Kostenplaatje en details nieuwe lanceerachtbaan Parc Astérix bekend

Parc Astérix heeft een bouwaanvraag en omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van haar nieuwe gelanceerde Intamin-achtbaan Toutatis. In deze aanvraag is niet enkel de volledige inplanting te zien, maar ook het totale kostenplaatje van de uitbreiding die in 2023 haar deuren moet openen.

 

Het is al sinds 2018 bekend dat Parc Astérix een gloednieuwe lanceerachtbaan gaat bouwen van de Zwitserse/Liechtensteinse achtbaanfabrikant Intamin Amusement Rides. Deze werd destijds aangekondigd om in 2021 te openen voor het publiek. Deze datum is nu met twee jaar uitgesteld, mede door de coronapandemie. Toch diende het park onlangs de volledige bouwaanvraag in onder de naam “Intamin75”: een aanvraag van maar liefst 416 pagina’s. Deze plannen onthullen een aantal zaken die nog niet bekend waren.

Als eerste werd duidelijk dat Toutatis de hoofdattractie wordt in een nieuw themagebied in de hoek van het park, achter de bobslee-achtbaan La Trace du Hourra. Op de plannen is ook de interactie tussen beide achtbanen goed te zien. Naast Toutatis gaat de nieuwe zone ook een nieuw restaurant en een speeltuin voor de kleinere kinderen huisvesten. Het lijkt erop dat op de plannen ook ruimte is voorzien voor een souvenirwinkel en eventueel upcharge games.

 

Ook zijn er op de bouwplannen enkele decorelementen reeds ingetekend. Als eerste staat er bij de ingang van het nieuwe gebied een groot standbeeld dat gasten gaat verwelkomen (rood omcirkeld). Daarnaast is het stationsgebouw vormgegeven als een hunebed (met geel aangeduid). Dit zijn enkele verticaal geplaatste draagstenen waarboven een deksteen rust. Zo’n hunebedden werden gebruikt als grafkamer in 4000 tot 3000 voor Christus.

 

Deze gigantische uitbreiding van het park is inderdaad geen kleine investering, integendeel zelfs. De aanvraag bevatte een gedetailleerde kostenraming die neerkomt op een totale investering van maar liefst 28 miljoen euro.

 

Deze kosten zijn onderverdeeld in 13,9 miljoen euro voor de achtbaan en de speeltuin, waarvan de meerderheid uiteraard voor de achtbaan is voorbehouden (waarschijnlijk ongeveer 13 miljoen euro), 2,35 miljoen euro voor de aanleg van wegen en paden, 3,95 miljoen euro voor de grondwerkzaamheden en funderingen, 1,35 miljoen euro voor decorelementen en 3,45 miljoen euro voor de overige werkzaamheden (zoals landscaping, huren van machines etc.). Daarnaast werd 1,8 miljoen euro besteed aan studiebureaus en nog eens 1,2 miljoen aan veiligheidsmaatregelen.

 

Toutatis

De nieuwe lanceerachtbaan Toutatis wordt de achtste achtbaan van het park en tevens ook de hoogste (51m) en snelste (107 km/h) achtbaan in Frankrijk. De ritbeleving omvat vier lanceringen: één initiële lancering en een bijkomende triple-launch later in de 1075 meter lange lay-out. De drie treinen met elk twintig inzittenden zorgen voor een theoretische capaciteit van 1260 personen per uur. De werkzaamheden voor deze nieuwe uitbreiding van Parc Astérix beginnen waarschijnlijk in het najaar van 2021.

 

 

Het volledige project kan u hier op de voet blijven volgen.

 

 

Bronnen: thecoasterkings.com, rcdb.com