Beekse Bergen bereidt komst van nieuwe zwarte neushoorn voor

Het dierenpark de Beekse Bergen krijgt er binnenkort een belangrijke gast bij. Het gaat om een zwarte neushoorn, deze dieren zijn een bedreigde diersoort. Voor de komst wordt er zelfs een volledig nieuw verblijf gebouwd om de dieren nog beter te kunnen opvangen.

 

Safaripark Beekse Bergen bereidt zich voor op de komst van zwarte neushoorns. Dit jaar verwelkomen ze namelijk een vrouwtje. Zij voegt zich bij het mannetje, Hodari, die nu nog op het Safari Resort woont. Om hen goed te kunnen huisvesten, bouwt Safaripark Beekse Bergen een nieuw verblijf op het Safaripark, waar er veel ruimte is.

Bovendien kunnen daar meer mensen tegelijk van deze bedreigde diersoort genieten. Bij het nieuwe verblijf gaan de bezoekers alles over deze schitterende dieren te weten komen, over hun manier van leven, maar ook over de bedreigingen door stroperij en het verkleinen van hun leefgebied. 

Momenteel is er al één zwarte neushoorn in de Beekse Bergen. Het gaat om Hodari die geboren werd op 2 oktober 2014 in de dierentuin van Berlijn. Op 31 maart 2018 kwam de neushoorn naar de Beekse Bergen. De vader is Jasper en de moeder is Maburi. Het nieuwe vrouwtje zal later dit jaar naar de Beekse Bergen komen, welk dier dit juist wordt is nog niet geweten. Dit zal later bepaald worden door het Europese fokprogramma.

Naar schatting leven er nog 5500 zwarte neushoorns in het wild in Afrika. De zwarte neushoorn wordt met uitsterven bedreigd, doordat stropers op hem jagen voor zijn hoorn. Voor bedreigde diersoorten zijn er speciale managementprogramma’s in Europa opgericht, ook wel EEP’s genoemd. EEP staat hier voor EAZA Ex situ Programme. Binnen een EEP worden dieren actief uitgewisseld met andere Europese dierentuinen om de soort in dierentuinen te kunnen behouden en de genetische variëteit van de populatie te kunnen waarborgen.

 

 

Bron en foto’s: Safaripark Beekse Bergen