Op stap in Zuid-Frankrijk deel 5: Kid Parc en de oudste stalen achtbaan ter wereld

Niemand had het op voorhand kunnen voorspellen, maar toen het coronavirus COVID-19 toesloeg in heel de wereld, had dit erg grote gevolgen voor alles en iedereen. Natuurlijk werd ook de pretparkwereld en haar fans hard getroffen. Zo zagen Themeparkfreaks Jos, Lennert en Jonathan hun reis naar Amerika in het water vallen en als alternatief trokken ze gedurende 12 dagen er op uit in het zuiden van Frankrijk.

 

Op onze derde dag in Frankrijk trokken we van Bordeaux naar het uiterste zuiden van het land en gingen we zelfs even de grens met Spanje over om daar de oudste nog werkende stalen achtbaan van de wereld uit te proberen. En nee, deze ligt niet in Nederland zoals De Waarbeek steeds beweert!

 

La Coccinelle:

La Coccinelle en Kid Parc liggen letterlijk naast elkaar. Enkel een straat scheidt de parken van elkaar. Vanuit het ene park kan je gewoon het andere park binnenkijken. Heel bizar, maar voor ons wel gemakkelijk! La Coccinelle vroeg een erg stevige toegangsprijs voor aantal attracties die ze aanbieden. Je krijgt hier wel nog heel wat diertjes te zien, maar zo heel exotisch zijn ze nu ook weer niet.

Eigenlijk zijn er maar twee attracties die hier echt de moeite waren voor ons en dat is de best leuke Soquet coaster met de naam Train de la Mine die we enkele keren gedaan hebben, en de wildwaterbaan Le Splash River die ook een leuke rit weggaf.

Kid Parc:

Kid Parc en La Coccinelle liggen letterlijk naast elkaar, met enkel een straat ertussen. Vanuit Kid Parc kan je perfect de achtbaan van La Coccinelle fotograferen. Speciaal, maar wel gemakkelijk voor ons! Kid Parc biedt drie keer zoveel achtbanen aan als La Coccinelle, het heeft een goedkopere toegangsprijs en het heeft meer attracties. Mocht je maar één van de twee parken willen bezoeken, dan raden we persoonlijk toch wel Kid Parc aan, omdat dit in onze ogen toch een betere deal is!

Kid Parc heeft dus drie achtbanen, de grootste is de Junior Spinning Coaster “Boulets de Canon” die gebouwd werd door Reverchon en gethematiseerd werd door het voormalige Belgische themabedrijf Theme-Co. Chenille Pirate is een Big Apple-achtbaan, gebouwd door Levent Lunapark en Pirat’Express is een mooi gethematiseerde achtbaan die nieuw is voor het park en die vroeger rondreisde met de Franse exploitant Lespinasse onder de naam Indiana Jones Le Temple Maudit.

Bid’A Parc:

Bid’A Parc ligt helemaal in het Zuiden van Frankrijk, net voor de Spaanse grens. Het pretparkje bevat voornamelijk heel wat springkastelen, maar ook enkele mechanische attracties zoals de achtbaan Pomme. Dit is een rollercoaster met de Big Apple lay-out. Het speciale aan deze achtbaan is dat deze geen kettinglift heeft zoals de meeste Big Apple-achtbanen, maar deze heeft een bandenliftheuvel.

Parque de Atracciones Monte Igueldo:

Net over de grens met Spanje, in San Sebastian, ligt Parque de Atracciones Monte Igueldo, het belangrijkste park van de dag en niet omwille van de grootte van het park, de spectaculaire attracties of de thematisering. Het park moet op ieders to-do-lijstje komen te staan omwille van de bijzondere achtbaan die er staat en het prachtige uitzicht over de stad San Sebastian en een deel van de Spaanse noordkust.

Het gaat om Montaña Suiza, de oudste nog werkende achtbaan ter wereld met stalen rails. Deze achtbaan is met haar 400 meter al zeker niet de langste achtbaan ter wereld. Ook de snelheid van 50 km/u is leuk, maar niet indrukwekkend. Het gevoel om mee te rijden in een achtbaan die gebouwd werd in 1928 is best bijzonder. De rollercoaster geeft een erg leuke rit weg en het uitzicht is op z’n minst indrukwekkend te noemen. Daarnaast is het een van de zeven overgebleven achtbanen die nog werken met een brakeman. Een brakeman is iemand die instaat voor het remmen van de trein en elke rit van de achtbaan meerijdt.