Pairi Daiza sluit haar Resort voor de eindejaarsperiode

Op maandag 14 december heeft de directie van Pairi Daiza besloten om haar hotels in het park te sluiten. Alle gereserveerde overnachtingen voor de komende eindejaarsperiode worden verplaatst naar een nieuwe datum in het seizoen 2021

 

Deze beslissing moest genomen worden ondanks het feit dat Pairi Daiza op 1 december 2020 nog groen licht kreeg van de lokale autoriteiten om haar Resort (waar zo’n 400 personen per nacht kunnen verblijven) te openen in het midden van haar park van maar liefst 70 hectare. De voorwaarden en beperkingen die door Pairi Daiza zelf opgelegd waren (enkel toegang tot het park voor hotelgasten, sluiting van de restaurants, draconische hygiënemaatregelen, verboden toegang tot indoorzones,…) verantwoordden nochtans perfect de opening van ons Resort en maakten dat dit alles in lijn lag met de huidige maatregelen in het hele land.

Een advies van het Nationaal Crisiscentrum dat pas maandagochtend 14 december bij Pairi Daiza in de bus viel verbood Pairi Daiza het park open te stellen voor haar hotelgasten. Pairi Daiza zag dan ook geen andere optie dan zijn hotels te sluiten voor de komende drie weken.

Deze sluiting laat een bittere nasmaak achter voor de teams van Pairi Daiza die de laatste dagen en weken hun inspanningen optrokken om het hele park in een prachtige kerstsfeer te krijgen, en dit rekening houdend met de meest strenge veiligheidsmaatregelen.

 

De sluiting is onbegrijpelijk om meerdere redenen:

Door de opening van het Resort zou elke hotelgast in ons park maar liefst 120 vierkante meter ter beschikking hebben. Bovendien is maskerdracht in Pairi Daiza verplicht wanneer social distancing niet gerespecteerd kan worden, een scenario dat gezien bovenstaand cijfer trouwens erg onwaarschijnlijk was.

Waarom zou het in deze omstandigheden voor 400 hotelgasten in een park van 70 hectare minder veilig zijn dan:

  • Omgeven door duizenden andere op de zeedijk of in een winkelstraat?
  • In een museum of winkelcentrum?

 

We zoeken naar antwoorden.

Voor alle duidelijkheid : Pairi Daiza steunt voor honderd procent de noodzakelijke maatregelen om het verspreiden van het Coronavirus tegen te gaan. Dat lijkt ons zelfs absoluut noodzakelijk, om ons zorgpersoneel en de Belgische bevolking te beschermen tegen een derde besmettingsgolf.

Desondanks is het elementair dat beslissingen die onze vrijheid beperken genomen worden op een proportionele en rationele manier. Zeker voor actoren zoals Pairi Daiza, die te maken krijgen met enorm hoge vaste kosten (100.000 euro per dag kost het om de dieren en planten in Pairi Daiza te verzorgen) en onmogelijk het voltallige personeel op tijdelijke werkloosheid kunnen stellen. We herinneren er trouwens aan dat Pairi Daiza geen subsidies ontvangt voor haar werking.

Het spijt ons ten zeerste dat we niet anders kunnen dan de hotelgasten die de komende drie weken in ons park zouden logeren een nieuwe datum voor te stellen in de loop van het seizoen 2021. We zullen er alles aan doen om hen later een onvergetelijke ervaring aan te bieden, om samen met ons de teleurstelling door te spoelen.