Top 10 grootste achtbaanbouwers van het moment

Als pretpark- en achtbaanfanaat heb je zeker en vast al verschillende spannende (en minder spannende) achtbanen bereden. Sommige banen vind je fantastisch en andere allicht iets minder fantastisch, maar wie bouwt nu precies al deze achtbanen? Welke achtbaanbouwer is de marktleider en heeft al de meeste achtbanen verkocht? Wij zochten het voor je uit en maakten een lijstje van de tien achtbaanbouwers die je momenteel het meest terugvindt in de pretparken.

 

#10: Hebei Zhongye Metallurgical Equipment Manufacturing (87 achtbanen)

Hebei Zhongye Metallurgical Equipment Manufacturing is een Chinese achtbaanbouwer gelegen in de provincie Hebei. Het bedrijf bouwde 109 achtbanen waarvan er momenteel nog 87 van in werking zijn. Hiervan staan er 80 in China en 7 in andere Aziatische landen.

Het bedrijf is voornamelijk bekend om de bouw van hun looping coasters. De varianten met 2, 3 en 4 inversies doen het zeer goed op de markt. Omdat alle achtbanen van deze constructeur gebouwd zijn in Azië is het bedrijf bij ons niet erg bekend. De achtbaantrack die de bouwer gebruikt lijkt erg veel op die van de Nederlandse fabrikant Vekoma.

 

#9: Gerstlauer Amusement Rides (99 achtbanen)

Gerstlauer Amusement Rides is een Duitse achtbaanbouwer gevestigd in de deelstaat Beieren. Het bedrijf bouwde tot nu toe 99 rollercoasters waarvan en deze zijn allemaal nog in werking. Gerstlauer is vooral bekend om hun Euro-Fighters (zoals Falcon in Duinrell), Infinity Coasters (Fury in Bobbejaanland), Bobsled Coasters (Tiki Waka in Walibi Belgium) en Spinning Coasters (Vicky The Ride in Plopsa Coo).

De grootste en bekendste achtbaan die het bedrijf bouwde is ongetwijfeld de record brekende achtbaan The Smiler in het Engelse pretpark Alton Towers. De achtbaan gaat maar liefst 14 keer overkop en verpulverde zo bij opening het 11 jaar oude wereldrecord ‘meeste inversies op een achtbaan’.

Een ander record brekende achtbaan die op naam van het bedrijf staat is TMNT Shellraiser in Nickelodeon Universe Theme Park. Deze achtbaan heeft namelijk een first drop van 121,5° en heeft daarmee de steilste achtbaandrop van alle rollercoasters in de wereld. Daarnaast heeft de achtbaan ook nog een lancering tot 100 km/u en gaat TMNT Shellraiser nog eens 7 keer overkop. De volledige rollercoaster is indoor gelegen.

Een aantal bekende achtbanen van deze bouwer die wat meer bij ons in de buurt staan zijn: Anubis: The Ride (Plopsaland De Panne), Gold Rush (Attractiepark Slagharen), Typhoon (Bobbejaanland), Dragon Fly (Duinrell), Schwur des Kärnan (Hansa Park), Karacho (Erlebnispark Tripsdrill), Fluch von Novgorod (Hansa Park) en Wakala (Bellewaerde).

Op twee jaar tijd bouwde Gerstlauer 14 achtbanen bij, waardoor het bedrijf een plaatsje wint in deze top 10. Wil je alles te weten komen over Gerstlauer Amusement Rides, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

#8: Bolliger & Mabillard (119 achtbanen)

Bolliger & Mabillard is een Zwitserse achtbaanbouwer gevestigd in het kanton Valais, maar het fabriek is gevestigd in de Amerikaanse staat Ohio. Het bedrijf bouwde 120 achtbanen, allemaal uit staal. Er zijn momenteel nog 119 achtbanen in werking en 7 rollercoasters werden in de loop der jaren verplaatst. B&M staat vooral bekend om hun Hyper Coasters, Stand-Up Coasters, Flying Coasters, Wing Coasters, Dive Coasters, Inverted Coasters en Floorless Coasters.

De grootste achtbaan die het bedrijf bouwde is Fury 325 in Carowinds. Deze achtbaan is maar liefst 99,1 meter hoog en behaalt een snelheid van 152,9 km/u. Daarnaast is de track meer dan 2 kilometer lang. De grootste achtbaan die B&M in Europa bouwde is Shambhala in PortAventura Park. Deze achtbaan heeft een hoogte van 76 meter en behaalt een snelheid van 135 km/u.

