Drayton Manor zet vrijevaltoren Apocalypse te koop

Het Engelse pretpark Drayton Manor heeft haar attractie Apocalypse te koop gezet. Het gaat om een vrijevaltoren waar bezoekers zowel in een normale houding kunnen plaatsnemen alsook in een staande houding. Het is een van de belangrijkste thrillrides van het park.

 

Het Britse pretpark Drayton Manor, gelegen in het dorp Fazely in het Engelse graafschap Staffordshire, heeft haar vrijevaltoren te koop gezet. Het gaat om Apocalypse, een vrij korte maar zeer krachtige vrijevaltoren. De toren blijft vallen tot op het allerlaatste moment en remt pas af als deze terug in het binnengedeelte komt, waardoor de ritbeleving nog intenser wordt.

Het unieke aan deze toren is dat er naast de klassieke zitplaatsen zonder vloer ook staanplaatsen zijn. In tegenstelling tot de vrijevaltoren van Movie Park Germany, kan je hier met je voeten gewoon op een rooster staan, waardoor mannelijke bezoekers wel een aangename en comfortabele ritervaring krijgen zonder schrik te moeten hebben voor de voorzetting van het nageslacht. Daarnaast kantelen de zitjes bovenaan de toren naar voren waardoor bezoekers met hun gezicht naar de grond kijken.

De vrijevaltoren werd gebouwd in 2000 door de Zwitserse fabrikant Intamin. De hoogte bedraagt 54 meter en er zijn 5 rijen waar telkens 4 personen kunnen op plaatsnemen. Goed voor een capaciteit van 20 personen per rit. Hiermee kan een capaciteit van 520 personen per uur bereikt worden. Tijdens de rit wordt een snelheid van 80 km/u bereikt en is er een acceleratie van 4 G te voelen.

 

Verkoop:

Ondertussen werd de thrillride te koop aangeboden op Interlink, dit is een website waar tweedehandsattracties verkocht worden. Als de verkoop door gaat wordt dit al de tweede grote spannende attractie die op korte termijn het park verlaat.

Begin vorig jaar werd de looping achtbaan G-Force na meer dan een jaar buiten werking te zijn geweest, afgebroken. Ook deze attractie werd te koop aangeboden via Amusement Rides die zich eveneens specialiseert in de verkoop van tweedehandsattracties.

Deze achtbaan die van 2005 tot en met 2018 haar rondjes draaide in Drayton Manor werd gebouwd door Maurer Rides. Het gaat om een achtbaan van het type X-Car die 3 maal overkop ging en een snelheid behaalde van 70 km/u. Waarom de achtbaan sloot, is nooit bekendgemaakt.

 

Daarnaast staat ook nog de andere thrillride te koop op Interlink. Het gaat om Pandemonium, een attractie van het type Double Hammer gebouwd door Fabbri. Pandemonium is 25 meter hoog en werd gebouwd in 2004. Tijdens de rit kunnen 64 personen tegelijk een ritje maken en zijn er krachten tot 3,8 G te voelen.

 

Stand-Up Coaster:

Drayton Manor is bekend omwille van haar Stand-Up Coaster Shockwave. Het was de tweede Stand-Up Coaster die in Europa gebouwd werd na de achtbaan Stand Up in het Zweedse pretpark Skara Sommarland. Deze werd geopend in 1988 maar verliet het park al weer in 1994, het openingsjaar van Shockwave. Hierdoor was Shockwave maar liefst 20 jaar lang de enige Stand-Up Coaster van heel Europa tot de opening van Freestyle in het Italiaanse pretpark Cavallino Matto in 2015.

Shockwave werd net zoals de baan in Skara Sommerland gebouwd door Intamin Amusement Rides. De achtbaan heeft een korte lay-out van maar 500 meter, maar tijdens de rit gaan de bezoekers wel viermaal overkop. Shockwave is 36,6 meter hoog en bereikt een snelheid van 85,3 km/u. Het is de enige Stand-Up Coaster ter wereld met een Zero-G Roll.

 

Looping Group:

Drayton Manor werd vorige zomer verkocht aan de Franse pretparkgroep Looping Group die ook deels in Belgische handen is. Het pretpark was sinds de oprichting in 1949 in handen van de familie Bryan, maar had het de laatste jaren financieel al erg moeilijk. Dit kwam mede door teruglopende bezoekersaantallen sinds er een dodelijk ongeluk gebeurde in het pretpark in 2017 in een waterattractie. De coronacrisis was de finale klap voor de voormalige eigenaars van het park.

 

Bron: interlink-lg