Disney imagineer Joe Rohde gaat op pensioen

Joe Rohde, de Imagineer met de grote oorringen, heeft op zijn Instagram pagina aangekondigd op 4 januari 2021 op pensioen te gaan. Hiermee sluit hij een 40-jarige carrière af binnen de Walt Disney Company.

 

Oorbellen

Joe Rohde is zeker gekend voor zijn grote collectie aan oorbellen. Dit is een traditie die hij begon op zijn 5-jarig jubileum als Imagineer. Toen stak hij zijn jubileum-pin in zijn oor en over de jaren heen reisde hij de wereld rond om inspiratie op te doen voor de verschillende projecten. Van over de hele wereld verzamelde hij souvenirs en bevestigde deze als oorringen.

 

Carrière

Joseph, ofwel Joe, Rohde is geboren in 1955. In 1980 sloot hij zich aan bij de ontwikkeling van Epcot als model designer en schilder voor het Mexico paviljoen. Later heeft hij het ontwerp van de vernieuwingen in Fantasyland in Disneyland Anaheim voor zich genomen, alsook de Captain EO 3D-film en het Noorwegen paviljoen. In 2006 was hij de hoofdontwerper van het Disney’s Animal Kingdom park in Orlando, Florida. Hier stak hij vooral zijn schouders onder de “Expedition Everest” achtbaan in het park. Deze is gekend voor de Yeti die in de achtbaan verscholen zit, maar die niet lang volledig gewerkt heeft. Joe Rohde had altijd nog de wens om de Yeti te herstellen, maar het ziet er nu niet naar uit dat dit direct zal gaan gebeuren.

Verder stond Joe Rohde ook model voor het figuur van Harrison Hightower, de eigenaar van het “Hightower Hotel” in Tokyo DisneySea. Dit is de “Tower of Terror” attractie van het park. Dat het verder niet altijd themaparken moesten zijn voor Joe Rohde, bewees hij in de periode van 2007-2011. Hij ontwierp het Disney resort Aulani in O’ahu, Hawaii. Hiervoor was hij perfect, aangezien hij opgegroeid was op het eiland.  Na Aulani werkte hij aan de uitbreiding voor Disney’s Animal Kingdom, Pandora – The World of Avatar. Hieraan werkte hij 6 jaar tot de opening in 2017. Recentelijk nog stond hij aan de leiding van de ombouw van de Tower of Terror in Disney California Adventure naar “Guardians of the Galaxy – Mission Breakout!”.

In Europa hebben we slechts 1 project waar hij aan meewerkte. Dit is het zwembad van “Villages Nature” net buiten de Disney parken in Parijs. In dit domein van de Center Parcs groep werkte hij samen met een team Imagineers aan de visie voor dit park.

 

Toekomst

Wat hij nu zal gaan doen is nog maar de vraag. Hij besefte maar al te goed dat dit het moment was om zijn pensioen aan te kondigen, nu dat de projecten van Imagineering op een laag pitje staan. Anders zat hij terug tot over z’n oren in het werk en zou het moeilijker zijn om de stap te zetten.

Eén ding is duidelijk. De manier waarop hij op pensioen gaat, is zeer vergelijkbaar met Tony Baxter. Deze andere legendarische Imagineer ging op pensioen in 2013, maar blijft nog steeds een consultant voor toekomstige Imagineering projecten. Verwacht wordt dat dit ook voor Joe Rohde het geval zal zijn en dat we nog lang niet het laatste van deze briljante man hebben gezien!

 

Foto: Wikimedia – Elonka