Slecht nieuws voor Franse dolfinaria: verbod op orka’s en dolfijnen ligt op tafel

De Franse regering heeft een wetsvoorstel klaar waarin staat dat in de komende jaren er een verbod zal komen op het houden van dolfijnen en orka’s in Frankrijk. Vanaf 2022 mogen Franse parken geen orka’s meer houden, een verbod dat ook vanaf 2027 zou gaan gelden voor dolfijnen. Deze wet moet nu nog gestemd worden in de senaat.

 

Parc Astérix nam al afscheid van haar dolfijnen, enkele daarvan verhuisden naar het Zweedse Kolmården, andere naar de Spaanse parken Mundomar en L’Oceanogràfic. Jammer genoeg moest dolfijn Femke geëuthanaseerd worden, aangezien zij kampte met gezondheidsproblemen. Ook het Franse dierenpark Planète Sauvage zal tegen 2027 een ander thuis moeten gaan zoeken voor haar dolfijnen.

Maar de klap lijkt toch het hardst het Franse park Marineland Antibes te gaan treffen. In dit park draait alles om zeedieren en de dolfijnen en orka’s zijn er de hoofdattracties. Het park dat onderdeel uitmaakt van de Parques Reunidos groep moet als de wet er komt op zoek gaan naar een nieuw thuis voor haar vier orka’s en twaalf dolfijnen.

Algemeen directeur van het park, Pascal Picot, vertelt in de Franse pers dat hij deze beslissing slecht geïnformeerd vindt en vreest voor het voortbestaan van zijn park. Zo is er de mogelijkheid dat men de dieren zal moeten verhuizen naar omheinde verblijven in de zee, maar wie zal dat betalen, vraagt hij zich tegelijk af en wat is het verschil met een kooi in een park waar de dieren onder toezicht staan van dierenartsen. In deze zogenaamde zeekooien is het de bedoeling de dieren te laten wennen aan een wilde omgeving en ze na verloop van tijd vrij te laten. Een andere mogelijkheid die de directeur vreest is de optie dat de Parques Reunidos groep besluit de dieren te verhuizen naar andere parken binnen de groep, in landen waar zulk verbod niet is. En dat kan meteen ook het einde betekenen van Marineland, dat al sinds 1970 bestaat.

 

Bron: france3-regions