Een aantal bekende achtbanen van de bouwer bij ons in de buurt zijn: Baron 1898 (Efteling), Fēnix (Toverland), Black Mamba (Phantasialand), Silver Star (Europa-Park), OzIris (Parc Astérix), Flug der Dämonen (Heide Park Resort) en Krake (Heide Park Resort).

Op twee jaar tijd bouwde het bedrijf 5 achtbanen bij. Wil je alles te weten komen over Bolliger & Mabillard, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

#7: Mack Rides (135 achtbanen)

Mack Rides is een Duitse achtbaanbouwer gevestigd in deelstaat Baden-Württemberg. Het bedrijf bouwde tot nu toe 151 achtbanen in pretparken, bijna allemaal uit staal en slechts 1 in hout. Van de 151 achtbanen werden er 23 verplaatst en zijn er nog 135 in werking. Het bedrijf werd vooral bekend om hun Wild Mouse achtbanen (zoals Speedy Bob in Bobbejaanland) en de aangedreven achtbanen (zoals Bob Express eveneens in Bobbejaanland).

De grootste achtbaan die Mack Rides tot nu toe bouwde is Flash in Lewa Adventure (China). Een aantal bekende achtbanen van de bouwer bij ons in de buurt zijn: Pulsar (Walibi Belgium), Draak (Plopsaland De Panne), Lost Gravity (Walibi Holland), Dwervelwind (Toverland), Max + Moritz (Efteling), Dynamite Express (Drievliet Family Park), Blue Fire Megacoaster (Europa-park) en Star Trek: Operation Enterprise (Movie Park Germany).

De laatste twee jaar bouwde het bedrijf 29 achtbanen bij. Wil je alles te weten komen over Mack Rides, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

#6: Intamin Amusement Rides (142 achtbanen)

Intamin Amusement Rides is een Zwitserse achtbaanbouwer met de hoofdzetel in Liechtenstein. Het bedrijf bouwde tot nu toe 166 achtbanen waarvan er 22 verplaatst werden in de loop der jaren. Intamin Amusement Rides bouwt vooral stalen achtbanen, maar heeft ook verschillende grote houten achtbanen gebouwd. Momenteel zijn er nog 142 achtbanen in werking van deze fabrikant.

Intamin Amusement Rides bouwt voornamelijk zeer grote en spannende achtbanen en staat er om bekend om het ene wereld record na het andere te verbreken. Een aantal huidige wereldrecord houdende achtbanen zijn: Formula Rossa in Ferrari World Abu Dhabi (snelste achtbaan ter wereld), Kingda Ka in Six Flags Great Adventure (hoogste achtbaan ter wereld en voormalig snelste) en T Express in Everland (hoogste houten achtbaan ter wereld). Maar ook in Europa staan er een aantal records op de naam van Intamin met Hyperion in Energylandia (snelste en hoogste Mega Coaster van Europa) en Red Force in Ferrari Land (hoogste en snelste achtbaan van Europa).

Voormalige wereldrecordhouders zijn onder andere: Top Thrill Dragster in Cedar Point (snelste & hoogste), Superman: Escape from Krypton in Six Flags Magic Mountain (snelste & hoogste), Tower of Terror II in Dreamworld (snelste & hoogste), Colossus in Thorpe Park (meeste inversies), El Toro in Six Flags Great Adventure (snelste houten) en American Eagle in Six Flags Great America (snelste houten).

Ook bouwde het bedrijf verschillende andere wereldtoppers zoals: Millennium Force (Cedar Point), Intimidator 305 (Kings Dominion) en Thunder Dolphin (Tokyo Dome City). Dicht bij ons bouwde Intamin Amusement Rides onder andere: Goliath (Walibi Holland), Bob (Efteling), Indiana Jones (Disneyland Paris), Taron (Phantasialand), Colossos (Heide Park Resort), Expedition GeForce (Holiday Park) en de nieuwe Mega Coaster van Walibi Belgium.

De afgelopen 2 jaar bouwde het bedrijf 18 achtbanen bij. Wil je alles te weten komen over Intamin Amusement Rides, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

#5: Zierer (156 achtbanen)

Zierer is een Duitse achtbaanbouwer die gevestigd is in de deelstaat Beieren. Het bedrijf bouwde 186 achtbanen in pretparken, waarvan 40 verplaatst werden naar andere pretparken. Het bedrijf bouwt uitsluitend stalen achtbanen en daarvan zijn er nu nog 156 in werking.

