Wiegand krijgt extra concurrentie: Ook Zierer gaat alpine coasters bouwen

De Duitse attractiefabrikant Zierer is met groot nieuws naar buitengekomen. Het bedrijf gaat vanaf nu ook rodelbanen maken en stort zich daarmee op de markt van de alpine coasters. Zierer gaat daarvoor de samenwerking aan met een Oostenrijks bedrijf.

 

Het Duitse bedrijf Zierer heeft bekendgemaakt een samenwerking te zijn aangegaan met het Oostenrijkse bedrijf Stahl-Hacksteiner-Metall. Samen hebben ze het nieuwe bedrijf Mountain Innovations opgericht dat haar hoofdzetel in de stad Deggendorf heeft, in de Duitse deelstaat Beieren, waar ook het hoofdkantoor van Zierer gelegen is.

Zierer kennen we van de verschillende familieattracties en achtbanen die het bedrijf bouwt. Stahl-Hacksteiner-Metall is een metaalbedrijf dat zich sinds kort ook richt op het bouwen van rodelbanen. Deze tak van het bedrijf is nu ondergebracht in het nieuwe bedrijf Mountain Innovations dat dus een samenwerking is tussen Zierer en Stahl-Hacksteiner-Metall.

 

Rollbob:

Stahl-Hacksteiner-Metall bouwde tot nu toe 2 rodelbanen. Deze zijn van het type Rollbob. Ze bestaan uit uit 2 rails die met elkaar verbonden zijn door dwarsliggende baren. De eerste die gebouwd werd is de Natur-Bobbahn in Kienbergpark gelegen in de Duitse stad Berlijn. Deze alpine coaster uit 2017 heeft een totale lengte van 800 meter.

 

De tweede alpine coaster die het bedrijf bouwde is Venet Bob in Venet Bergbahnen, gelegen in het Oostenrijkse Tirol. Deze alpine coaster uit 2019 heeft een lengte van 800 meter en een snelheid van 40 km/u.

 

Er is ook al een project lopende onder de nieuwe naam Mountain Innovations. Het gaat hier om Kaiserburg Bob in Bad Kleinkirchheimer Bergbahnen, gelegen in de Oostenrijkse regio Carinthia. Hier gaat het om een exemplaar van 1400 meter, 600 meter opwaarts en 800 meter neerwaarts. Hier zal een snelheid tot 40 km/u bereikt worden. De rodelbaan moet in oktober van dit jaar openen.

 

Concurrentie:

Met deze aankondiging krijgt Wiegand stevige concurrentie. Het Duitse bedrijf is momenteel markleider in de bouw van rodelbanen wereldwijd. Er zijn in totaal meer dan 350 alpine coasters in de wereld en daarvan heeft Wiegand er meer dan 250 van gebouwd.

Het Oostenrijkse bedrijf Brandauer is de tweede grootste speler op de markt. Zij bouwden tot nu toe al meer dan 50 alpine coasters. Deze alpine coasters zijn zeer verschillend van de andere alpine coasters omdat ze gemaakt zijn uit 1 enkele rail.

 

Zierer:

Zierer is een Duits bedrijf dat heel wat attracties bouwt. Het bouwt onder andere kleine vrijevaltorentjes, Kontiki-attracties, fiets monorails, draaimolens, Jetski’s, zweefmolens, maar ook thrill rides zoals de Star Shape en de Suspended Flying Carpet. Maar waar u het bedrijf waarschijnlijk het meeste van kent, is van haar familieachtbanen.

De zogenaamde Tivoli-reeks was vroeger erg populair met de Large, Medium en Small lay-out, denk maar aan achtbanen zoals de Keverbaan in Bellewaerde, Kikkerachtbaan in Duinrell en de Viktor’s Race in Plopsaland De Panne.

Maar ook het Force model is erg populair. Deze kennen we onder andere van Donderstenen in Avonturenpark Hellendoorn, Huracan in Bellewaerde, Wickie Coaster in Plopsa Indoor Hasselt en Fun Pilot in Walibi Belgium.

Maar Zierer bouwde ook een aantal grote achtbanen zoals de looping coasters Impulse in Knoebels Amusement Resort en Wicked in Lagoon. Ook de vertical track drop coasters zijn erg bijzonder. Het gaat dan bijvoorbeeld om Polar X-plorer in Legoland Billund en Verbolten in Busch Gardens Williamsburg.

 

Bron: Zierer