Busch Gardens Tampa deelt eerste indrukwekkende onride van Iron Gwazi

Het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Tampa, gelegen in de staat Florida, heeft de allereerste onride van Iron Gwazi naar buiten gebracht. Iron Gwazi is de snelste hybride achtbaan ter wereld en werd gebouwd door de gerenommeerde Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De opening is voorzien voor de lente van 2021.

 

We moesten geruime tijd geduld hebben, maar vandaag heeft Busch Gardens Tampa de allereerste onride video van Iron Gwazi naar buiten gebracht. Het levert meteen mooie beelden op en de rit belooft spannend en snel te zijn met enkele indrukwekkende elementen.

 

Gwazi:

Iron Gwazi is ontstaan uit de oude houten achtbaan Gwazi die in 1999 gebouwd werd door de Amerikaanse fabrikant Great Coasters International (GCI). Oorspronkelijk waren het twee verschillende tracks waarop elks 2 treinen reden en zo een duel met elkaar aangingen. In 2012 sloot de Tiger kant, drie jaar later in 2015 sloot ook de Lion kant. De achtbaan bleef toen nog drie jaar buiten werking staan, tot in 2018 Rocky Mountain Construction (RMC) begon met de opbouw van de rollercoaster naar de hybride achtbaan Iron Gwazi.

 

 

Records en statistieken:

RMC begon meteen met de hoogte van de rollercoaster aan te passen. De 32,1 hoge liftheuvel met een drop van 28 meter, werd bijna verdubbeld in hoogte naar een liftheuvel van 62,8 meter met een 62,8 meter hoge drop. Hiermee is Iron Gwazi de hoogste hybride achtbaan van Noord-Amerika en evenaart die het wereldrecord van Zadra in Energylandia. Daarnaast pakt die ook het record van grootste drop op een hybride rollercoaster in de wereld.

Dit levert meteen ook een groot verschil in de snelheid. Vroeger haalde de achtbaan een snelheid van 82,1 km/u, de snelheid die nu bereikt wordt is 122,3 km/u. Hiermee is Iron Gwazi meteen ook de snelste hybride achtbaan ter wereld. RMC maakte van de twee aparte tracks van elk 1069,2 meter, een net iets langere achtbaan van 1242,1 meter. Veel houten draagstructuren zijn dus verdwenen.

Nog een wereldrecord dat verbroken werd is deze van steilste achtbaandrop op een hybride achtbaan. Iron Gwazi heeft immers een first drop van 91°, net iets meer dan verticaal dus. Tijdens het parcours zijn er 12 airtime-momenten, een Over-Banked-Curve en 2 indrukwekkende inversies. De eerste is een Barrel Roll Downdrop, de tweede is een Zero-G Stall, dit is een element waarbij je langere tijd ondersteboven blijft hangen. Beide inversies zijn typische handelsmerken van de Amerikaanse fabrikant.

 

Alle details over de achtbaan kan je in ons bouwtopic terugvinden.

 

Bron: rcdb // Video: Busch Gardens Tampa