De geschiedenis van: Fårup Sommerland

Fårup Sommerland is een pretpark gelegen in Denemarken en behoort tot de grootste parken van het land. Het park werd opgericht door Anders Kragelund in 1975. Het was het eerste zogenaamde Sommerland (zomerpark), waar men voor 4 Deense Kronen toegang had tot alle activiteiten, die zich op dat ogenblik beperkten tot paardrijden, roeibootjes en trampolines. Fårup Sommerland is sindsdien uitgegroeid tot een modern pretpark met thrillrides, achtbanen en het grootste waterpark van Denemarken.

 

Doorheen de jaren kwamen er mechanische attracties naar het park, voornamelijk dan kindermolens. Na de komst van de kinderattracties opende het park in 1989 haar waterpark, dat door de jaren heen uitgroeide tot het grootste van het land. Vanaf de jaren 1990 begon het park pas echt volop te gaan voor nieuwe attracties en kwamen er achtbanen in het park.

 

1989: Waterpark

Het waterpark wordt opgericht. Het betreft een outdoor waterpark zonder binnengedeelte.

 

1991: Træstammerne

In 1991 opende het park haar eerste grote attractie met Træstammerne. Deze Log Flume kan je tot op heden nog in het park terugvinden. De boomstammetjes werden gebouwd door Big Country Motioneering Ltg.

 

1992: Mine Expressen

In 1992 opende het park haar eerste achtbaan. Voor de bouw hiervan werd beroep gedaan op het Nederlandse bedrijf Vekoma, die er een Junior Coaster bouwde die de naam Mine Expressen kreeg.

 

1993: Uitbreiding waterpark

In 1993 kreeg het waterpark een zwembad. Våg Pool werd een golfslagbad van 1200 m2.

 

1994: Air Trampolines

In 1994 kwamen de Airtrampolines naar het park. Dit zijn grote luchtkussens waar op gesprongen kan worden.

 

1996: Treasure Hunt

In 1996 opende het hindernissenparcours Treasure Hunt.

 

1997: Tønderne

De theekopjesmolen Tønderne werd geopend, deze werd gebouwd door Zierer.

 

1998: Farup Rafting

Met Farup Rafting kwam er in 1998 opnieuw een grote waterattractie bij in het park. Deze Rapid River werd gebouwd door Bear Rides.

 

1999: Humlebien

Dit jaar opende de kinderachtbaan Humlebien. Deze verliet het park in 2002. Verder werd in het waterpark de Wild River glijbaan geopend.

 

2001: Flagermusen

In 2001 opende het park een Spinning Wild Mouse van Reverchon, deze kreeg de naam Flagermusen.

 

2004: Houten achtbaan

In 2004 opende het park haar houten achtbaan Falken, welke gebouwd werd door S&S Sansei Technologies. Het is een van de weinige houten achtbanen die dit bedrijf bouwde.

 

Verder opende het park dit jaar Skovkarrusel, een klassieke draaimolen met twee verdiepingen.

 

2005: Egerntårnet

Zierer bouwde een van haar eerste exemplaren van de familievriendelijke vrijevaltorens Egerntårnet. Een type attractie dat nadien bijzonder populair werd.

 

2006: 4D-Cinema

In 2006 opende het park haar 4D-Cinema.

 

2007: Kindermolen

Fårup Racing Team opende, dit is een kinderattractie met autootjes. Verder opent in het waterpark de glijbaan Vandcyclonen.

 

2008: Spectaculairste achtbaan

In 2008 opende het park haar meest spectaculaire achtbaan met Lynet. Deze achtbaan wordt gelanceerd aan 80 km/u en gaat doorheen twee inversies. Voor de bouw werd beroep gedaan op Gerstlauer.

 

 

Ook de kleine achtbaan Mini Lynet opende. Deze kinderachtbaan werd gebouwd door CAM Baby Kart en verliet het park in 2008. Nadien reisde ze onder exploitant Hendriks over de Nederlandse kermis en stond in 2020 een tijdje in attractiepark De Waarbeek.

 

2009: Twee nieuwigheden

Skovsuset en Snurretræet openden in 2009. Beide attracties zijn gebouwd door Zierer. De eerste is van het type Koggemolen, de tweede van het type Kontiki.

 

 

2011: Vandslangen

Het waterpark wordt uitgebreid met de glijbaan Vandslangen waarin je plaatsneemt in rubberbootjes.

 

2012: Kinderachtbaan

In 2012 opent het park haar achtbaan Pidsvinet. Deze Gravity Coaster gebouwd door Zamperla en is er speciaal voor de jonge bezoekers.

 

2013: Orkanen

In 2013 opende men Orkanen, een Suspended Family Coaster, gebouwd door Vekoma. Deze achtbaan gaat tijdens de rit doorheen een tunnel onder een meer.

 

2015: Uitbreiding waterpark

Opnieuw werd het waterpark uitgebreid, ditmaal met de Freefall glijbanen Vandkanonen en Vandfaldet.

 

2016: Hotel

In dit jaar werd het Farup Sommerland Hotel geopend.

 

2017: Hvirvelvinden

Naast de achtbaan Lynet opende het park een stevige thrillride met Hvirvelvinden. Het gaat om een attractie van het type Discovery, gebouwd door Zamperla. Deze attractie werd tweedehands aangekocht van het Zweedse pretpark Liseberg, waar deze door het leven ging als SpinRock.

 

2019: Twee nieuwe attracties

In 2019 opende het park twee nieuwe attracties. De eerste werd Motorbøllen, een Apollo Sidecar attractie gebouwd door Technical Park. De tweede werd Nøddesvinget, een zweefmolen gebouwd door Zierer, die het oude exemplaar verving. Speciaal hieraan is dat deze ook achterwaarts draait.

 

 

2020: Nieuwe achtbaan

In 2020 opende het park haar achtbaan Saven. Deze Family Boomerang Coaster werd gebouwd door Vekoma.

 

2021:

Ook voor 2021 kunnen we rekenen op een nieuwigheid. Het gaat hierbij om een tractorritje.