Disneyland Paris overkapt parking met zonnepanelen

Het Franse pretparkresort Disneyland Paris zorgt voor een ambitieus initiatief. Het wil namelijk aan de hand van zonne-energie de CO2-uitstoot van Val d’Europe op het lokale grondgebied met 750 ton per jaar verminderen. Dit initiatief is alvast een grote mijlpaal in het milieubeleid van Disneyland Paris.

 

Op 22 oktober, ofwel de Wereld Energiedag, kondigde Disneyland Paris de gefaseerde ontwikkeling aan van een van de grootste zonnekapcentrales in Europa. Dat doet het park in samenwerking met het Franse bedrijf Urbasolar. De belangrijkste gastenparkeerplaats van het resort zal overkapt worden met zonnepanelen. Dit zal zorgen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in Val d’Europe met ongeveer 750 ton CO2 per jaar. Bovendien zal het eveneens extra comfort bieden voor de gasten. Zij zullen voortaan hun auto niet meer in de sneeuw, de regen of de hete zon moeten achterlaten. De bouw begon in juli en zal naar verwachting in 2023 afgerond worden.

“Het is onze verantwoordelijkheid om als toonaangevende toeristische bestemming bij te dragen aan de duurzaamheid van de regio”, aldus Natacha Rafalski, President van Disneyland Paris.

De zonne-energiecentrale in Disneyland Paris gebeurt in samenwerking met het Franse bedrijf Urbasolar. De oppervlakte zal 17 hectare aan zonneluifels omvatten, met 67.500 zonnepanelen. Dat is goed voor een productie van 31 gigawattuur per jaar (GWh/jaar). De energie wordt niet alleen aan het resort toegewezen. Technisch gezien is het genoeg hernieuwbare en schone energie om ongeveer 17% van het huidige elektriciteitsverbruik van het resort te vertegenwoordigen. Zodra het volledige project is voltooid, zal een deel ervan ’s nachts oplichten in de vorm van een Mickey Mouse z’n hoofd, waardoor het zichtbaar wordt vanuit de lucht.

Het project zal ook bijdragen aan de milieustrategie van Disneyland Paris, gericht op een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en een volledige decarbonisatie van de energievoorziening.

Het initiatief maakt deel uit van de voortdurende inspanningen van het bedrijf op zes aandachtsgebieden van het milieu: vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, op weg naar duurzaam afvalbeheer (bijvoorbeeld door het gebruik van plastic te verminderen), behoud van watervoorraden (onder meer door de oprichting van een afvalwaterzuiveringsinstallatie), het ontwikkelen van een verantwoorde toeleveringsketen, behoud en bevordering van de biodiversiteit en ondersteuning van wereldwijde acties om het milieu te beschermen voor toekomstige generaties.

Zonnepanelen lijken trouwens in de lift te zitten bij pret- en dierenparken. In 2018 begon Walt Disney Company aan de bouw van een zonnepanelenpark in het Amerikaanse Florida. Het Nederlandse Museumpark Archeon werpt sinds 2019 ook al een licht hierop en het Belgische dierenpark Pairi Daiza deed in 2019 al een gooi naar de grootste zonnepanelenparking ter wereld. De nieuwe zonnepanelenparking van Disneyland Paris zal echter bijna 7 hectare groter worden dan die van Pairi Daiza.

Bron: disneylandparis-news.com