Op stap in Zuid-Frankrijk deel 9: Europark, Cap d’Agde & Marseillan-Plage

Niemand had het op voorhand kunnen voorspellen, maar toen het coronavirus COVID-19 toesloeg in heel de wereld, had dit erg grote gevolgen voor alles en iedereen. Natuurlijk werd ook de pretparkwereld en haar fans hard getroffen. Zo zagen Themeparkfreaks Jos, Lennert en Jonathan hun reis naar Amerika in het water vallen en als alternatief trokken ze gedurende 12 dagen er op uit in het zuiden van Frankrijk.

 

Daar bezochten ze een aantal pretparken, kermissen en een heleboel typische Zuid-Franse lunaparken. Dit zijn kruisingen tussen pretparken en kermissen die enkel in de zomermaanden geopend zijn. Vaak staan er enkele grote vaste attracties die worden aangevuld met een heleboel tijdelijke attracties die in de lente en herfst over de Franse kermissen reizen.

Heel de Franse zuidkust is gevuld met deze lunaparken en kermissen, maar ook aan de westkust zijn er enkele te vinden. Deze zijn er in alle maten en vormen. Van hele kleintjes die zich voornamelijk richten op kinderen tot erg grote die de ene spectaculaire attractie na de andere aanbieden.

Voor u er zelf op uittrekt, willen we jullie waarschuwen dat ze enkel geopend zijn in de avond, meestal tussen 8 uur ‘s avonds en 1 á 2 uur ’s nachts. Achteraf bleek het allemaal erg logisch te zijn, want overdag ligt iedereen aan het strand omdat het gewoon veel te warm is om actief bezig te zijn. In de avond koelt het af naar heerlijk T-shirt weer, ideaal om te ontspannen in de lunaparken!

 

Dat vandaag een zware dag ging worden vertelde ik al. We hadden deze avond al drie locaties met kermissen en pretparken achter de rug, ondertussen had de klok net middernacht geslagen en er stonden nog drie lunaparken op het programma. Tot overmaat van ramp waren het ook nog drie grote lunaparken met veel attracties. We lagen dan ook ruim achter op het geplande schema. Kortom, in ieder ander land een onmogelijke opdracht, maar niet hier in het zuiden van Frankrijk! Let the ‘nightfun’ begin!

 

Europark:

Europark is de crème de la crème van de lunaparken. Wat een sfeer was hier aanwezig! Het park is gigantisch, er staat de ene indrukwekkende attractie na de andere en de prijzen waren verbazingwekkend goedkoop. Heel wat attracties staan hier vast in het park en zijn buitengewoon groot voor de normale lunaparken die hier overal te vinden zijn. De skyline was fantastisch en hier zou menig toppretpark jaloers op zijn.

In het park bevindt zich bijvoorbeeld een wildwaterbaan maar ook een rapid river (ronde bootjes genoemd in de volksmond) en dit is geen kermismodel, het gaat hier om een echte rapid river zoals we die kennen uit de normale pretparken. Vele attracties hebben hier ook heel wat theming gekregen en zijn voorzien van erg mooie lichtinstallaties.

Er zijn vier rollercoasters terug te vinden in het park waarvan er twee permanent in het park verblijven. De EuroLoop is de grootste van allemaal en loopt boven een erg groot deel van het pretpark. De achtbaan stond ooit nog in de pretparken Mirapolis en Spreepark, maar ze lijkt wel voor Europark gebouwd te zijn. De rollercoaster lijkt op zich erg hard op de Python van de Efteling qua lay-out, maar de rit is zoveel beter. Sterker nog, het gaat hier echt om een botersoepele achtbaan met bakken airtime die je voor amper 4 euro op twee rondjes trakteert. Door verschillende technische aanpassingen loopt de achtbaan belachelijk snel door haar parcours, wat een onvergetelijke rit oplevert!

Een andere achtbaan die belachelijk snel door haar parcours raast, is de opgedreven powered coaster Eurospeed die origineel gebouwd werd door Mack Rides. De naam mag je best wel letterlijk nemen, want ik durf te wedden dat Mack Rides spontaan een verkoudheid krijgt als ze ooit naast de track staan terwijl de trein voorbijraast. Dit exemplaar werd origineel gebouwd voor het Duitse Panorama Park, maar de eigenaars in Europark hebben de snelheid van de baan duidelijk opgevoerd!

Ik zou nog lang over dit pretpark kunnen praten, maar hier moet je gewoon naartoe gaan. Een echte aanrader!

Parc d’Attractions Marseillan-Plage:

Parc d’Attractions Marseillan-Plage is een best groot lunapark, maar in vergelijking met het nabijgelegen Europark en Lunapark Cap d’Agde is het wel aanzienlijk kleiner en kent het een minder indrukwekkend aanbod. Toch staan ook hier twee achtbanen, al moesten we erg veel moeite doen en smoesjes verzinnen om toegelaten te worden in de kinderachtbaan Big Apple.

De andere achtbaan is Roller Coaster. Dit is eentje met de Zyklon lay-out en gaf een erg goede rit weg! Verder in het park is er ook een log flume (ook wel boomstammetjes in de volksmond genoemd) aanwezig. Deze ziet er erg speciaal uit, want de attractie bevat een helix bovenaan in het parcours tussen de lift hill en de first drop.

Lunapark Cap d’Agde:

Lunapark Cap d’Agde is een van de belangrijkste lunaparken in Frankrijk en er staan er hier best erg veel. Net zoals Europark is het een erg groot park met een heleboel vaste attracties die buitengewoon zijn ten opzichte van de andere lunaparken. Er zijn hier drie rollercoasters terug te vinden die allen vast in het park verblijven.

De grootste is de Apocalypse, een achtbaan van het model Corkscrew with Bayerncurve die gebouwd werd door Vekoma. Deze attractie stond vroeger nog in Spanish City Amusement Park en Flamingo Land; beide parken zijn gelegen in Engeland. Een erg grote attractie voor een dergelijk park, maar helaas hadden wij de pech dat we zowat de meest grove en onbeleefde operator ooit hadden die echt niet gemaakt was om een job uit te voeren waarbij die in contact moet komen met klanten.

De andere achtbanen van het park zijn Luna Pomme, een Big Apple en Roller-Coaster, een achtbaan met de Zyklon lay-out die een zeer fijne rit weggaf. En zo werd het twee uur ’s nachts toen ik de laatste rollercoaster van de avond op mijn counter mocht zetten. Hebt u al eens om twee uur ’s nachts een nieuwe achtbaan gescoord?

Dit park bevat ook nog een monorail. Het was de allereerste keer dat ik zo’n typische pretparkattractie in een lunapark zag staan. Het schommelschip met staanplaatsen gaf hier wel een erg slechte rit weg, dus ik raad jullie aan om een dergelijk schip in een ander lunapark uit te proberen. De wildwaterrivier was hier wel erg leuk en deze stond hier duidelijk ook vast opgesteld.