Zierer werd bekend voor hun familie- en kinderachtbanen zoals de Tivoli reeks (Large, Medium, Small,…) en later ook de Force reeks (One, Two,…). Maar het bedrijf bouwde niet alleen kinderachtbanen, Jetline in Gröna Lund (Zweden) en Lisebergbanan in Liseberg (Zweden) zijn twee grote achtbanen die ze samen bouwde met Schwarzkopf. Ook Wicked in Lagoon (Amerika) en Impulse in Knoebels (Amerika) zijn twee grote achtbanen met inversies en een first drop van 90° volledig van eigen makelij. Twee andere speciale banen die ze bouwde zijn Verbolten in Busch Gardens Williamsburg (Amerika) en Polar X-plorer in Legoland Billund (Denemarken), beide achtbanen hebben een uiterst zeldzame Vertical Drop Track element, wat wilt zeggen dat de achtbaan met trein en inclusief track, een verticale val naar beneden maakt.

Bij ons in de buurt bouwde Zierer onder andere: Huracan (Bellewaerde), Tyfoon (DippieDoe Familiepark), Orca Ride (Boudewijn Seapark), Wickiebaan (Plopsa Indoor Coevorden), Viktor’s Race (Plopsaland De Panne), Keverbaan (Bellewaerde) en Fun Pilot (Walibi Belgium).

Sinds 2018 bouwde het bedrijf 6 achtbanen bij. Wil je alles te weten komen over Zierer, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

#4: Zamperla (248 achtbanen)

Zamperla is een Italiaanse achtbaanbouwer gevestigd in Veneto. Het bedrijf bouwde 349 achtbanen in pretparken waarvan er 47 verplaatst werden naar andere parken. Zamperla bouwt uitsluitend stalen achtbanen, hiervan zijn er momenteel nog 248 in werking.

Zamperla bouwt voornamelijk Spinning Wild Mouse achtbanen, Powered Coasters, Junior Coasters, Single Helix Coasters en andere kleine achtbanen. Het heeft ook een aantal andere soorten achtbanen gebouwd zoals de Air Force, MotoCoaster en Volare.

De dichtstbijzijnde Zamperla achtbanen zijn de Familie Achtbaan (Familiepretpark Mini Mundi) en Achterbahn (Wunderland Kalkar). De grootste achtbanen die Zamperla maakte zijn Thunderbolt in Luna Park (Amerika), Rollin’ Thunder in Park at OWA (Amerika), Thunderchariot in Discoveryland (China), Thunderbolt in Gyeongnam Mason Robotland (Zuid-Korea) en Relámpago inMundo Petapa (Guatemala).

De afgelopen twee jaar bouwde het bedrijf 30 achtbanen bij in pretparken. Ondanks het force aantal zakt de fabrikant wel 2 plaatsen in de ranking. Wil je alles te weten komen over Zamperla, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

#3: Golden Horse (261 achtbanen)

Golden Horse is een Chinese achtbaanbouwer gevestigd in de provincie Guangdong. Het bedrijf bouwde tot nog toe 330 achtbanen in slechts 20 jaar tijd, allemaal gemaakt uit staal. Van deze 330 achtbanen zijn er 3 verplaats en zijn er nog 261 in werking.

Golden Horse staat bij ons bekend om hun massale ‘copycat’ achtbanen afgekeken van andere Internationale bouwers. Een aantal veel gebouwde achtbanen zijn de Crazy Mouse, Fruit Worm Coaster, Mine Coaster, Moto Coaster, Spinning Coaster en Suspended Coaster.

De enige achtbaan die Golden Horse bouwde op Europese bodem is de Space Roller Coaster in Merlin’s Kinderwelt (Tsjechië). In onderstaande video kan u een dueling Tilt Coaster zien, een van de meest originele projecten dat het bedrijf heeft lopen.

In de afgelopen 2 jaar bouwde het bedrijf 69 achtbanen bij. Wil je alles te weten komen over Golden Horse, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

#2: SBF Visa Group (276 achtbanen)

SBF Visa Group is een Italiaanse achtbaanbouwer gevestigd in de provincie Veneto. Het bedrijf bouwde tot nu toe 308 achtbanen in pretparken waarvan er 12 verplaatst werden naar een ander pretpark. De SBF Visa Group heeft alleen nog maar stalen achtbanen gebouwd, hiervan zijn er nog 276 van in werking.

SBF Visa Group bouwt vooral Big Apple achtbanen, 8-loopjes met en zonder draaiende karretjes, Mini mijntrein achtbanen en andere kleine achtbanen voor de kinderen. Naast al deze kleine achtbanen bouwde het bedrijf ook een aantal familie achtbanen. De meeste familie achtbanen van de SBF Visa Group zijn Spinning Mouse achtbanen.

