Blijde geboorte van sterk bedreigde orang-oetan in Pairi Daiza

Pairi Daiza kan met gepaste trots de geboorte van een nieuwe Sumatraanse orang- oetan bekendmaken, een soort die in de natuur kritiek met uitsterven bedreigd is. De kleine orang-oetan is het tweede jong van ons koppeltje Ujian en Sari, en werd op natuurlijke wijze verwekt en geboren. Pairi Daiza telt nu zes van deze uiterst zeldzame mensapen.

 

 

In de ochtend van 28 november ontdekte het orang-oetanteam van Pairi Daiza bij het 17-jarige vrouwtje Sari een stevige baby, een mannetje van 1.5kg. Een erg gezond geboortegewicht voor een orang-oetan. Het kleintje kreeg de naam ‘Mathaï’ van zijn verzorgers. Tot nu toe drinkt de baby meer dan voldoende, opent hij regelmatig zijn ogen, en blijft hij veilig vastgehaakt aan de lange haren van z’n moeder. Zo zal zijn leven er ook de komende twee jaar uitzien.

De kleine Mathaï groeit op in een gezond, sociaal orang-oetangezin met mama Sari, papa Ujian en zijn grote broer Berani, die zelf ook nog maar vier jaar oud is. Het gezin leeft op harmonieuze wijze samen, broer Berani toont een gezonde interesse in het kleine nieuwkomertje.

Bovenop deze prachtige familie van vier is er ook het koppeltje Sinta en Gempa, dat ook een jong verwacht in 2021. Zo heeft Pairi Daiza zicht op binnenkort maar liefst zeven orang-oetans!

Een soort in groot gevaar

Al deze orang-oetangeboortes zijn uitstekend nieuws voor deze dieren, die als ‘kritiek met uitsterven bedreigd’ beoordeeld worden door de IUCN (International Union for Conservation of Nature). Orang-oetans zijn in Indonesië de eerste slachtoffers van stroperij en het vernietigen van hun habitat voor palmolie-plantages. Er zouden nog amper 14.000 van deze dieren in de natuur overblijven, een aantal dat snel achteruitgaat. Aan dit tempo zijn er binnenkort geen orang-oetans meer over. Het is vijf voor twaalf.

Pairi Daiza neemt haar taak als pionier inzake de redding van bedreigde diersoorten ter harte en draagt met deze orang-oetangeboortes bij aan de versterking van het genetisch kapitaal van deze dieren, wat de kans op uitsterven drastisch vermindert. Bovendien zet Pairi Daiza zich in voor het herstellen van hun vernietigde habitat in Indonesië. Maar liefst 11.000 bomen werden er reeds geplant met fondsen van de Pairi Daiza Foundation. Alle informatie over dit project vindt u hier: https://www.pairidaiza.eu/nl/de-habitat-van-de-orang-oetans-borneo-herstellen