Definitief over and out voor Terra Park

Het is definitief over and out voor het Roemeense pretpark Terra Park. Het park sloot in 2016 haar deuren wegens tegenvallende bezoekersaantallen maar de attracties bleven al die tijd onaangeroerd in het park staan. Terra Park was gelegen in de hoofdstad Boekarest en was het grootste pretpark van Roemenië.

 

Grootste pretpark van Roemenië:

Terra Park werd opgericht in 2011 en was gelegen in Sector 6 van de Roemeense hoofdstad Boekarest. Ondanks zijn bescheiden grootte werd het park gepromoot als het grootste themapark van Roemenië. Terra Park was bij opening een investering van 5 miljoen euro.

Onrealistische plannen:

Het park werd gebouwd op basis van een haalbaarheidsstudie opgesteld door Baustudio Architecs, een internationale speler met meer dan 20 ontwikkelde projecten. Maar in werkelijkheid bleken de schattingen en berekeningen die door deze studie werden gemaakt, totaal onjuist te zijn. Het aantal geschatte bezoekers, de openingsdagen en de terugverdientijd, waren compleet onrealistisch.

Investeerders plaatsten het park tussen de twee grote winkelcentra in Sector 6, Plaza en AFI, met de veronderstelling om de bezoekers van beide winkelcentra te trekken, maar kwamen al snel tot de conclusie dat de attracties in het park niet overtuigend genoeg waren om genoeg mensen naar het park te lokken. Later bleek dat er 70 % minder bezoekers waren dan vooraf berekend in de haalbaarheidsstudie.

 

Verkoop van attracties:

Het bestaan van het park was daardoor van korte duur, want in 2016 sloot Terra Park immers alweer de deuren. In 2018, twee jaar na het faillissement en een mislukte verkoop, werden alle attracties openbaar geveild met een startprijs van 1,9 miljoen euro exclusief btw. Daar kwamen verschillende geïnteresseerden op af.

Interlink, een bedrijf dat zich richt op de verkoop en herstel van tweedehandsattracties, deed een bod van 900.000 euro om alle attracties over te kopen, dit was 400.000 euro meer dan het bod dat het bedrijf enkele maanden er voor had uitgebracht.

Een ander bod werd uitgebracht door Troostwijk, een van de grootste online industriële veilingorganisatoren van Europa die 800.000 euro over had voor het project indien ze een mooie commissie zouden krijgen op de veiling.

Een andere geïnteresseerde was Constanța, die slechts 6 tot 7 attracties wilden overkopen voor 200.000 euro. Verder werd er nog een bod gedaan door Intermark Ride Group, een bedrijf dat zich specialiseert in de verkoop van tweedehands attracties.

Het meest aantrekkelijke aanbod kwam er van het bedrijf Administrare Active Sector 3 SRL, een Roemeens bedrijf dat in Sector 3 van de hoofdstad gelegen is. Zij boden 1,9 miljoen euro voor alle attracties. Hoogstwaarschijnlijk is het de bedoeling om de attracties over te brengen naar een nieuwe locatie in Sector 3 van Boekarest.

 

Attracties worden weggehaald:

Wat er daarna precies gebeurde is niet helemaal duidelijk. Het bleef lange tijd stil rond het project en ook toen wij een kijkje gingen nemen in februari van 2020, stonden de attracties nog steeds in het park. Maar daar is ondertussen verandering in gekomen want de afgelopen maanden werden alle attracties weggehaald uit het park. Hieronder de vrijevaltoren, kamikaze, de verschillende molens en de drie achtbanen. Enkel een deel van de waterbaan staat voorlopig nog overeind, al werden daar ook al verschillende stukken van ontmanteld. Mogelijks duiken de attracties dus nog ergens anders op, al dan niet in Boekarest.

 

Rollercoasters:

Het pretpark bevatte twee operationele achtbanen en een achtbaan in opslag. De kleinste achtbaan was Dra Gon, een minuscule powered coaster van de Italiaanse fabrikant SBF Visa Group. De tweede achtbaan was Trans-Siberian Express, dit was een wilde muisachtbaan die eveneens gebouwd werd door de SBF Visa Group.

De laatste achtbaan van het park was een Whirlwind loopingcoaster van de Nederlandse fabrikant Vekoma. De achtbaan werd origineel geopend in 1983 als Whirlwind en was terug te vinden op de pier van Clacton Pier in Engeland. De rollercoaster stond er tot en met 1985 waarna die gesloten werd. In 1987 opende de attractie als Korkkiruuvi in het Finse pretpark Särkänniemi Amusement Park en deze bleef daar in werking tot en met 2009. In 2013 kwam deze naar Terra Park, maar daar werd ze nooit opgebouwd.

 

 

Bronnen: rcdb, psnews, profit, Google Earth

Foto’s: rcdb (Lisa Scheinin, Christina Harvey), Themeparkfreaks (Lennert Magnus)