Top 10 grootste achtbaanlanden ter wereld

Ben jij ook een achtbaan fan? Ben je vaak terug te vinden in een pretpark omdat je zoveel van achtbanen houdt? Reis je graag? Dan is dit de perfecte top 10 voor jou! We zochten uit welke landen in de wereld de meeste achtbanen hebben en brachten ze samen in deze top 10.

 

In deze top 10 worden enkel achtbanen geteld die in een pretpark staan en nog in werking zijn. Ook discutabele categorieën zoals Alpine Coasters en Butterfly-attracties worden niet meegeteld in het totaal.

 

#10: Saoedi-Arabië (96)

We starten de top 10 met een land dat denk ik niemand in deze top 10 verwacht had. Saoedi-Arabië heeft momenteel 96 achtbanen die in werking zijn in al haar pretparken. Er zijn geen achtbanen in opbouw en er is 1 achtbaan langdurig buiten werking. Er zijn 2 Alpine Coasters, goed voor een totaal van 98 telbare actieve credits op coaster-count. Opmerkelijk is dat er in Saoedi-Arabië geen enkel pretpark bestaat met meer dan 2 achtbanen.

 

#9: India (103)

India heeft momenteel 103 achtbanen die in werking zijn in al haar pretparken. Er zijn geen achtbanen in opbouw en er zijn 3 achtbanen langdurig buiten werking. Er zijn geen Alpine Coasters en geen Butterfly-attracties, waardoor er een totaal van 103 telbare actieve credits op coaster-count is. De pretparken met de meeste actieve achtbanen in India zijn Wonderland Amusement Park Kochi en EsselWorld die elks 5 achtbanen tellen.

 

#8: Italië (104)

Italië heeft momenteel 104 achtbanen die in werking zijn in al haar pretparken. Er zijn geen achtbanen in opbouw, maar er zijn 7 achtbanen langdurig buiten werking. Er zijn 19 Alpine Coasters, goed voor een totaal van 123 telbare actieve credits op coaster-count. De pretparken met de meeste actieve achtbanen in Italië zijn Mirabilandia (9), Gardaland (8) en Cavallino Matto (6).

 

#7: Duitsland (150)

Duitsland heeft momenteel 150 achtbanen die in werking zijn in al haar pretparken. Er zijn 6 achtbanen in opbouw en er zijn 2 achtbaan langdurig buiten werking. Er zijn 47 Alpine Coasters en 43 Butterfly-attracties, goed voor een totaal van maar liefst 240 telbare actieve credits op coaster-count, het meeste van Europa! De pretparken met de meeste actieve achtbanen in Duitsland zijn Europa Park (13), Heide Park Resort (9) en Phantasialand (8).

 

#6: Frankrijk (153)

Frankrijk heeft momenteel 153 achtbanen die in werking zijn in al haar pretparken. Er zijn 7 achtbanen in opbouw en er zijn 3 achtbanen langdurig buiten werking. Er zijn 34 Alpine Coasters en 3 Butterfly-attracties, goed voor een totaal van 190 telbare actieve credits op coaster-count. De pretparken met de meeste actieve achtbanen in Frankrijk zijn Parc Astérix (7), Nigloland (5), Parc Saint Paul (5), Walibi Rhône-Alpes (5) en Bagatelle (5).

 

#5: Rusland (188)

Rusland heeft momenteel 188 achtbanen die in werking zijn in al haar pretparken. Er zijn 4 achtbanen in opbouw en er is 1 achtbaan langdurig buiten werking. Er zijn 3 Alpine Coasters, goed voor een totaal van 191 telbare actieve credits op coaster-count. De pretparken met de meeste actieve achtbanen in Rusland zijn Wonder Island en Sochi Park die beide 4 achtbanen hebben.

 

#4: Verenigd Koninkrijk (193)

Het Verenigd Koninkrijk heeft momenteel 193 achtbanen die in werking zijn in al haar pretparken. Er zijn 6 achtbanen in opbouw en er is 1 achtbaan in opslag. Er is 1 Alpine Coaster, goed voor een totaal van 194 telbare actieve credits op coaster-count. De pretparken met de meeste actieve achtbanen in het Verenigd Koninkrijk zijn Blackpool Pleasure Beach (12), Alton Towers (10) en Flamingo Land (9).

 

#3: Japan (198)

Japan heeft momenteel 198 achtbanen die in werking zijn in al haar pretparken. Er zijn 2 achtbanen in opbouw en er zijn 10 achtbanen langdurig buiten werking. Er zijn geen Alpine Coasters of Butterfly-attracties waardoor er een totaal van 198 telbare actieve credits op coaster-count staan. De pretparken met de meeste actieve achtbanen in Japan zijn Nagashima Spa Land (13), Greenland (9), Nasu Highland Park (9) en Rusutsu Resort (8).

 

#2: Verenigde Staten Van Amerika (729)

Jullie hadden het misschien allemaal verwacht, maar de Verenigde Staten Van Amerika staan niet op de eerste plaats. Amerika heeft momenteel 729 achtbanen die in werking zijn in al haar pretparken, daarnaast zijn er nog eens 35 achtbanen in opbouw. Er zijn 21 achtbanen langdurig buiten werking en 5 achtbanen in opslag. Daarnaast zijn er 38 Alpine Coasters, goed voor een totaal van maar liefst 767 telbare actieve credits op coaster-count. De pretparken met de meeste actieve achtbanen in Verenigde Staten Van Amerika zijn Six Flags Magic Mountain (20), Cedar Point (18) en Six Flags Great America (16).

 

#1: China (1398)

China is het snelst groeiende achtbaanland ter wereld en heeft nu al met 1398 achtbanen de meeste achtbanen in werking in al haar parken. Daarnaast zijn er nog eens 97 achtbanen in opbouw, maar zijn er ook 56 buiten werking en 2 in opslag. Verder zijn er 33 Alpine Coasters, goed voor een totaal van maar liefst 1429 telbare actieve credits op coaster-count, dit is bijna dubbel zoveel als de Verenigde Staten Van Amerika. De pretparken met de meeste actieve achtbanen in China zijn Sun Park Chaoyang (11), Quancheng Euro Park (9), Chuanlord Holiday Manor (9) en Floraland Continent Park (9).

 

 

Nawoord:

Het achtbanenland bij uitstek is China. Dit land heeft meer achtbanen dan de rest van de top 5 tezamen en dubbel zoveel achtbanen als de nummer twee. Daarnaast komen er ieder jaar gigantisch veel achtbanen bij. Europa en Azië hebben elks 4 landen vertegenwoordigd, Noord-Amerika en het Midden-Oosten hebben elks 1 land vertegenwoordigd.

 

Deze lijst is opgesteld in 2020 aan de hand van de rollercoaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 5000 pretparken en meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.