Het jaar 2020 door de ogen van: Themeparkfreak Jonathan

2020: Een jaar dat velen van ons nooit meer zullen vergeten. Het jaar waarin we voor vele maanden praktisch opgesloten waren in onze woningen met amper contact met vrienden of familie. Maar zelfs in dit rampzalige jaar zijn er toch zoals steeds een paar momenten die bij zullen blijven, die toch ook in dit corona-jaar een glimlach op ons gezicht weten te toveren. In deze reeks bekijken we even wat die momenten geweest zijn bij enkele van onze teamleden voor het pretparkjaar 2020.

 

Jonathan

Corona sloeg ook voor mij hard toe en ik zag meerdere reizen in het water vallen. De pijnlijkste van allemaal was ongetwijfeld een grote Amerikareis aan de westkust van het land. Door corona werden we gedwongen om creatief te zijn en zo gooiden ik mijn plannen compleet om.

 

17 verschillende landen:

In januari was ik mijn verjaardag in Griekenland gaan vieren en in februari bezocht ik Roemenië. Na de lockdown maakte ik in juli een grote toer langs de Zuid-Franse kust waar ik ook de grens met Spanje, Andorra, Monaco en Zwitserland overstak. In augustus werd het nog gekker en deed ik een reis door Oost-Europa waar ik maar liefst 7 landen bezocht, namelijk: Duitsland, Polen, Slovakije, Hongarije, Slovenië, Oostenrijk en Tsjechië.

In 2019 bezocht ik 9 verschillende landen en dacht ik bij mezelf, zotter dan dit gaat het niet meer worden. In 2020 kwam ik uiteindelijk in 17 verschillende landen en 7 daarvan bezocht ik voor het eerst. 2020 werd allesbehalve wat ik verwacht en gehoopt had, maar het bracht me op een hoop unieke plaatsen en eens zoveel bijzondere ervaringen die ik in een normaal jaar anders niet was tegengekomen.

 

De ontdekking van de avond- en nachtpretparken:

In Zuid-Frankrijk ging ik voor het eerst gedurende twee weken ’s avonds en ’s nachts op achtbaanjacht in plaats van overdag, het deed me mijn hobby op een hele andere manier beleven, dit simpelweg omdat de lunaparken niet geopend zijn overdag omdat het dan veel te warm is om te bewegen. De lunaparken openen daar vanaf 20 uur ’s avonds en zijn geopend tot soms wel 2 uur ’s nachts of later.

Ik kwam tot de ontdekking dat er in het Zuiden van Frankrijk, onterecht voor ons, heel wat onbekende pretparken liggen zoals Luna Park La Palmyre, Pirat’ Parc, Europark, Lunapark Agde, Parc d’Attractions Marseillan-Plage, Amigoland, OK Corral, Magic World, Azur Park en Lunapark Fréjus.

De pareltjes:

Onverwachte pareltjes vond ik onder andere bij Luna Park La Palmyre met de achtbaan Roller Coaster, dit is een powered looping coaster van de Franse fabrikant Soquet die na 14 jaar van de aardbol te zijn verdwenen plotseling in 2019 opnieuw opdook op de Franse kermissen. Het was de exploitant Troisne die de rollercoaster na een renovatie van maar liefst 5 jaar in zijn oude glorie herstelde en wonderbaarlijk soepel door zijn parcours liet gaat.

Ook de EuroLoop van Europark in Vias was een ware verassing. De uitbaters van de attractie hadden zodanig veel aan deze looping coaster gesleuteld, dat die razendsnel en uitermate soepel door haar parcours vloog. In het wondermooie Andorra bezocht ik dan weer de Tobotronc, dit is een alpine coaster van 5,3 kilometer lang, daarmee is het niet alleen met voorsprong de langste alpine coaster ter wereld, maar ook de beste die ik ooit deed!

Ik had ook het geluk om Parque de Atracciones Monte Igueldo te bezoeken in Spanje, waar de oudste nog werkende stalen achtbaan ter wereld staat. Montaña Suiza is niet alleen historisch een belangrijke achtbaan, ze gaf ook nog eens een erg goede rit weg en het uitzicht is magnifiek! Verder kon ik ook nog een aantal Schwarzkopf klassiekers van mijn todo-lijstje schrappen zoals de Jet Star van Luna Park La Palmyre (Frankrijk), de Jumbo Jet van Amigoland (Frankrijk) en de Jet Star 3 van Lunapark Robland (Polen).

 

Mijlpalen:

Natuurlijk was ook het behalen van mijn 1000ste achtbaan op Le Grand Huit in Luna Park d’Argelès-sur-Mer en het behalen van mijn 1100ste achtbaan een maand later tijdens International Roller Coaster Day op Zadra in Energylandia, een fantastisch moment. Mijn seizoen afsluiten deed ik op de allereerste gelanceerde Flying Coaster ter wereld, namelijk F.L.Y. in Phantasialand!