Top 10 langste achtbanen van Scandinavië

Scandinavië, de über-toerist die houdt van een zon-zee-strand vakantie in een all-in hotel bij temperaturen van 35°C, die zal je hier niet vinden. Maar elke echte reiziger die graag een stukje van de wereld ziet zal de Scandinavische landen hoog in het vaandel dragen. Naast de prachtige natuur heeft Scandinavië ook heel wat sfeervolle pretparken te bieden met erg leuke achtbanen. Daarom gingen we in deze top 10 op zoek naar de 10 langste achtbanen van Scandinavië.

 

#10: Rutschebanen – Bakken (852 m)

Rutschebanen werd geopend in 1932 in het Deense pretpark Bakken en werd gebouwd door de Deense fabrikant Valdemar Lebech. De houten achtbaan heeft een lengte van 852 meter en een ritje duurt 2 minuten en 30 seconden. De rollercoaster heeft een hoogte van 22 meter en bereikt op het parcours een snelheid van 55 km/u. Vroeger reed er een brakeman mee die instond voor het afremmen van de trein. In 2010 kreeg de achtbaan nieuwe treinen zonder brakeman.

 

#9: Junker – PowerLand (860 m)

Junker werd geopend in 2015 in het Finse pretpark PowerLand en werd gebouwd door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides. De achtbaan heeft een lengte van 860 meter en de rit duurt 1 minuut en 10 seconden. De gelanceerde achtbaan heeft een snelheid van 104,4 km/u en is 40 meter hoog. In totaal worden er krachten tot 4,5 G bereikt en er zijn 3 inversies in het parcours.

 

#8: Thundercoaster – TusenFryd (950 m)

Thundercoaster werd geopend in 2001 in het Noorse pretpark TusenFryd en werd gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De houten achtbaan heeft een lengte van 950 meter lang, bevat 1 tunnel en een ritje duurt 2 minuten. Thundercoaster bereikt een snelheid van 93 km/u en heeft een drop van 32 meter.

 

#7: Vuoristorata – Linnanmäki (960 m)

Vuoristorata werd geopend in 1951 in het Finse pretpark Linnanmäki en werd gebouwd door de Deense fabrikant Valdemar Lebech. De houten achtbaan heeft een lengte van 960 meter en een ritje duurt 2 minuten en 10 seconden. De rollercoaster is 22,9 meter hoog en er wordt een snelheid bereikt van 60 km/u.

 

#6: Juvelen – Djurs Sommerland (1000 m)

Juvelen werd geopend in 2013 in het Deense pretpark Djurs Sommerland en werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan heeft een lengte van 1000 meter en een ritje duurt 1 minuut en 36 seconden. De Family Launch Coaster bereikt een snelheid van 85 km/u door middel van twee bandenlanceringen.

 

#5: Balder – Liseberg (1070 m)

Balder werd geopend in 2003 in het Zweedse pretpark Liseberg en werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De houten achtbaan heeft een lengte van 1070 meter en een ritje duurt 2 minuten en 8 seconden. De rollercoaster bereikt een snelheid van 90 km/u en is 36 meter hoog. Tijdens de rit passeer je langs 2 tunnels en is er een drop van 70°.

 

#4: Taiga – Linnanmäki (1104 m)

Taiga werd geopend in 2019 in het Finse pretpark Linnanmäki en werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan is 1104 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 23 seconden. De multi-launch coaster bereikt een snelheid van 106 km/u en is 52 meter hoog. Naast twee lanceringen zijn er ook 4 inversies tijdens de rit.

 

#3: Wildfire – Kolmården (1265 m)

Wildfire werd geopend in 2016 in het Zweedse pret- en dierenpark Kolmården en werd gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan heeft een lengte van 1265 meter en een ritje duurt 2 minuten. De rollercoaster bereikt een snelheid van 115 km/u en is 56 meter hoog. Hiermee werd Wildfire meteen de snelste en hoogste houten achtbaan van Europa. Het parcours bevat 3 inversies waarmee Wildfire de enige houten achtbaan in Europa is die inversies heeft. Verder heeft de first drop een hoek van 83° en zijn er krachten tot 4 G te voelen tijdens de rit.

 

#2: Lisebergbanan – Liseberg (1340,2 m)

Lisebergbanan werd geopend in 1987 in het Zweedse pretpark Liseberg en werd gebouwd door de Duitse fabrikanten Schwarzkopf en Zierer. De achtbaan heeft een lengte van 1340,2 meter en een ritje duurt 2 minuten en 30 seconden. De achtbaan is 45 meter hoog en bereikt een snelheid van 80 km/u. Lisebergbanan is volledig op de bergflank van het park gelegen en kan rijden met maar liefst 5 treinen, goed voor een capaciteit van 2000 personen per uur.

 

#1: Helix – Liseberg (1381 m)

Helix werd geopend in 2014 in het Zweedse pretpark Liseberg en werd gebouwd door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan is 1381 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 10 seconden. De multi-launch coaster haalt een topsnelheid van 100 km/u en is 41 meter hoog. In totaal zijn er maar liefst 7 inversies op het parcours, een absoluut record in Scandinavië. De achtbaan was een investering van ongeveer 20 miljoen euro en heeft eigen duistere sfeermuziek.

 

 

Toekomst:

De laatste jaren zagen we veel nieuwkomers in deze lijst. In 2014 werd Helix geopend en werd het meteen de langste achtbaan van Scandinavië, hier verbrak Helix het 27 jaar oude record van Lisebergbanan. Een jaar later in 2015 kwam Junker de top 10 binnen en Wildfire kwam in 2016 de top 3 binnen. Taiga wist dan weer een mooie vierde plaats te pakken bij de opening in 2019. Deze top 10 is dus zeer dynamisch en het lijkt er op dat we dus nog heel wat veranderingen mogen verwachten in de komende jaren.

 

Nawoord:

Zweden is het best vertegenwoordigd land met 4 notaties in deze top 10. Daarna komt Finland met 3 noteringen. Denemarken weet zich in tegenstelling tot de top 10’s voor snelste en hoogste achtbanen zich nu wel 2 keer te nestelen in het lijstje en Noorwegen sluit af met 1 notering. Opvallend is dat de helft van de achtbanen in de lijst, allemaal houten achtbanen zijn.

 

Deze lijst is opgesteld in 2021 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.