Eerste grote kermissen van 2021 worden nu al afgelast

Het ziet er niet goed uit voor de kermiswereld. Het nieuwe jaar bracht nieuwe moed, maar ondertussen worden de eerste kermissen van het jaar geannuleerd. Onder andere de Hamburger Frühlingsdom die normaal eind maart van start gaat en een maand duurt, zal niet doorgaan.

 

In Duitsland heeft de Bondsregering aan de deelstaten voorgesteld het verbod op evenementen te verlengen tot en met 31 maart. Daarop hebben verschillende deelstaten meteen alle evenementen tot het einde van die maand verboden. Onder andere de grote kermis Mathaisemarkt in Schriesheim die gepland stond van 5 tot 14 maart is hierdoor geannuleerd.

In Hamburg gaat nu voor het tweede jaar op rij de Hamburger Frühlingsdom niet door. Deze kermis loopt normaal van 26 maart tot 24 april en trekt jaarlijks zo’n 2,5 miljoen bezoekers. Maar ook al verder in het voorjaar worden kermissen geannuleerd. De Frühjahrssprödentalkirmes in Krefeld die normaal van 30 april tot en met 9 mei zou plaatsvinden, zal eveneens niet doorgaan.

In België lijkt dan weer de kans klein dat dit jaar de Sinksenfoor in Antwerpen zal kunnen doorgaan, op dit terrein waar de kermis normaal doorgaat, is immers een vaccinnatiedorp opgesteld waardoor zelfs bij gunstige besmettingscijfers het al bij voorbaat onmogelijk lijkt te zijn om de Sinksenfoor in juni te organiseren. Mogelijk wordt er opnieuw een poging gedaan om deze uit te stellen tot het najaar.

In Nederland is de kermis op het Pinkpopterrein in Landgraaf die normaal in maart doorgaat, voorlopig uitgesteld tot het najaar van 2021. Vanuit Frankrijk komen dan weer de eerste geruchten binnen dat de Foire du Trône in Parijs, de grootste kermis van het land, niet zal doorgaan. In Spanje gaat al met zekerheid de Feria de Abril van Sevilla niet door, dit is de grootste kermis van het land. 

 

Bronnen: kirmesplaetze-2019, kermisclub