Oost-Europa: Deel 1 – Karls Erlebnis-Dorf Elstal & Scharmützel Bob

Afgelopen zomer, te midden van coronatijden en internationale reisverboden, gingen Themeparkfreaks Jonathan, Jos, Lennert en Dries op avontuur in Oost-Europa. Daar bezochten ze op twee weken tijd maar liefst zeven verschillende landen. Het werd een echte rollercoaster-, rodelbanen- en kermisexpeditie in Oost-Duitsland, Polen, Slovakije, Hongarije, Slovenië, Oostenrijk en Tsjechië. We nemen jullie dan ook graag mee op ons avontuur.

 

Eén dag voor ons vertrek werd het al erg spannend, toen Duitsland plotseling besliste om bewoners uit de provincie Antwerpen met onmiddellijke ingang van hun grondgebied te weren. In Polen geraken zonder door Duitsland te gaan is zo goed als onmogelijk indien je met de wagen gaat en ik ben de enige van ons gezelschap die in de provincie Antwerpen woont, notabene nog wel op enkele luttele kilometers van de provincie Vlaams-Brabant en in mijn dorp waren dan ook nog eens een voorbeeldig gering aantal besmettingen vastgesteld, ver onder de alarmdrempel die Duitsland hanteert.

Maar goed, veel opties hadden we echter niet. Dus schrapten we onze overnachting in Duitsland en vertrokken we de morgen erop om in één tocht naar Polen te reizen. Als Antwerpenaar mocht je immers nog wel als transitreiziger door Duitsland rijden om bijvoorbeeld in Polen te geraken, maar je mocht er niet overnachten of verblijven.

Uiteindelijk ging onze doortocht naar Polen zo vlot dat we alsnog besloten om een kleine pauze te nemen in Berlijn. Die stop was natuurlijk niet zomaar gekozen want daar ligt toevallig Karls Erlebnis-Dorf Elstal en de rodelbanen Scharmützel Bob en Kienbergpark. Die laatste was echter door de extreem warme temperaturen niet geopend. Spijtig, want het gaat hier om de Natur-Bobbahn, een zeer speciale alpine coaster van Stahl-Hacksteiner-Metall en dus voor de verandering eens niet gebouwd door het gekende bedrijf Wiegand.

 

Karls Erlebnis-Dorf Elstal:

Tot voor kort had geen enkele pretparkfan van de Karls Group gehoord, maar alles veranderde toen de Karls Group een mooi gethematiseerde rollercoaster aankondigde die de naam K2 zou dragen en gebouwd zou worden in Karls Erlebnis-Dorf Elstal. De opening werd van 2017 uiteindelijk uitgesteld naar 2018, maar dat maakte mij niet minder nieuwsgierig om hier op een dag te geraken.

Nu was het eindelijk zo ver. Op papier lijken deze parkjes niet veel te beteken en denk je als credithunter even snel een achtbaantje te scoren en weer weg te rijden, maar ik had ondertussen van enkele andere fans al gehoord dat de Karls parken best wel bijzonder waren. Ik was dan ook nog meer benieuwd geworden om er mijn eerste stapjes te zetten.

Karls Erlebnis-Dorf Elstal is een uit de hand gelopen aardbijensupermarkt waarbij je naast de beroemde (en erg lekkere) aardbijconfituur ook alle andere mogelijke producten kunt kopen waar aardbijen in verwerkt kunnen worden. Verder kan je er ook uitgebreid eten en is er zelfs een heus pretpark aan verbonden. Ook de collectie van meer dan 27.000 theekannen is best indrukwekkend te noemen.

Het belangrijkste voor ons als achtbaanliefhebbers is natuurlijk K2. Dit is een achtbaan die gebouwd werd door ABC Rides en ze is 530 meter lang. De rit start met een darkridegedeelte over hoe aardappelchips gemaakt worden. De wachtrij is hier trouwens best indrukwekkend gemaakt en hier kan menig groot themapark nog een voorbeeld aan nemen. Op het parcours van 24 meter hoog wordt er een snelheid behaald van 60 km/u.

Naast de achtbaan zijn hier nog vele andere attracties terug te vinden zoals theekopjes, vrijevaltorentjes, botsauto’s, glijbanen, Nautic Jets, springkussens, Jet Ski, tractorrondritje en een heleboel andere attracties. We waren allen erg enthousiast na ons bezoek aan dit charmante en vooral lekkere park!

Scharmützel Bob:

De Scharmützel Bob is een kleine alpine coaster van 633 meter lang. De alpine coaster werd gebouwd door Wiegand in 2010 en hier werd erg creatief omgesprongen met de beschikbare ruimte. Om het minibergje heen zijn er namelijk twee liftheuvels gemaakt, waardoor ze toch nog het dubbele in lengte er hebben weten uit te halen. Slim gezien dus.