Oost-Europa: Deel 17 – Het toeristische Balatonmeer

Afgelopen zomer, te midden van coronatijden en internationale reisverboden, gingen Themeparkfreaks Jonathan, Jos, Lennert en Dries op avontuur in Oost-Europa. Daar bezochten ze op twee weken tijd maar liefst zeven verschillende landen. Het werd een echte rollercoaster-, rodelbanen- en kermisexpeditie in Oost-Duitsland, Polen, Slovakije, Hongarije, Slovenië, Oostenrijk en Tsjechië. We nemen jullie dan ook graag mee op ons avontuur. We willen graag even benadrukken dat we alle veiligheidsregels gevolgd hebben en enkel bestemmingen bezocht hebben die destijds groen gekleurd waren op de Europese coronakaart.

 

Gisteren vertelden we al over onze eerste ervaringen in Hongarije. Vandaag vertellen we over onze avonturen aan het toeristische Balatonmeer.

 

Balatonibob Szabadidőpark:

Ik heb werkelijk nog nooit een alpine coaster gedaan die zo toeristisch gelegen was dat deze. Al op afslag 5 werd aangekondigd dat er binnen ruim 100 kilometer de rodelbaan lag en dat je dus zeker moest afrijden bij afslag 95! We hebben het over Balatonibob Szabadidőpark aan het Balatonmeer in Hongarije. Tunnel Track is een alpine coaster die gebouwd werd in 2001 door de Duitse fabrikant Wiegand. Deze is 637 meter lang. De locatie is zo populair en er zijn zoveel toeristen dat Balatonibob Szabadidőpark besloot om in 2013 een tweede alpine coaster te bouwen met de Panorama Track. Deze werd ook gebouwd door Wiegand en is 530 meter lang. Het eerste deel van beide parcours zijn afzonderlijk, maar het tweede gedeelte liggen de tracks naast elkaar waardoor je een soort van dueling alpine coaster krijgt.

Balatonboglár Kalandpark:

Balatonboglár Kalandpark had een erg kleine heuvel, dus besloten ze om hun rodelbaan nog net iets hoger te laten beginnen! Dit leidde tot een alpine coastertje van amper 390 meter, maar het leverde ons wel een extra credit op. De naam van de alpine coaster is Bobpálya en deze werd gebouwd in 2013 door Wiegand.

Balatonlellei Vidampark:

Balatonlellei Vidampark is een grote kermis aan het Balatonmeer in Hongarije dat er heel de zomer terug te vinden is. Je betaalt een vaste toegangsprijs en daarmee mag je alle attracties doen. Er staat een achtbaan met de naam Speedy Gonzales die wordt uitgebaat door Dohany Vidampark, net zoals de rest van de kermis trouwens. Deze achtbaan had trouwens een best unieke en speciale lay-out wat een mooie afwisseling was vergeleken met de andere kermisachtbanen die we de voorbije dagen al gedaan hadden. Naast de rollercoaster waren hier ook heel wat andere attracties terug te vinden, zoals 4 verschillende botsauto’s, een octopus, starflyer, afterburner, zweefmolen, zwanenmolen, springkastelen, break dance en veel kinderattracties. Er vlak naast stond ook nog een circus opgesteld.