Op stap in Zuid-Frankrijk deel 8: Valras-Plage, Pirat’ Parc & Saint Pierre la Mer

Niemand had het op voorhand kunnen voorspellen, maar toen het coronavirus COVID-19 toesloeg in heel de wereld, had dit erg grote gevolgen voor alles en iedereen. Natuurlijk werd ook de pretparkwereld en haar fans hard getroffen. Zo zagen Themeparkfreaks Jos, Lennert en Jonathan hun reis naar Amerika in het water vallen en als alternatief trokken ze gedurende 12 dagen er op uit in het zuiden van Frankrijk.

 

Daar bezochten ze een aantal pretparken, kermissen en een heleboel typische Zuid-Franse lunaparken. Dit zijn kruisingen tussen pretparken en kermissen die enkel in de zomermaanden geopend zijn. Vaak staan er enkele grote vaste attracties die worden aangevuld met een heleboel tijdelijke attracties die in de lente en herfst over de Franse kermissen reizen.

Heel de Franse zuidkust is gevuld met deze lunaparken en kermissen, maar ook aan de westkust zijn er enkele te vinden. Deze zijn er in alle maten en vormen. Van hele kleintjes die zich voornamelijk richten op kinderen tot erg grote die de ene spectaculaire attractie na de andere aanbieden.

Voor u er zelf op uittrekt, willen we jullie waarschuwen dat ze enkel geopend zijn in de avond, meestal tussen 8 uur ‘s avonds en 1 á 2 uur ’s nachts. Achteraf bleek het allemaal erg logisch te zijn, want overdag ligt iedereen aan het strand omdat het gewoon veel te warm is om actief bezig te zijn. In de avond koelt het af naar heerlijk T-shirt weer, ideaal om te ontspannen in de lunaparken!

 

Vandaag zou een van de drukste dagen van onze trip worden. Er stonden maar liefst 6 lunaparken en kermissen op het programma en alles opende pas in de avond! De foto’s van de eerste drie parken delen we in dit verslag met jullie, de foto’s van de volgende drie parken delen we morgen.

 

Fête Foraine Valras-Plage:

Toen we in de zee aan het zwemmen waren en ik me weer omdraaide naar het strand, zag ik zowel links als rechts in de verte kermisattracties staan! Dit moesten we gaan checken natuurlijk, want wie weet zou hier wel een achtbaan kunnen staan. De eerste kermis was helaas achtbaanloos, al bevatte deze wel enkele leuke attracties. De tweede kermis was Fête Foraine Valras-Plage en hier was het wel raak!

Het was een kleine kermis en zo ook de achtbaan, maar de rit was onvergetelijk! De rollercoaster was Star Disney van de exploitant André Dubos die volledig opnieuw gethematiseerd was en in een compleet Frozen jasje gestoken werd. We kregen meer dan 20 rondjes op dit ovaaltje en dit zowel voor- als achterwaarts en dat onder begeleiding van de volledige Frozen hit “Let It Go”, maar dan uiteraard in de Franse versie gezongen, wat een al even catchy “Libérée délivrée” opleverde. Een aantal van mijn metgezellen konden het dan ook niet laten om uit volle borst mee te zingen!

Pirat’ Parc:

Pirat’ Parc is een echt atypisch Zuid-Frans avondpretpark. Het pretpark is net zoals de andere geopend in de avond, maar het gaat hier om een echt gethematiseerd pretpark en niet om een permanente kermis. We waren dan ook echt aangenaam verrast door de aankleding van het park, de sfeer en de vele vaste en tijdelijke attracties in het park.

Pirat’ Parc heeft drie achtbanen, waarvan één vaste en twee die ook nog over de kermissen rondreizen in de lente en de zomer. De vaste achtbaan van het park is een bijzondere. Het gaat om Gold Mine, dit is een Custom Coaster gebouwd door Reverchon. De uitbater van de achtbaan heeft de afgelopen jaren nog flink gesleuteld aan de attractie en het resultaat mag er wezen. Wat een heerlijk, soepel en snel baantje is het geworden!

De kleinste achtbaan van het park is de Big Apple / 1001 Pates die wordt uitgebaat door Champetier. De laatste achtbaan is Cars die volledig in het teken staat van de bekende animatiefilm. Deze achtbaan wordt uitgebaat door Gino Ventrice en bevat een bijzondere onverwachte verrassing die je alleen maar kan ontdekken als je de achtbaan doet. Ik ga het daarom ook nog niet verklappen wat het is, maar ik was aangenaam verrast!

De wildwaterbaan van het park was ook best wel indrukwekkend. Het ging hier duidelijk om een baantje dat ooit voor het kermisleven was gebouwd, maar deze had een vaste plaats gekregen in het park. De baan was volledig gethematiseerd, net zoals een heleboel andere attracties hier en het resultaat mocht er echt wel wezen.

Parc d’attractions Saint Pierre la Mer:

De volgende stop van de avond was in Parc d’attractions Saint Pierre la Mer. Daar wachtte de achtbaan La Pomme van Bonnet op ons bezoek. Zoals de naam het doet vermoeden gaat het hier om een echte Big Apple rollercoaster die gebouwd werd door Pinfari.

Naast de achtbaan bevat deze kermis ook heel wat leuke thrillrides. Onder andere een schommelschip met staanplaatsen, een break dance, de Techno Power en de Black Out waren hier aanwezig. Verder wordt de kermis aangevuld met heel wat familieattracties.