Pairi Daiza verwacht derde olifantengeboorte in twee jaar

De grootste olifantenkudde van Europa wordt nog groter. Voor de derde keer in twee jaar verwacht Pairi Daiza een geboorte bij de Aziatische olifanten. De 9-jarige koe Soraya zal, als alles goed verloopt, rond het jaareinde voor de eerste keer moeder worden. Goed nieuws voor de Aziatische olifant, een bedreigde diersoort.

 

Soraya is negen jaar oud en maakt in Pairi Daiza deel uit van een hechte familiegroep met haar moeder Khaing Hnin Hnin , tevens de matriarch van de kudde. Vader van het toekomstige kalfje is onze kweekstier Po Chin (19 jaar). Hij verwekte in Pairi Daiza eerder al de kalfjes Ta Wan, Malee en Luna, en kan dus voor de vierde keer vader worden.

Voor Pairi Daiza wordt het hopelijk al de vijfde succesvolle olifantengeboorte, na die van vrouwtjes Malee en Luna in februari en juni 2019, mannetje Ta Wan in september 2017 en vrouwtje Nang Faa in mei 2015. Omdat Soraya voor de allereerste keer moeder wordt, zijn de kansen op complicaties hoger dan bij een ervaren olifantenmoeder, een regel die zowel geldt voor olifanten in dierentuinen als in de natuur. Net daarom blijven onze dierenartsen, verzorgers en experts extra waakzaam gedurende de volledige zwangerschap, en ook deze laatste maanden. Zij volgen de situatie van Soraya – die tot dusver een perfecte zwangerschap doormaakt – op de voet.

Meer dan 7 hectare van Pairi Daiza (een savanne, een reservaat, een conservatorium en een tempel) wordt aan de Aziatische olifanten gewijd. Onze groep zou met de toekomstige geboorte uitgebreid worden tot 23 leden, waarvan 21 van de Aziatische ondersoort en 2 van de Afrikaanse. Pairi Daiza huisvest al sinds geruime tijd de grootste olifantenkudde van Europa.

De IUCN Redlist stelt dat de populatie Aziatische olifanten in het wild met minstens 50% is verminderd in de laatste drie generaties. Problematisch dus. De laatste ramingen gaan ervan uit dat er nog maar 40.000 tot 50.000 in het wild te vinden zijn. De hoofdredenen van de uitroeiing van de Aziatische olifanten zijn dan ook stroperij en het verdwijnen van hun natuurlijk habitat. Pairi Daiza en haar olifantenfamilie doen actief mee aan het Europees kweekprogramma (EEP) onder coordinatie van de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria). Daarnaast wordt ook door de Pairi Daiza Foundation hard gewerkt aan het ontwikkelen van een vaccin tegen olifantenherpes, doodsoorzaak nummer één bij jonge olifanten in dierentuinen én in de natuur.

In overleg met het EEP en EAZA hoopt Pairi Daiza op een dag haar droom te kunnen waarmaken die er in bestaat om Aziatische olifanten vanuit gevangenschap te herintroduceren in hun natuurlijke leefomgeving: de wouden van Zuid-Oost Azië.