Top 10 meeste inversies achtbanen in Scandinavië

Scandinavië, de über-toerist die houdt van een zon-zee-strand vakantie in een all-in hotel bij temperaturen van 35°C, die zal je hier niet vinden. Maar elke echte reiziger die graag een stukje van de wereld ziet zal de Scandinavische landen hoog in het vaandel dragen. Naast de prachtige natuur heeft Scandinavië ook heel wat sfeervolle pretparken te bieden met erg leuke achtbanen. Daarom gingen we in deze top 10 op zoek naar de 10 achtbanen met de meeste inversies in Scandinavië.

 

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat, zoals een looping of een kurkentrekker. Een lijst met uitleg over de verschillende soorten inversies vind je hier terug.

 

#11-4: Dæmonen, Cobra, Junker, Speed Monster, Wildfire, Valkyria & Monster (3 inversies)

Dæmonen in Tivoli Gardens, Cobra in Tivoli Friheden, Wildfire in Kolmården, Valkyria in Liseberg, Monster in Gröna Lund, Speed Monster in TusenFryd, Cobra in PowerLand en Junker in PowerLand hebben elk evenveel inversies en delen daarom samen de vierde plaats.

 

Dæmonen – Tivoli Gardens:

Dæmonen werd geopend in 2004 in het Deense pretpark Tivoli Gardens en werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. Op het korte parcours van 564 meter gaan de inzittenden driemaal overkop via een Looping (1 inversie), een Immelmann (1 inversie) en een Zero-G Roll (1 inversie). De rollercoaster bereikt een snelheid van 77,2 km/u en is 28 meter hoog. De Floorless Coaster was een investering van 10 miljoen euro.

 

Cobra – PowerLand:

Cobra werd geopend in 2005 in het Finse pretpark PowerLand en werd gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma. Het parcours van 285 meter bevat 3 inversies, een Cobra Roll (2 inversies) en een Looping (1 inversie) en wordt zowel voorwaarts alsook achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers in totaal 6 keer overkop gaan. De achtbaan is 35,5 meter hoog en er wordt een snelheid van 75,6 km/u bereikt. De maximale krachten zijn 5,2 G!

 

Speed Monster – TusenFryd:

Speed Monster werd geopend in 2006 in het Noorse pretpark TusenFryd en werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Op het parcours van 690 meter gaan de bezoekers door 3 inversies, nl. een Norwegian Loop (2 inversies) en een Corkscrew (1 inversie). De Accelerator Coaster heeft een snelheid van 85 km/u en is 31 meter hoog. De rollercoaster was een investering van 7,5 miljoen euro.

 

Cobra in Tivoli Friheden:

Cobra werd geopend in 2008 in het Deense pretpark Tivoli Friheden en werd gebouwd door de Italiaanse fabrikant Sartori Rides. Op het parcours van 400 meter gaan de inzittenden door 3 inversies nl. een Immelmann (1 inversie) en een Cobra Roll (2 inversies). De Inverted Coaster is 21 meter hoog en tijdens de rit wordt er een bescheiden snelheid van 65 km/u bereikt.

 

Junker – PowerLand:

Junker werd geopend in 2015 in het Finse pretpark PowerLand en werd gebouwd door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides. Op het parcours van 860 meter gaan de inzittenden doorheen 3 inversies nl. een Finnish Loop (1 inversie), een Dive Loop (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie). De gelanceerde achtbaan bereikt een snelheid van 104,4 km/u en is 40 meter hoog. Tijdens de rit worden er krachten tot 4,5 G bereikt.

 

Wildfire – Kolmården:

Wildfire werd geopend in 2016 in het Zweedse pret- en dierenpark Kolmården en werd gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan van 1265 meter bevat volgende 3 inversies: een Zero-G Stall (1 inversie), een Heartline Roll (1 inversie) en een afsluitende Heartline Roll (1 inversie). Wildfire is daarmee de enige houten achtbaan in Europa die inversies heeft. De rollercoaster bereikt een snelheid van 115 km/u en is 56 meter hoog. Hiermee werd Wildfire meteen de snelste en hoogste houten achtbaan van Europa. Verder heeft de first drop een hoek van 83° en zijn er krachten tot 4 G te voelen tijdens de rit.

