Opgevangen zeehond uit SEA LIFE Blankenberge steekt Noordzee over

Reizen naar het Verenigd Koninkrijk wordt heel wat moeilijker voor mensen. Maar de Brexit heeft zeehond Lio niet tegengehouden om gewoon de Noordzee over te steken. Het dier werd in augustus 2019 opgevangen, verzorgd en weer vrijgelaten door SEA LIFE in Blankenberge. Vorige week werd de zeehond gespot in Sussex in het Verenigd Koninkrijk.

 

Dat blijkt uit foto’s die het aquarium op 13 januari ontving van een Britse zoöloog. “Bijzonder goed nieuws, dat is waarvoor we het doen!” zegt zeehondenverzorger Jonathan Meul. “Jaarlijks spoelen er tal van zieke of ernstig verzwakte zeehonden aan, deze worden bij ons opgevangen en weer vrijgelaten na herstel. Het gebeurt niet vaak dat we nieuws krijgen vanuit het Verenigd Koninkrijk over ‘onze’ zeehonden. Het is de grootst mogelijke waardering voor het team om te horen dat een geredde zeehond nog altijd gezond is en in staat is om ruim 250 kilometer naar Engeland te zwemmen. Door de coronamaatregelen is het niet altijd gemakkelijk om zorg te dragen voor alle dieren. We zijn dan ook ontzettend blij met de steun die wij ontvangen van de mensen. Zij adopteren één van onze dieren of trakteren ze op een lekkere lunch”.

Zeehonden die worden opgevangen krijgen een chip met een nummer.  “Omdat we al 25 jaar het enige zeehonden opvangcentrum in België zijn hebben we zelfs onze eigen chip” – gaat Jonathan verder. Zo weten de dierverzorgers zeker dat het om een zeehond uit Blankenberge gaat. Zeehondje Lio wordt nu regelmatig gespot in de Adur rivier. Het is niet ongewoon dat zeehonden worden waargenomen in rivieren, de dieren rusten uit aan de oevers om later terug te keren naar zee.

 

Dat SEA LIFE Blankenberge ook tijdens de lockdown gewoon zeehonden blijft opvangen, blijkt ook uit het feit dat er op 14 januari opnieuw een zeehond werd vrijgelaten. Dat gebeurde zonder publiek in de vroege ochtend op het besneeuwde strand van Blankenberge. Een gift in de vorm van adopties of het trakteren van een lunch voor de dieren is altijd welkom.