Achtbanen die je misschien zou kunnen kennen van deze bouwer zijn Bisværmen (Tivoli Friheden), Raupe (Freizeitpark Plohn), Mars (Energylandia) en Whirlwind (Great Yarmouth Pleasure Beach). Bij ons in de buurt bouwde het bedrijf Panky’s Adventure (Speelparadijs Pannenkoekenhuis Voorst), Dolle Pier (DippieDoe Attractiepark) en Spinning Coaster (Kinderstad Heerlen).

In de afgelopen twee jaar werden er 135 extra achtbanen geregistreerd van de fabrikant in pretparken, hiermee stijgt het 2 plaatsen op de ranglijst. Wil je alles te weten komen over SBF Visa Group, dan moet je zeker dit artikel lezen.

Een van de veel verkochte modellen is hun Spinning Coaster die je in onderstaande video kan bekijken:

 

#1: Vekoma (361 achtbanen)

Vekoma is een Nederlandse achtbaanbouwer met de hoofdzetel in de provincie Limburg. Het bedrijf bouwde tot nog toe 378 achtbanen waarvan er 92 verplaatst werden naar andere parken. Van de 378 achtbanen zijn er 375 uit staal gemaakt en 3 uit hout. Momenteel zijn er nog 361 achtbanen in werking.

Vekoma bouwde met Tornado in Walibi Belgium niet alleen hun allereerste achtbaan, maar het was eveneens de eerste achtbaan met 2 inversies in Europa. Vekoma werd zo al snel bekend om hun Looping Coasters. Naast de Looping Coasters is Vekoma het meest bekend van hun Junior Coasters (112 keer verkocht), MK-1200 (30 keer verkocht) mijn trein achtbanen, Suspended Looping Coasters (42 keer verkocht) en Boomerang Coasters (54 keer verkocht). Vekoma bouwt ook Flying Coasters, Motorbike Coasters, Suspended Family Coasters en gelanceerde achtbanen. Vekoma kreeg ook wereldwijde belangstelling met de allereerste Tilt Coaster ter wereld.

Vekoma heeft heel veel achtbanen gebouwd bij ons in de buurt, maar voornamelijk in hun begin jaren. Een aantal bekende achtbanen die ze bij ons gebouwd hebben zijn onder andere: F.L.Y. (Phantasialand), Rock ‘n’ Roller Coaster (Disneyland Paris), Python (Efteling), Booster Bike (Toverland), Space Mountain (Disneyland Paris), Vogel Rok (Efteling), Big Thunder Mountain (Disneyland Paris), Colorado Adventure (Phantasialand), Calamity Mine (Walibi Belgium), Goudurix (Parc Astérix), Xpress: Platform 13 (Walibi Holland), Condor (Walibi Holland), Vampire (Walibi Belgium), Weerwolf (Walibi Belgium), Speed of Sound (Walibi Holland), Boomerang (Bellewaerde), Cobra (Walibi Belgium), Tornado (Avonturenpark Hellendoorn), Mount Mara (Bobbejaanland), Dream Catcher (Bobbejaanland) en Halvar (Plopsa Coo).

Het bedrijf bouwde in de afgelopen 2 jaar maar liefst 48 rollercoasters bij, hiermee verstevigd het enorm haar leiderspositie. Wil je alles te weten komen over Vekoma, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

 

Veranderingen:

Vekoma staat al erg lang bovenaan deze lijst. Begin dit decennium werd het kortstondig voorbijgestoken door Zamperla, maar niet veel later ging Vekoma opnieuw voor bij Zamperla. Ondertussen staat Vekoma al meer dan 100 operationele achtbanen voor, dit vooral te danken aan een erg groot succes in Azië. Sinds 2018 is Zamperla terug gevallen van een tweede naar een vierde plaats en is SBF Visa Group over Golden Horse naar de tweede plek gesprongen. Ook Gerstlauer Amusement Rides wist een plaatsje te winnen ten kosten van Hebei Zhongye Metallurgical Equipment Manufacturing.

 

Conclusie:

Opvallend is dat er 8 Europese achtbaanbouwers in deze lijst staan en 2 uit China. Geen enkele Amerikaanse constructeur slaagt er dus in om de lijst binnen te dringen. Er zijn nochtans veel verschillende achtbanen en achtbaanbouwers terug te vinden op Amerikaans grondgebied en daarnaast zijn er ook erg veel Amerikaanse fabrikanten, maar dat blijkt dus niet te baten.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2020 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van 10.000 achtbanen verspreid over meer dan 5.000 pretparken wereldwijd en gebouwd door meer dan 200 verschillende achtbaanbouwers.