Chimpanseegroep in ZOO Antwerpen vergroot met twee Zweedse jongedames

Nieuwe chimpansees Mia en Marit arriveerden samen met hun verzorger in ZOO Antwerpen. Deze jongedames van 12 en 14 jaar oud komen de groep van tien chimpansees in de Mensapenvallei verrijken. ZOO Antwerpen neemt deel aan het EEP (EAZA Ex-situ Programme), het Europese kweekprogramma voor chimpansees en mag op termijn uitkijken naar een kweekaanbeveling.

 

 

ZOO Antwerpen is heel blij met de komst van deze twee jongedames. Met hun introductie zal de groep aanzienlijk verjongen. Curator Sarah bevestigt: “Ook in de natuur zijn in een chimpanseegroep alle leeftijdsklassen vertegenwoordigd. De dynamiek die hun komst zal geven, zal de ganse groep verrijken en hun welzijn nog verbeteren.” Bij chimpansees moet het leiderschap en de onderlinge hiërarchie constant bevestigd worden met veel kabaal en veel beweging. Strijd en imponeergedrag is in een chimpanseesamenleving gezonde en dagelijkse kost. “Deze introductie zal hun sociale structuur ten goede komen!”

 

Uitzwaaien

Curator Sarah vertelt de beweegredenen van hun vertrek uit Zweden: “De twee vrouwtjes werden vruchtbaar en verlaten dan, net zoals in de natuur, hun geboortegroep om aan te sluiten bij een andere groep om zich daar voort te planten. Mia en Marit zijn van karakter niet uitgesproken dominant, wat hen een mooie plaats in onze groep kan geven. Toch blijft het onvoorspelbaar hoe dieren op elkaar reageren.” Hun verzorger begeleidde de chimpansees op hun reis uit Kolmården Zoo in Zweden en blijft de eerste dagen in Antwerpen om zowel de dieren als de verzorgers te steunen en te helpen om elkaar beter te leren kennen.

 

Introductie

Eind vorig jaar kreeg de Antwerpse chimpanseegroep van vijf mannen en twee vrouwen al het gezelschap van drie vrouwen. Zo verbeterde de geslachtsratio en de groepsgrootte. De introductie nam één maand in beslag en was heel succesvol. De groep is meer in evenwicht en bij de mannen profileerde zich een duidelijke baas: Arnold. Je leest meer over deze introductie op het wetenschappelijk platform www.zooscience.be. ZOO Antwerpen boogt op deze ervaring en verwacht dat deze introductie meer tijd zal vragen.

Curator Sarah: “Het is een geleidelijk, delicaat en heel flexibel proces in veel verschillende stappen dat wordt bijgestuurd in functie van hun gedrag. Alles gebeurt op het ritme van de dieren.”

Aangeleerd gedrag

Bij chimpansees, net als bij gorilla’s, is oudergedrag en de zorg voor hun jongen niet aangeboren. Ze moeten dit gedrag bij andere vrouwtjes zien en na-apen. Mia en Marit zijn samen opgegroeid in een grote groep. Ze hebben de ervaring beleefd, hopelijk mogen ze op termijn deze zelf in praktijk brengen. Curator Sarah: “Na een succesvolle introductie zal er nog wat tijd overgaan tot Mia en Marit helemaal gesetteld zijn. Kunnen we daarna beginnen dromen van kleine chimpanseetjes?”