Oost-Europa: Deel 8 – Op avontuur op een steenworp van Rusland

Afgelopen zomer, te midden van coronatijden en internationale reisverboden, gingen Themeparkfreaks Jonathan, Jos, Lennert en Dries op avontuur in Oost-Europa. Daar bezochten ze op twee weken tijd maar liefst zeven verschillende landen. Het werd een echte rollercoaster-, rodelbanen- en kermisexpeditie in Oost-Duitsland, Polen, Slovakije, Hongarije, Slovenië, Oostenrijk en Tsjechië. We nemen jullie dan ook graag mee op ons avontuur. We willen graag even benadrukken dat we alle veiligheidsregels gevolgd hebben en enkel bestemmingen bezocht hebben die destijds groen gekleurd waren op de Europese coronakaart.

 

Tijdens onze reis door het oosten van Europa maakten we 3 dagen vrij om aan de noordkust van Polen een twintigtal kermissen te bezoeken. Vandaag zijn we op onze laatste dag aangekomen. Gisteren bespraken we al het eerste deel van onze dag waar we onder andere het waterpark Aquapark Reda bezochten, maar ook enkele kermissen aandeden. Vandaag vertellen we verder over het tweede deel van deze dag waar we onder andere 2 kermissen in het zelfde stadspark bezochten en we tot op 5 kilometer van de Russische grens reden!

 

Lunapark Sowiński:

Lunapark Sowiński is een pretpark met de typische kermis vibe. Maar dit park was vele malen groter dan de meeste kermissen die in Polen terug te vinden zijn. Ook de attracties die werden aangeboden waren veel groter. Eén van de blikvangers is de achtbaan Tajfun, een rollercoaster met de Zyklon lay-out die waarschijnlijk gebouwd werd in de jaren zeventig door het Italiaans bedrijf S.D.C. Recent werd de achtbaan van een nieuwe voorkant voorzien, zodat deze toch weer wat mooier overkomt.

Naast de achtbaan kunnen bezoekers hier zich amuseren op het reuzenrad, een breakdance met de naam Splash Shake, een 9D cinema, een booster, een enterprise met de naam Condor, een starflyer, een bungee katapult, een vrijevaltoren, een afterburner en een kartbaan. Uiteraard zijn hier ook heel wat kinderattracties en traditionele attracties zoals botsauto’s te vinden.

Lunapark Familia Land Gdynia:

Lunapark Familia Land Gdynia is gelegen in de stad Gdynia en wordt uitgebaat door de Poolse exploitant Lunapark Familia Land. Er is een achtbaan terug te vinden met Speedy Gonzales, dit is een klassiek ovaaltje in Mexicaanse stijl.

Meer attracties zijn hier terug te vinden met een carrousel, springkastelen, een rondritje, springkastelen, een luchtbal voor kinderen op het water, een mattenglijbaan met banden, een afterburner, botsauto’s en een starflyer.

Lunapark Robland Gdynia:

Lunapark Robland Gdynia wordt uitgebaat door de Poolse exploitant Lunapark Robland, die ook in Ustronie Morskie een zomerkermis heeft staan (waar onder andere een Schwarzkopf rollercoaster terug te vinden is). Op deze kermis staat normaal gezien altijd de achtbaan Euromir opgesteld, die ons meteen doet denken aan de gelijknamige bekende Duitse achtbaan in Europa Park. Helaas was die dit jaar buiten gebruik. Gelukkig hadden ze wel voor een vervanger gezorgd, namelijk de Wild Mouse. Let op, het gaat hier niet om een achtbaan met een wilde muis lay-out!

Net zoals in Ustronie Morskie staan hier ook verschillende grote attracties opgesteld die zich onderscheiden van de andere kermissen in het land. Zo is er onder andere een vrijevaltoren opgesteld, een booster, een afterburner en ook een reuzenrad zijn hier terug te vinden. Verder waren er nog een darkride, een spiegelhuis, een carrousel, een draaimolen, botsauto’s, trampolines en springkastelen terug te vinden.

Park Rozrywki Krynica Morska:

Park Rozrywki Krynica Morska is een permanent pretpark gelegen op slechts enkele kilometers van de Russische grens. Hier staan heel wat verschillende attracties zoals een polyp, een Go Gator achtbaan, een reuzenradje, springkastelen, botsauto’s, een Jurassic Park darkride en een heleboel kinderattracties.