 

Valkyria – Liseberg:

Valkyria werd geopend in 2018 in het Zweedse pretpark Liseberg en werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. Het 700 meter lange parcours bevat volgende 3 inversies: een Immelmann (1 inversie), een Zero-G Roll (1 inversie) en een Heartline Roll (1 inversie). De achtbaan bereikt tijdens de first drop van 90° een snelheid van 105 km/u. De achtbaan is 47 meter hoog en per uur kunnen 1100 personen een ritje maken op deze Dive Coaster.

 

Monster – Gröna Lund:

Monster zal in 2021 openen in het Zweedse pretpark Gröna Lund en wordt gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. Op het parcours van 700 meter zullen de inzittenden 3 keer overkop gaan tijdens de volgende inversies: een Zero-G Roll (1 inversie), een Corkscrew (1 inversie) en een Zero-G Roll (1 inversie). De Inverted Coaster bereikt een snelheid van 90 km/u en is 34 meter hoog. Onderstaande video is een creatie gemaakt door een fan.

 

#3: Taiga – Linnanmäki (4 inversies)

Taiga werd geopend in 2019 in het Finse pretpark Linnanmäki en werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Op het parcours van 1104 meter gaan de inzittenden doorheen volgende 4 inversies: Zero-G Winder (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Immelmann (1 inversie) en een In-Line Twist (1 inversie). De multi-launch coaster bereikt een snelheid van 106 km/u en is 52 meter hoog.

 

#2: Tornado – Särkänniemi Amusement Park (5 inversies)

Tornado werd geopend in 2001 in het Finse pretpark Särkänniemi Amusement Park en werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Op het parcours van 700 meter gaan de bezoekers doorheen volgende 5 inversies: een Looping (1 inversie), een Cobra Roll (2 inversies), een Heartline Roll (1 inversie) en een afsluitende Heartline Roll (1 inversie). De Inverted Coaster is 25 meter hoog en bereikt een snelheid van 75 km/u.

 

#1: Helix – Liseberg (7 inversies)

Helix werd geopend in 2014 in het Zweedse pretpark Liseberg en werd gebouwd door de Duitse fabrikant Mack Rides. Tijdens het parcours van 1381 meter gaan de inzittenden doorheen volgende 7 inversies: een Corkscrew (1 inversie), een andere Corkscrew (1 inversie), een Norwegian Loop (2 inversies), een Zero-G Roll (1 inversie), een Top Hat Inside (1 inversie) en een In-Line Twist (1 inversie). De multi-launch coaster bereikt een topsnelheid van 100 km/u en is 41 meter hoog. De achtbaan was een investering van ongeveer 20 miljoen euro en heeft eigen duistere sfeermuziek.

 

 

Toekomst:

De laatste jaren zagen we veel nieuwkomers in deze lijst. In 2014 werd Helix geopend en werd het meteen de achtbaan met de meeste inversies in Scandinavië, hier verbrak Helix het 13 jaar oude record van Tornado. Een jaar later in 2015 kwam Junker de top 10 binnen, Wildfire deed hetzelfde in 2016 en Valkyria deed het in 2018. Taiga wist dan weer een mooie derde plaats te pakken bij de opening in 2019. Ook in de toekomst kunnen we een nieuwkomer verwachten met de opening van Monster in 2021. Deze top 10 is dus zeer dynamisch en het lijkt er op dat we dus nog heel wat veranderingen mogen verwachten in de komende jaren.

 

Nawoord:

Zweden en Finland scoren beiden even goed met elk 4 notaties in deze lijst. Daarna komt Denemarken met 2 noteringen. Ook Noorwegen is vertegenwoordigd met 1 notering.

 

Deze lijst is opgesteld in 2021 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.