Sfeerverslag: Cavallino Matto – 15 september 2020

Tijdens een zonovergoten trip doorheen Noord-Italië hielden Themeparkfreaks Nathan, Jasper, Lennert en Benjamin halt bij het bijzondere parkje Cavallino Matto. Dit pretpark is het grootste pretpark van Toscane en het herbergt niet minder dan zes achtbanen, hoewel één van die achtbanen misschien meer op een log flume dan op een achtbaan lijkt. Cavallino Matto is misschien zelfs vooral bekend om haar beruchte stand-up coaster Freestyle. In ieder geval is het een uniek parkje dat heel wat te bieden heeft. Hoe we deze dag beleefden lees je in dit sfeerverslag!

 

Na aankomst in het park konden we al snel vaststellen dat het een zeer rustige dag ging worden. Samen met een handvol andere bezoekers gingen we stipt op het openingsuur naar binnen en we baanden ons al snel een weg richting de dichtstbijzijnde achtbaan, Topo Zorro. Deze achtbaan is van het merk S.D.C., maar kent de typische lay-out van een Big Apple. De rit op zich is dus niks bijzonders, maar het park heeft ook hier haar best gedaan om deze attractie van enige theming te voorzien.

We moeten toegeven dat ons gezelschap voornamelijk bestond uit credithunters, waardoor we na ons ritje op Topo Zorro al snel aankwamen bij de tweede achtbaan die op onze weg lag. Project 1 is een Compact Coaster uit de stallen van L&T Systems. Project 1 staat al sinds 2006 – 2007 in Cavallino Matto. Er wordt aangenomen dat het dezelfde achtbaan is die samen met de exploitant Manfredini in het kermiscircuit rondreisde.

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat we na ons ritje Project 1 niet meteen op weg waren naar de volgende achtbanen van het park. De volgende twee die we tegenkwamen heten Wild Mine en Speedy Gonzales. De Wild Mine is een typische Wilde Muis met scherpe bochten en Speedy Gonzales is dan weer een typische familiale achtbaan met enkele helices. Deze beide achtbanen werden, net zoals Project 1, gebouwd door L1T Systems.

De meest interessante attracties van Cavallino Matto liggen eigenlijk helemaal achteraan in het park (het park kent namelijk niet de typische vorm van een lus). Eindelijk waren we aangekomen bij Jurassic River en Freestyle. De attractie Jurassic River lieten we nog even links liggen en we gingen meteen voor ‘the real deal’. Freestyle stond duidelijk op ons te wachten.

Bij deze attractie kunnen we het niet hebben over ‘inzittenden’. Passagiers van deze attractie staan helemaal recht terwijl de trein het parcours aflegt. Dankzij een speciaal beugelsysteem dat bestaat uit een harnas en een verplaatsbaar zadeltje is het onmogelijk om te ontsnappen uit deze trein. De lay-out van de achtbaan is helemaal niet zo bijzonder (in het kort: first drop, looping, helix en enkele bunny hops). Alles draait hier tenslotte om de (rechtstaande) beleving.

Terwijl Jasper en Lennert helemaal vooraan gingen staan in de trein, verkozen Nathan en ik om helemaal achteraan te gaan staan. We kregen hier enkele flinke dreunen tijdens de rit (vooral in die helix), maar dat neemt niet weg dat het een echte topbelevenis was! Deze achtbaan doet wat ze moet doen! Freestyle is intens, leuk en uniek.

Bij één ritje bleef het uiteraard niet. Er volgden al snel enkele andere ritjes. Tijdens de tweede ronde wisselden we van posities. Nathan en ik gingen vooraan staan, terwijl Lennert en Jasper helemaal achterin gingen staan. Vooraan is deze achtbaan zelfs nog beter! Daar verloopt de rit zelfs soepeler en passagiers kennen er ‘betere’ airtime.

De operators van dit apparaat hadden al snel door dat we grote fans waren. Ze namen foto’s van ons en ze gaven ons zelfs spontaan meer uitleg over een gimmick op de tweede trein die op stal staat. Het park heeft namelijk aanpassingen aangebracht op de ‘front row’ van de groene trein. Eén van de twee staanplaatsen werd vervangen door een zitplaats. De bezoekers zijn echter niet zo dol op deze aanpassing. De rit zou hierdoor zelfs nog ruwer zijn.

Nadat we onze dosis Freestyle hebben gehad lonkte er nog één ‘achtbaan’. Jurassic River is een Water Coaster die gebouwd werd door Technical Park, maar zoals eerder vermeld heeft deze attractie eerder iets weg van een log flume. Los van deze kwestie blijft Jurassic River één van de grootste redenen om een bezoekje te maken aan Cavallino Matto! Volgens mij gaat het hier al snel over één van de beste ‘dinosaurusattracties’ van Europa. Tijdens de eerste helft van de rit vaar je rustig doorheen een gebied met herbivoren, maar na de eerste drop kom je terecht in een zone waar carnivoren de orde verstoren.

Eindelijk viel de ‘creditstress’ van onze schouders en we besloten om de andere attracties van het park eens uit te proberen. Zo maakten we een ritje op de kinderattractie Canoe’s Fables (deze attractie is dan weer zeker wel een log flume) en de interactieve Safari Adventure Game.

Wegens het warme klimaat zijn Italiaanse pretparken meestal uitgerust met kletsnatte waterattracties. Ook in Cavallino Matto werd er geen uitzondering gemaakt. Reeds tijdens een hilarisch ritje op de bumper boats van Corsaro Splash werden we helemaal doorweekt, dus een ritje op de nabijgelegen splash battle Baia dei Bucanieri kon dan ook plots geen kwaad meer. Jammer genoeg waren er geen andere ‘tegenstrijders’ in deze splash battle aanwezig. Zoiets zorgt natuurlijk voor extra vertier op zo’n attractie, maar daarvoor was het helaas wat te kalm in het park.

Zo kwamen we weer helemaal vooraan in het park terecht. In de buurt van Topo Zorro vinden we ook nog enkele noemenswaardige thrill rides terug. Zo is er Rock’n Roll (een Polyp met uitbundige rockmuziek), Shocking Tower (een Freefall Tower) en Yukatan (een Frisbee). Vanuit deze laatste twee attracties kan je zelfs een mooi uitzicht krijgen over het grote dennenbos waarin het park zich bevindt. Het is prachtig om alle boomtoppen te zien, terwijl een attractie als Freestyle er dan uittorent. Dit dennenbos is zelfs een extra troef van het park, want zo kunnen de bezoekers quasi overal schaduw vinden en dus schuilen voor de soms verschroeiende Italiaanse zon.

Tijdens deze zeer rustige dag in Cavallino Matto waren we na enkele uurtjes al rond. Toch lieten we onze kans voor re-rides niet liggen. Ook tijdens de lunchpauze wist het park ons te verrassen met extra entertainment. Zo kwam er plots een man in legeruitrusting voorbij, terwijl hij bovenop een T-Rex zat. Hij merkte overigens al snel mijn T-shirt van Jurassic Park op. Kortom, als je fan bent van pretparken, achtbanen of dinosaurussen, dan is Cavallino Matto een echte aanrader!