Technopolis zet eerste stappen richting energieneutrale smartbuilding

Begin dit schooljaar aanvaardden 23 studenten van VIVES, Odisee en AP Hogeschool Antwerpen de uitdaging om tegen eind volgend schooljaar samen een concept uit te werken om van Technopolis een energieneutrale smartbuilding te maken. Intussen, een semester later, werden de eerste voorstellen om het doe-centrum te transformeren aan een professionele jury gepresenteerd. Vanaf 2023 gaat Technopolis concreet aan de slag met het onderzoek van de studenten. Het project maakt deel uit van een ambitieus plan om de volledige tentoonstellingsruimte en infrastructuur van Technopolis te vernieuwen en wordt financieel ondersteund door de Vlaamse overheid.

 

Technopolis werkt sinds begin dit schooljaar samen met 23 studenten Ecotechnologie (VIVES), Facility Management (Odisee) en Energiemanagement (AP Hogeschool Antwerpen) om van het bekende doe-centrum in Mechelen een energieneutrale smartbuilding te maken. Dat is een gebouw waarvan de balans tussen energieverbruik en -productie in evenwicht is. In een eerste fase werden de onderzoeksvragen verdeeld en werd een gezamenlijk plan van aanpak gedefinieerd.

 

Intussen, een semester later, hebben de studenten van AP Hogeschool Antwerpen en VIVES Hogeschool Kortrijk de bestaande toestand van het gebouw in kaart gebracht. Daarnaast deden ze al een hele reeks goede voorstellen om enerzijds het energieverbruik en nodige vermogen te verminderen en anderzijds de eigen energieproductie op te drijven. De studenten stelden onder meer voor om geothermische warmtepompen, deuren op de koeltogen in het restaurant, windturbines en waterpleinen te installeren. Alle ideeën leveren tot nu toe al een potentiële daling van ongeveer 40% op het totale energieverbruik op.

 

Op dinsdag 5 januari werden door de studenten van AP Hogeschool Antwerpen de eerste onderzoeksresultaten en concrete ideeën aan een professionele jury met onder meer Stephane Berghmans (CEO Technopolis), Johan Elegheert (Managing Director TPF) en Kris Biesemans (HSE / CSR Manager Plopsa Group) voorgesteld. Het is aan de volgende groepen om vervolgens dieper in te gaan op vragen zoals:

  • Kunnen we met een extensief groen dak dezelfde isolatiewaarde krijgen als met isolatiepanelen?
  • Hoe kunnen we ons energieverbruik afstemmen op het aantal bezoekers?
  • Zou een decentralisatie van onze HVAC installaties ons meer of minder energie kosten?
  • Welke hernieuwbare energiebronnen kunnen zinvol worden ingezet?

 

“Ik durf nu al te stellen dat het een fantastische keuze was om aan dit project in co-creatie met studenten gestalte te geven. De eerste rapporten vormen al een uitstekende basis om met alle betrokkenen tegen het einde van volgend schooljaar een concreet voorstel uit te werken om het Technopolis-gebouw in de 21e eeuw te katapulteren. Door niet voor consultants te kiezen, geven we bovendien het signaal dat het jongeren zijn die de sleutel in handen hebben om aan de hand van wetenschap en technologie aan een meer duurzame toekomst te bouwen”. – Ester Blockx, Marketing & Sales Director

De studenten van VIVES, Odisee en AP Hogeschool Antwerpen krijgen nog tot het einde van volgend schooljaar om hun onderzoek verder uit te werken. De studenten worden in deze periode begeleid door Technopolis, hun stagecoördinator en bedrijven die willen meehelpen aan het vooronderzoek. Uiteindelijk zullen ze als deel van hun eindwerk concrete voorstellen formuleren waarmee Technopolis vanaf 2023 concreet aan de slag kan om van Technopolis een energieneutrale smartbuilding te maken.
 
Technopolis, het Vlaamse doe-centrum in Mechelen, werd eind jaren 90 gebouwd, toen er van energieneutrale smartbuildings nog geen sprake was. Anno 2020 is de nood er om van het bekende doe-centrum met de rode kegel een gebouw te maken met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk dat in 2070 nog in regel is met alle voorschriften van de EU. Een ferm staaltje technologie en vindingrijkheid moet ervoor zorgen dat het gebouw niet alleen energieneutraal wordt, maar ook smart. Dat wil zeggen dat er automatisch informatie over energieverbruik verzameld en verwerkt wordt met een hogere efficiëntie en duurzaamheid als doel. 
 
De transformatie van Technopolis in een energieneutrale smartbuilding maakt deel uit van een ambitieus vernieuwingsplan dat in 2019 van start ging met de bouw van STEK, een gloednieuwe makerszone voor jongeren. Voor de volledige vernieuwing van de tentoonstellingsruimte en infrastructuur werd in 2019 door de Vlaamse overheid een investeringssubsidie van 10 miljoen euro aan Technopolis toegekend. Verwacht wordt dat tegen het einde van 2023 de volledige tentoonstellingsruimte vernieuwd zal zijn. De eerstvolgende nieuwe zone wordt momenteel voorbereid in samenwerking met partners en zal tegen de zomer volledig voor het grote publiek openen.