaard