Wat is er gaande bij achtbaan Shaman in Gardaland?

De laatste dagen duiken filmpjes en foto’s op van grote trackdelen die verwijderd worden van achtbaan Shaman in het Italiaanse pretpark Gardaland. We namen contact op met het park en zij vertelden dat er een normaal onderhoud wordt uitgevoerd, maar de foto’s spreken dit tegen, wat er dan precies wel gaande is blijft gissen.

 

Krijgt de achtbaan Shaman in Gardaland een “Python” behandeling? Dat is de vraag die vele Italiaanse pretparkfans zich momenteel stellen. Het recyclage en afbraakbedrijf Fercart Srl deelde namelijk foto’s en filmpjes op haar Instagrampagina waarop we zagen hoe grote trackdelen van de 35-jarige achtbaan verwijderd worden. Jammer genoeg verdwenen deze foto’s even snel weer van het account, wat betekend dat het park dit waarschijnlijk niet zo leuk vond.

De woordvoerster van het park, die antwoordde op onze vraag wat er gaande was bij de achtbaan vertelt over onderhoud dat uitgevoerd wordt, het blijft natuurlijk de vraag of dit persbureau de nodige informatie effectief al heeft of dat het park liever nog even geheim houd wat er exact zal gebeuren.

Een mogelijkheid is momenteel dat de trackdelen die verwijderd werden simpelweg later vervangen worden door nieuwe track. Dit zagen we al gebeuren bij Blackpool Pleasure Beach en hun Big One achtbaan of dat het verder gaat zoals we zagen in de Efteling bij Python, waarvan Shaman een kopie is. In het slechtste geval verdwijnt de achtbaan uit het park en zullen we dat pas later te weten komen, al lijkt die kans erg klein gezien de eerdere verklaringen van het park aan onze redactie. Ook fansite Gardalandtribe kreeg als antwoord dat het om een onderhoudsbeurt en dat de achtbaan zal blijven. Gelukkig hadden zij nog enkele foto’s ter beschikking.

Shaman

Shaman opende in 1985 als Magic Mountain. De achtbaan lijkt wel een kloon te zijn van Python in de Efteling, maar is net iets minder lang. De naam Shaman kreeg de achtbaan in 2017, toen werd het thema van de achtbaan gewijzigd en kwamen er VR brillen op. Deze werden een jaar laat echter weer verwijderd, maar de naam bleef.

Shaman heeft een hoogte van 30 meter en een lengte van 700 meter, 50 meter korter maar wel een meter hoger dan Python dus. De topsnelheid die bereikt wordt is 70 km/u, 5 km/u trager dan Python. Tijdens de rit gaat men doorheen vier inversies, een dubbele looping en een dubbele kurkentrekker.

 

Bron: Gardaland, RCDB, Fercart Srl

Foto’s: Gardalandtribe