Een Aziatisch olifantje geboren in Pairi Daiza!

Een week na haar tiende verjaardag is onze Aziatische olifant Soraya bevallen van haar eerste jong. Een mannetje, dat in goede gezondheid verkeert. Dit is goed nieuws voor de Aziatische olifant, een diersoort die helaas met uitsterven bedreigd is.

 

 

Soraya werd 10 jaar oud op 9 december. Ze is 6 jaar geleden in Pairi Daiza aangekomen vanuit de zoo van Hannover (Duitsland). Ze maakt deel uit van een heel hechte familiegroep, onder de leiding van haar moeder Khaing Hnin Hnin, de matriarch van de kudde.

 

Rob Conachie, verantwoordelijke van de olifanten:

“10 jaar is bij olifanten de ideale leeftijd om moeder te worden. Op deze leeftijd zijn de vrouwtjes er zowel fysiek als mentaal helemaal klaar voor. Uiteraard zullen wij de eerste dagen alles nauwgezet opvolgen, maar ik ben ervan overtuigd dat Soraya zal kunnen leren van de ervaring van de andere vrouwtjes in haar kudde om een perfecte moeder te worden”.

 

Po Chin is de gelukkige vader. Hij is twintig jaar oud en woont sinds 2010 in Pairi Daiza. Po Chin is ook de vader van Ta Wan, Malee en Luna. Dit is voor Pairi Daiza de vijfde succesvolle geboorte van een olifantje, na die van de vrouwtjes Malee en Luna in februari en juni 2019, het mannetje Ta Wan in september 2017 en het vrouwtje Nang Faa in mei 2015.

 

Tim Bouts, Zoölogisch directeur en dierenarts van Pairi Daiza:

“Dit is misschien wel de tiende keer dat ik een olifant geboren zie worden… maar het went niet. Zien hoe een pasgeboren olifantje voor de eerste keer op zijn pootjes gaat staan, met hulp van de familieleden, is een moment van intense emoties. Vooral omdat we weten dat deze diersoort zo ernstig met uitsterven bedreigd is”.

 

Pairi Daiza en de Pairi Daiza Foundation verwelkomen al gedurende vele jaren olifanten uit verschillende parken. Met deze nieuwe geboorte telt de groep olifanten maar liefst

23 leden: 21 Aziatische olifanten en 2 Afrikaanse olifanten. Onze dikhuiden beschikken over een oppervlakte van 7 hectare (een savanne, een reservaat, een tempel en een conservatorium). Pairi Daiza huisvest de grootste groep olifanten in Europa.

 

De Aziatische olifant is een bedreigde diersoort

De rode lijst met bedreigde soorten van de IUCN geeft aan dat de populatie Aziatische olifanten in het wild met 50% is afgenomen in de afgelopen drie generaties. Volgens de laatste schattingen blijven er slechts 40.000 à 50.000 individuen over in de vrije natuur. De belangrijkste redenen van hun achteruitgang zijn de illegale jacht en het verdwijnen van hun natuurlijke habitat.

Pairi Daiza en haar familie olifanten nemen actief deel aan het Europees kweekprogramma (EEP), onder de coördinatie van EAZA (European Association of Zoos and Aquaria). De Pairi Daiza Foundation werkt op haar beurt mee aan de ontwikkeling van een vaccin tegen herpes bij olifanten. Herpes blijft helaas de belangrijkste doodsoorzaak van jonge olifanten in dierenparken en in de vrije natuur.

Met de steun van verschillende organisaties zoals EEP en EAZA, hoopt Pairi Daiza haar lang gekoesterde droom te realiseren en mannelijke Aziatische olifanten opnieuw uit te zetten in hun natuurlijk leefgebied: de bossen in Zuid-Oost Azië.