WWF en SEA LIFE Blankenberge ruimen het strand op

Op zaterdag 19 september is het World Cleanup Day. Wereldwijd helpen miljoenen mensen, in meer dan 180 landen, om in hun buurt plastic en ander afval op te ruimen. Ook in België komen op verschillende plaatsen mensen in actie. In Blankenberge organiseren SEA LIFE Blankenberge en WWF een beach cleanup. Jonge natuurbeschermers en hun familie helpen er om het strand op te ruimen.

 

Elk jaar belandt er 8 miljoen ton plastic in de oceaan. Ongeveer de helft van dat afval is afkomstig van het land. Aan onze kustlijn spoelt zo jaarlijks ongeveer 67.000 kilogram afval aan. Dat is gemiddeld 100 kilogram per kilometer strand. Dat afval is een gevaar voor vele diersoorten, die erin verstrikt geraken maar geeft ook problemen voor de mens. Bovendien kost het opruimen van het afval op het strand handenvol geld.

 

De World Cleanup Day is hét moment om dit wereldwijde probleem onder de aandacht te brengen en in actie te komen. Meer dan 40 kinderen van de WWF-Rangerclub uit verschillende delen van het land trekken op zaterdag 19 september tussen 10 en 14u30, samen met hun familie, het strand op en gaan de afvalberg te lijf. Gewapend met een zak en knijper verzamelen de kinderen het afval op het strand. Na afloop van het evenement, wordt het afval gewogen.

 

Met deze actie geven de jonge natuurbeschermers een krachtig signaal dat het anders kan. De grootste uitdaging is om de toevloed van afval een halt toe te roepen. Het vermijden van alle vormen van wegwerpplastic is daarbij cruciaal.