Nickelodeon bouwt pretpark in China met wereldrecord brekende achtbaan

De eerste trackdelen voor de achtbaan van het nieuwe Nickelodeon pretpark in China zijn aangekomen! Het gaat om Nickelodeon Universe Chongqing dat in 2021 of 2022 zou moeten openen. Het indoorpretpark zal 5 achtbanen bevatten waarvan er eentje wereldrecords zal breken.

 

Nickelodeon Universe Chongqing wordt het 3de grote Nickelodeon pretpark in de wereld en het eerste buiten de Verenigde Staten van Amerika. In 2008 werd het eerste grote Nickelodeon pretpark geopend met Nickelodeon Universe in Bloomington, in de Amerikaanse staat Minnesota. Vorig jaar opende het tweede grote Nickelodeon pretpark met Nickelodeon Universe Theme Park in East Rutherford, in de Amerikaanse staat New Jersey. Ondertussen is een derde project in opbouw met Nickelodeon Universe Chongqing in de Chinese provincie Chongqing.

Nickelodeon Universe Chongqing zal in het teken komen te staan van alle Nickelodeon figuurtjes. De Teenage Mutant Ninja Turtles zullen een belangrijke rol krijgen in het park. Als achtbaanfans mogen we ons verheugen op maar liefst 5 rollercoasters die in dit indoorpark komen te liggen.

 

Grootste Nickelodeon pretpark ter wereld:

Het pretpark komt te liggen in de Mall of China, een groot shopping center. Het wordt het grootste pretpark van de Nickelodeon. De deal is gesloten tussen Viacom International Media Networks Asia, Jiayuan Group, China Creation Group, Mall of China en de Triple Five Group, de groep die Nickelodeon in handen heeft.

Het pretpark zal ongeveer 28.000 m² groot zijn en komt te liggen in de 468.000 m² grote Mall of China. Het geheel zelf komt te liggen in een grote nieuwe wijk met veel huizen, een school en een hospitaal. De Mall of China zal 750 miljoen dollar kosten terwijl het volledige project geraamd wordt op 4,2 miljard dollar. De Mall of China is op een kwartier van de luchthaven van Chongqing gelegen en moet een belangrijke rol gaan spelen voor het toerisme in de regio. Men verwacht maar liefst 30 miljoen bezoekers per jaar.

Ook de andere twee Nickelodeon pretparken zijn gelegen in grote shopping centers. Nickelodeon Universe in Bloomington is gelegen in de Mall of America en Nickelodeon Universe Theme Park in East Rutherford is in het American Dream shopping center gelegen.

 

Wereldrecord brekende achtbaan:

De grootste achtbaan wordt een gelanceerde looping coaster met een meer dan verticale drop, hetzelfde genre als TMNT Shellraiser in Nickelodeon Universe Theme Park. Het belangrijke verschil wordt dat de achtbaan hier niet gebouwd zal worden door het Duitse Gerstlauer Amusement Rides, maar wel door het Zwitserse Intamin Amusement Rides. Hierdoor zal de attractie toch wel aanmerkelijk anders zijn dan haar broertje in Amerika.

De achtbaan wordt ook gepromoot met maar liefst 4 wereldrecords, maar daarvan is er 1 pertinent onjuist en 2 andere geclaimde records zijn zeer discutabel. Hierdoor blijft er ‘maar’ 1 wereldrecord over, wat nog steeds super cool is natuurlijk! Het echte record dat gebroken zal worden, is deze van meeste inversies op een indoorcoaster, want de achtbaan krijgt er namelijk 8, dat is eentje meer dan TMNT Shellraiser in Nickelodeon Universe Theme Park die nu de wereldrecordhouder is.

Het record dat compleet onjuist wordt geclaimd is deze van langste indoorcoaster. De achtbaan wordt namelijk 1052 meter lang, dit is lang, maar Mindbender in Galaxyland Amusement Park is 1279,6 meter lang en ook Crazy Bats in Phantasialand is langer met zijn 1174 meter.

De discutabele records zijn deze voor snelste indoorachtbaan en grootste drop op een indoorcoaster. De achtbaan krijgt een snelheid van 100 km/u en zal een drop krijgen van 43,5 meter diep. Met de snelheid van 100 km/u bereikt die dezelfde snelheid als TMNT Shellraiser en daarbovenop is Turbo Track in Ferrari World Abu Dhabi nog sneller met een snelheid van 102 km/u. De hoogste drop is ook discutabel, de achtbaan is met zijn 43,5 meter langer dan Mindbender met zijn 44,2 meter, maar heeft inderdaad wel een grotere drop ten opzichte van de 38,7 meter van Mindbender. Toch is dit niet helemaal de grootste drop omdat Turbo Track een drop heeft van 64 meter. Al moet hier wel gezegd worden dat het hoogste punt van Turbo Track hier niet overdekt is, waardoor je wel kan stellen dat het discutabel is of de achtbaan mee telt of niet.

Andere achtbanen:

Naast de recordbrekende achtbaan komen er ook nog 4 andere rollercoasters naar het park. De eerste is een spinning coaster die net zoals bij Nickelodeon Universe Theme Park interactie zal hebben met de gelanceerde looping coaster. Maar ook deze zal niet gebouwd worden door Gerstlauer en wel door Intamin. Best bijzonder nieuws dus dat Nickelodeon hier twee keer voor een andere fabrikant kiest.

De derde achtbaan wordt een Intamin Surfrider zoals Timmy’s Half-Pipe Havoc uit Nickelodeon Universe Theme Park. Deze achtbaan zal dus bestaan uit een hoge halfpipe waarop de trein meerdere malen gelanceerd zal worden.

De vierde rollercoaster wordt een grote familieachtbaan waar nog niet zo heel erg veel over bekend is gemaakt. De vijfde en laatste achtbaan wordt een Spike Coaster van de Duitse fabrikant Maurer Rides zoals Sky Dragster in Skyline Park en Desmo Race in Mirabilandia. Dit is best een opvallende keuze omdat beide achtbanen erg veel technische problemen hebben en letterlijk meer hebben stilgestaan dan in werking te zijn geweest. Bij dit type van achtbanen kunnen de bezoekers zelf de snelheid bepalen van de karretjes.

Andere Nickelodeon gebieden:

Naast de twee bestaande Nickelodeon pretparken en het Nickelodeon pretpark in opbouw, is Nickelodeon ook vertegenwoordigd in heel wat andere pretparken over heel de wereld. Het gaat onder andere om Nickelodeon gethematiseerde attracties in SeaWorld Australia en Wet’n’Wild Australia, Nickelodeon Land in het Engelse Blackpool Pleasure Beach, Nickland in het Duitse Movie Park Germany, Nickelodeon Land in het Spaanse Parque de Atracciones de Madrid en Nickelodeon Lost Lagoon in het Maleisische Sunway Lagoon. Verder zijn er ook nog Nickelodeon attracties in Universal Studios Florida en Universal Studios Hollywood.

 

Bronnen: CoasterForce, blooloop, mp.weixin.qq

Foto’s: Roller Coaster Dream